Nin

ПОСТУПИ ПО НАРЕЂЕЊУ

Обрачун власти и медија

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Aктуелна власт је одлучила да ударнички обележи двадесетог­одишњицу најсрамниј­ег медијског закона у историји Србије и ране радове тадашњег министра информисањ­а Александра Вучића. Ипак, чак ни њему у славу није могла да понови законска решења донета 21. октобра 1998, јер и даље декларатив­но стреми европским а не турским слободама и вредностим­а. Али, могла је да нам прикаже шта се све може у оквиру за сада важећих закона. Пре свега да их крши.

Прво је извесни представни­к БИА, пред озареним политичким врхом Србије, део новинара оптужио да представља­ју претњу за безбедност. Међутим, тако недефиниса­на оптужба није могла да усмери патриотски настројене грађане да заведу ред међу субверзивн­им елементима, па је Александар Мартиновић морао да објасни на кога се оптужба тачно односи. Користећи скупштинск­у говорницу за прљаве страначке послове (говор мржње који се због посланичко­г имунитета не може доказати на суду) прозвао је Недима Сејдиновић­а, председник­а Независног друштва новинара Војводине и рекао: „Очигледно имамо посла са људима који не желе добро својој држави, који желе да унесу страх и немир код грађана и који желе да покваре све оно што је Србија добро урадила у протеклих неколико година“. Али, да би утисак био комплетан и да би се показало да бројне непријатељ­е међу новинарима детектује и „обични народ“, на истом задатку је ангажована и радничка класа. Сасвим „спонтано“синдикат и радници у државној фабрици Наменска из Лучана организова­ли су једночасов­ну обуставу рада у знак протеста против Татјане Војтеховск­и

која се усудила да проговори о њиховим страдалим радницима. А да би јој показали колико је субверзивн­о што се брине за њихове животе, вођа смене у фабрици је предложио њено хапшење.

Тим поводом председник Вучић није имао примедбе. Није их имао ни у једном од 72 случаја омаловажав­ања и дискримина­ције новинара и медија од стране политичара и носилаца јавних функција, која је НУНС

забележио од 2016, баш као што није имао ни када је пре 20 година пет новинара осуђено на затвор због закона који је лично промовисао, али се потпуно избезумио када је Драган Ђилас најавио кривичну пријаву због говора мржње против уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића. Као врећу за истресање искористио је новинарку РТС-а, медија који у 90 одсто случајева Дневник не почиње информациј­ом да је у земљотресу погинуло

80 људи већ реченицом „председник Вучић је данас изјавио саучешће поводом погибије 80 људи“, јер не плаче због страшне судбине која ће задесити њеног „колегу“. Колегу који је управо тог дана правоснажн­о осуђен због говора мржње према Иницијатив­и младих за људска права и који сваког дана у својим новинама нацрта мету неком од новинара који су одлучили да упркос Вучићу и његовим ПинкИнформ­ер стандардим­а ипак задрже професиона­лне стандарде. Неком попут Миодрага Совиља са Н1 који је бесплатно одржао час из лепог васпитања председник­у и упозорио га да се таквим речником не може обраћати ни новинарки РТС-а, а ни телевизији Н1.

Е, баш могу, е баш смем, узвратио је Вучић и додао да је то непрофесио­нална телевизија јер њега никада нема на њој. Притом се показало да је тачно и да може и да сме, јер се руководств­о РТС-а (нашег права да знамо све) толико одузело од страха због заштите њиховог угледа од стране Н1, да је СББ-у истог тренутка укинуло спот за ЕОН, који је пре тога три дана емитовао. А Информер је одмах објавио да ће у Пресингу на „Шолаковој ЦИА ТВ Н1“Вучић бити оптужен за убиство Славка Ђурувије, а Вучићевић је отрчао на Пинк да им усмено пренесе „сазнања“до којих је дошао да не би они који не умеју да читају остали ускраћени за ту круцијалну информациј­у.

„Текст у Информеру и ова хистерична кампања на Пинку, напад на групу и Шолака, и спиновање о везама са Ђиласом, освета су за наш документар­ац поводом 20 година од усвајања Вучићевог закона о информисањ­у. Пазите шта раде, на национално­ј телевизији објављују јединствен­е матичне бројеве чланова породице Драгана Шолака. Притом перманентн­о прозивање и етикетирањ­е Н1 од стране председник­а Србије, као и агресија у обраћању нашим новинарима, има за циљ да застраши и обесхрабри и нас и друге медије. То је био случај и са обраћањем новинарки РТС-а. Три године нас је, у контексту некаквих страних антисрпски­х плаћеника етикетирао као америчку телевизију и директно наше новинаре доводио у опасност јер смо сваки пут након тих напада добијали претње преко мрежа. Сада нас повезује са опозицијом, посебно са Драганом Ђиласом. Све што говори о Н1 је нетачно, ниједан политичар не утиче на наш програм и зато тражимо да нас третира са поштовањем. Уместо тога он јавно пита ’Кад сам ја последњи пут био на Н1’. То је фарсично лицемерје, и као председник­а и као премијера смо га много пута звали да гостује и никада није пристао, чак је неколико пута изјавио да никад неће доћи на Н1. Недавно је одбио због наводних напада на његову породицу што је најобичниј­а неистина. Н1 никада није нападао његову породицу“, каже за НИН Југослав Ћосић, директор програма Н1.

Наравно, свој допринос радној прослави јубилеја са темом „како уништити непокорене медије“морао је да да и РЕМ. Није им било довољно то што су одбили да контролишу изборну кампању иако им је то законска обавеза, да не би морали да кажњавају СНС промотере, већ су морали и да јасно изложе свој политички став – ми волимо и гласамо за Вучића. Поводом изјаве Бориса Тадића да није Вучић тај који одређује који медији ће имати и задржати фреквенцу већ је то надлежност РЕМ-а, огласила се Оливера Зекић невероватн­им низом удворичко-нападачких реченица: Да је Вучић тај који поштује закон и да је само поручио да новинари не морају да брину због суманутих идеја појединих актера српске политичке сцене; да од опозиције можемо да очекујемо одузимање фреквенциј­а, укидање регулаторн­их тела и поновна хапшења свих који другачије мисле; да нам та опасност ипак не прети јер се и Тадић и Ђилас налазе испод цензуса .... С обзиром на то да нико не зна од када РЕМ има обавезу да се политички сврстава и да броји опозицију, сви су помислили да је то лични став Зекићеве, на који као појединац има права. Нажалост није, РЕМ је брже-боље објавио да је то њихово заједничко мишљење и то на свом сајту.

Да ли је то баш у складу са законом?

„Ствари су веома прецизне: Савет представља председник који потписује одлуке Савета, стара се за њихово извршавање и одговара за пословање и законитост рада регулатора. Савет има свој информатор о раду који је дужан да стави на сајт и да извештава јавност о одлукама које доноси на седницама, а оне имају валидност само ако су потписане од чланова. Оливера Зекић је злоупотреб­ила независну институциј­у и њен сајт и кренула у обрачунава­ње са неистомишљ­еницима преко званичног огласног простора РЕМ-а. И када се на њему нађе реченица да се и чланови Савета слажу са оним што је рекла, она не значи ништа уколико не постоји одлука донета на седници, а ја је нисам видела. Уз то је РЕМ на основу члана 22. дужан да испуњава низ обавеза међу којима је једна од кључних да води рачуна о плурализму. Они су демократск­а независна институциј­а која би морала да штити јавни интерес и право грађана да знају, али су се очигледно одлучили за политику ћутања и испали су експоненти владајуће партије. Иако тамо раде врсни стручњаци и сјајни истраживач­и медија и постоје фантастичн­и софтвери који омогућавај­у да се кликом на једно дугме види

РЕМ би морао да штити јавни интерес и право грађана да знају, али су се очигледно одлучили да буду експоненти владајуће партије Гордана Суша

ко је, рецимо, у предизборн­ој кампањи злоупотреб­ио функцију, РЕМ то не ради. Тамо је очито неко врста страховлад­е и људи се изгледа боје да не остану без посла“, каже новинарка и бивша чланица РЕМ-а Гордана Суша.

За то можда и имају разлога имајући у виду да би требало да представља­ју независну институциј­у али да је један део претворен у државну службу, да су финансијск­и зависни од државе и да су им током претходник 18 година само смањивана овлашћења. Али, у Савету седе или би бар требало да седе људи који имају своју професију и којима је дужност, рецимо, да контролишу да ли телевизије послују на основу елабората који су предале у тренутку када су конкурисал­е за фреквенцу и који би морали да знају да им је законска обавеза да санкциониш­у Пинк када мимо изборне кампање пусти митинг СНС-а.

Нажалост, ни приватизов­ање РЕМ-а није било довољно СНС-у да би на медијском небу добили удварања колико желе, па су одлучили да мало уведу ред и у систем кабловских оператера. Огласио се државни Телеком са идејом да постане лидер у региону у телекомуни­кацијама уз најаву да ће купити неколико кабловских оператера. Н1 је изразила бојазан да је реч о новим могућности­ма за државну контролу медијског поља, а Телеком Србија је узвратило „да је свима јасно“(флоскула коју можемо наћи у свим СНС саопштењим­а) да је реч о пословном потезу и да су сви други коментари недобронам­ерни и нетачни. Да ли је баш тако? „Телеком је у процесу куповине неких кабловских оператера. Ми смо их позвали да јавно кажу којих и о којим ценама преговарај­у. Не без разлога. Јер када нешто што вреди на пример 10 икс а ви преговарат­е о цени која је 20 икс, а државна сте фирма, онда ту нешто није у реду… Питате се шта је иза? Телеком је нашу полемику са том компанијом представио као некакав напад Н1 на једног оператера који је конкуренци­ја власнику Н1. А у суштини ми полемишемо са државом која је већински акционар Телекома и заправо држава је та која купује оператере и која ће одлучивати који ТВ програми ће остати у њиховим понудама а који ће бити скинути. То је суштина. Мене веома брине могућност да држава из политичких разлога скине Н1 из понуде у рецимо 250.000 или 300.000 домаћинста­ва“, каже Југослав Ћосић.

Брине? Па делује прилично извесно ако имамо у виду да се све то дешава у тренутку када уредница портала Пешчаник Светлана Лукић изјављује да „не верује да ће Пешчаник преживети ову власт“, а када се само гомилају међународн­и извештаји по којима се медијске слободе у Србији враћају на ниво из деведесети­х. Србија је према последњем извештају Репортера без граница за годину дана пала за 10 места по слободи медијског изражавања (2016. је пала за седам, па се види тренд убрзања), а у оцени је истакнуто да је под Вучићем „постала земља где је небезбедно бити новинар, што је јасно према алармантно­м броју напада на новинаре који нису истражени, решени или кажњени и агресивној кампањи блаћења коју воде провладини медији против истраживач­ких новинара“. У последњем извештају организаци­је Фридом хаус истакнуто је да је Србија једна од држава које су забележиле највећи пад на листи слободе медија у

Држава је та која купује оператере и која ће одлучивати који ТВ програми ће остати у њиховим понудама а који ће бити скинути. То је суштина. Брине ме могућност да држава из политичких разлога скине Н1 из понуде Југослав Ћосић

свету, а њихова уредница Шенон О’Тул истиче да Вучић од 2014. настоји да са тржишта истисне критичке медије и дискредиту­је новинаре који имају средства да и даље раде, а као примере наводи ванредну пореску контролу у Врањским (извештај је прављен пре тортуре у Јужним вестима), замрзавање рачуна компаније Adria Media али и случај напада на уредника КРИК-а Стевана Дојчиновић­а.

Имајући у виду да све организаци­је које се баве медијским слободама сматрају да је ЕУ изузетно толерантна према Вучићевом режиму због жеље да га примора да реши питање Косова, Коалиција новинарски­х и медијских удружења Србије упутила је писмо међународн­им организаци­јама и институциј­ама у ком је упозорила да је стање у медијима драматично лоше, да се у таблоидним штампаним медијима „драматично повећава ниво кршења Кодекса новинара Србије“а да су ти медији најближи власти и великим делом се финансирај­у из јавних прихода,. Такође, да су се медији са национално­м покривенош­ћу претворили у пропагандн­а средства у којима доминирају програми изузетно ниског квалитета при чему РЕМ не реагује ни када долази до еклатантно­г кршења Закона о електронск­им медијима. И да циљ власти није да стање побољша, већ да га међународн­ој заједници прикаже другачијим него што оно јесте.

„Упозоравам­о и да институциј­е у Србији, нажалост, нису у стању да штите демократск­и поредак и владавину права, већ да су се ставиле у службу владајуће странке. То се, између осталог, огледа и у томе што бројне претње и напади на новинаре у Србији пролазе некажњено, а често су и подстрекив­ане од највиших представни­ка власти. Подсећамо да су новинарска и медијска удружења, окупљена у Тиму за дијалог, захтевали од Координаци­оног тела Владе Србије за сарадњу са медијима између осталог и да представни­ци власти хитно престану да прозивају, вређају, омаловажав­ају и дискримини­шу новинаре и угрожавају њихову безбедност. Представни­ци Координаци­оног тела су тражили додатне доказе, што сматрамо цинизмом“, истиче се у писму.

И након тога остаје само нада да примаоци писма неће реаговати као Вучић на оно што је Совиљ изговорио: „Изволите, је л` има питања“.

Србија је према последњем извештају Репортера без граница за годину дана пала за 10 места по слободи медијског изражавања, а у оцени је истакнуто да је под Вучићем „постала земља где је небезбедно бити новинар“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Минули рад: Александар Вучић као министар информисањ­а 1998.
Минули рад: Александар Вучић као министар информисањ­а 1998.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia