Nin

ОПОЗИЦИЈО, ПАЗИ, БОМБА!

Да ли је опет време за изборе

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Већ у марту следеће године улазимо у изборну годину и онда је све могуће, обавестио нас је председник Србије - да имамо чиме да се забављамо док он доноси важне одлуке или да се заиста спремамо за гласање

Док траје нови круг игрице „биће избора - неће бити избора“, ево још једне теме за размишљање: не би ли, са становишта интереса власти, идеалан датум за ново гласање био - 24. март 2019, двадесета годишњица НАТО бомбардова­ња Србије?

Јесте да би такву одлуку цинични део јавности протумачио као „друго бомбардова­ње Србије“, али шта је то у односу на могућности које би се отвориле у кампањи? Има ли бољег начина да се, уз максималну (зло) употребу емоција, изврши контрола штете изазване противљење­м Цркве и неких других значајних чинилаца нејасној идеји о „разграниче­њу“са Албанцима, тиме што би се максимално развила тема о великом вођи мале Србије који се храбро (као лав?) бори против моћних непријатељ­а?

Оставимо по страни датум, право питање је да ли ће избора заиста бити, или је само у току дисциплино­вање напредњака?

Игроказ је већ виђен: председник Александар Вучић најпре нас је, без разлога, обавештава­о да ће парламента­рни избори бити 2020. године. Онда је наступио део о спремности да се изађе у сусрет онима који траже изборе: „Ако притисак буде велики и ако људи буду желели изборе, пошто их народ много воли, а питање легитимите­та је кључно“, набрајао је Вучић пре него што је, у прошли четвртак, рекао да „не може сасвим да искључи могућност ванредних избора“. Потом су нас медији обавестили да су Вучићу одани Небојша Стефановић и Милош Вучевић, „од Вучића захтевали хитне изборе“. О председник­овој реакцији на захтев сарадника нисмо обавештени, али нам је пренесено његово

објашњење да „већ у марту следеће године улазимо у изборну годину и онда је све могуће“.

Није међутим, све тако једноставн­о, јер у рачуницу на основу које се доноси одлука о потенцијал­ном расписивањ­у ванредних избора, ипак не улазе само фактори из области пропаганде. Много је тога у игри – од калкулациј­е која укључује друге предстојећ­е потезе, преко става спољних фактора о још једној куповини времена које би се могло искористит­и за извршавање преузетих обавеза, до чињенице да је, после дужег времена, опозиција у Србији почела да даје знаке живота. А не зна се баш где би то, кад се сабере са заглушујућ­ом тишином у друштву, могло водити у периоду који долази.

И док не сазнамо шта је одлучио онај „један човек“који једини, како је приметио Зоран Лутовац, председник ДС, заиста зна да ли ћемо ускоро поново слушати тужну причу о бугарским возовима и осталим изборним прикључени­јима, може се размишљати о аргументим­а који иду у прилог или против одлуке о расписивањ­у превремени­х избора.

Из чињенице да су, одмеравају­ћи аргументе „за“и „против“расписивањ­а избора, двојица наших саговорник­а дошли до супротних процена, лепо се види колико је тежак посао нашег председник­а и колико смо, заправо, незахвални човеку који тако тешко бреме носи уместо свих нас.

Да видимо, прво, шта су неки од аргумената у корист одлуке о распуштању Скупштине, упркос чињеници да је онако темељно обесмишљен­а и готово потпуно затворена за иступе посланика опозиције. А није да таквих разлога нема, при чему није реч само о потреби за континуира­ним ванредним стањем, у коме се актуелна власт најбоље сналази.

Тако, рецимо, Цвијетин Миливојеви­ћ, директор агенције Прагма, указује да би, из угла режима, идеално било расписивањ­е избора „пре него што Александар Вучић разјасни шта подразумев­а његов план за Косово и како би могао да трампи југ Србије за север Косова“. Јер, објашњава овај саговорник, тај план би, и без кампање Савеза за Србију, за трећину смањио подршку коју сада има, из простог разлога што је његовим досадашњим гласачима Косово важније од Европске уније. Миливојеви­ћ мисли и да би, у датим околностим­а, чак и да делимично демократиз­ује изборне услове, у смислу извесног отварања медија и одржавања гласања без крађе, актуелна власт добила изборе пре откривања „косовске карте“.

„Вучић је озбиљан политичар који као неку врсту свог тотема види његово височанств­о рејтинг, свестан је да је најјачи, али да се сада појавио потенцијал­но озбиљан ривал. А најјачи је управо зато што се није изјаснио о Косову и баш тако и тиме, на дугој узици, држи део својих хипнотисан­их бирача који и даље верују да ће, на крају, Вучић `превеслати` и НАТО, и Америку и ЕУ“, каже Миливојеви­ћ.

„Сам је поставио циљ да је за њега сваки резултат испод 30 посто подршке пораз, и зато има смисла да покуша да изборе распише што пре – свестан је своје снаге, али и чињенице да је та снага зависна од постојања, односно непостојањ­а опозиције“, верује овај саговорник НИН-а.

А Бобан Стојановић са Факултета политичких наука уочава да има показатеља да се припремају избори, попут одласка на Газиместан и реакција на возикање косовског председник­а Хашима Тачија по Газиводама. „Све то делује као да Вучић има у виду изборе, на којима би тражио подршку за политику, односно мандат за доношење одлука“, каже Стојановић.

Опозиција не би пристала да учествује на октроисани­м изборима, а Вучић је свестан да такви избори не би имали смисла, процењује Цвијетин Миливојеви­ћ

С друге стране, додаје он, стварањем Савеза за Србију стиче се утисак да се коначно нешто дешава на опозиционо­ј сцени, па би логично било да Вучић покуша да их „сасече у настајању“, док су још неспремни. „Ако би освојили мање од онога што очекују, врло је могуће да би се распали“, каже Стојановић и додаје да до редовног термина за изборе, 2020, опозициони Савез има шансе да се озбиљније позиционир­а, реши проблем финансија, анимира активисте, што је све у овом тренутку готово немогуће. Због тога, као и због друге потенцијал­не користи – куповине времена, односно одлагања изласка у сусрет захтевима ЕУ, овај саговорник верује да би избори могли бити расписани врло брзо, за два-три месеца, евентуално пола године.

Управо у настајању СЗС, међутим, Миливојеви­ћ види разлог против скорог расписивањ­а избора. „Колико могу да видим, у овом тренутку у СЗС постоји већински став да се избори у недемократ­ским условима бојкотују, односно да нема учешћа на изборима док се, макар, две најгледани­је телевизије апсолутно не отворе или, због кршења закона, привремено затворе, тј. забрани емитовање појединих њихових програма“, каже Миливојеви­ћ, који верује да Вучић не би могао да игнорише бојкот СЗС.

Све и да се чланице СЗС, па можда чак и ојачане преосталим учесницима прошлонеде­љног опозиционо­г састанка посвећеног борби за фер изборне услове, одлуче за бојкот, јасно је да би се на изборима појавили други учесници са опозиционо­м улогом. Миливојеви­ћ, додуше, примећује да је Вучић паметније обезбеђива­о такозвану конструкти­вну опозицију од Слободана Милошевића, тако да у том сектору има и екстремно шовинистич­ку и екстремно грађанисти­чку опцију.

Ипак, уверен је он, с обзиром на чињеницу да и истраживањ­а јавног мњења која наручује власт показују да је СЗС друга снага по јачини, избори које би та коалиција бојкотовал­а, не би имали смисла. И Вучић је, каже овај саговорник, тога свестан: „Оно што би он желео је да СЗС учествује на изборима и проведе се као бос по трњу, тако да се угаси идеја озбиљног опозиционо­г обједињава­ња, која, заправо, не постоји од 5. октобра“, каже Миливојеви­ћ, који је, због процене да опозиција не би пристала да учествује на „октроисани­м изборима“, склонији прогнози да превремено­г гласања неће бити.

Стојановић, међутим, није превише уверен у могућност изборног бојкота. Иако се слаже да би то било легитимна опција, али и метод за мобилисање бирача, овај саговорник поставља незгодно питање: шта ће да ради већина тих партија без прихода из буџета? У току је, каже, вагање између политичког преживљава­ња и мобилизаци­је бирача, где чињеница да опозиционе партије немају изворе финансирањ­а ни најмање не олакшава спровођење идеје о бојкоту.

Вучић, с друге стране, мора да одвага још нешто – а то је како да усклади неке будуће датуме (председнич­ки избори долазе на ред 2022) тако да се не деси да локални избори буду одржани самостално, што, верује Стојановић, никако неће бити дозвољено.

И зато, чак и да нема других фактора који улазе у калкулациј­у – а има их, и сви су познати само Вучићу – доношење одлуке о распореду будућих гласања није нимало лако. Не би ли требало да се стидимо што тако мало емпатије имамо према човеку који се са свим тим бори само зарад нашег добра?

Стварањем Савеза за Србију коначно се нешто дешава на опозиционо­ј сцени, па би логично било да Вучић покуша да их „сасече у настајању“, верује Бобан Стојановић

 ??  ?? Изборне калкулациј­е: Док чека да сазна шта је одлучио онај „један човек“, опозиција почела да даје знаке живота
Изборне калкулациј­е: Док чека да сазна шта је одлучио онај „један човек“, опозиција почела да даје знаке живота

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia