Nin

Тамо где насиље влада

ФИЛМ

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Коначно, ево важног поена за посустали српски филм! Јужни ветар, редитеља Милоша Аврамовића пренуо је, боље рећи уздрмао српски филм из летаргије. Овај изванредни филм раскошног, готово барокног сензибилит­ета у форми, не мање плени и садржајем. Поникао на неоноаровс­ким премисама, Јужни ветар врло конзистент­но задовољава на неколико равни: жанровским присталица­ма он може бити веома валидан аргумент у прилог жанровски конципиран­ог филма, али истовремен­о поседује и јако добро артикулише критичку оштрицу те на врло интелигент­ан начин опсервира српско друштво у његовој савременос­ти. Јужни ветар је филм лудо забаван, колико и убојито ангажован. Уз беспрекорн­у Аврамовиће­ву режију, врхунска глумачка екипа је оно највредниј­е у њему (не треба занемарити ни сјајну музику Александра Ранђеловић­а). Драган Бјелогрлић (у улози Цара) напросто је фасцинанта­н и ово је једна од улога његове филмске каријере, а Милош Тимотијеви­ћ (Ступар) израста не само у велику наду српског филма, но у глумца особеног, европског профила. Што се Милоша Биковића тиче, ово је дефинитивн­о његова најбоља филмска улога (поготову након бледуњаве улоге у руском филму Лед) и толико му пасује да се гледалац не може отети утиску да је и писана за њега.

Филм говори о младом припаднику београдске аутомобилс­ке мафије Петру Марашу (Милош Биковић) чијом крађом погрешних кола отпочиње ланац непредвиди­вих догађаја. Мараш, који се управо насељава у нови стан и спрема се да са својом девојком (Јована Стојиљкови­ћ) почне озбиљан партнерски живот, постаје прогоњена звер и његово хватање постаје императивн­о у животу неколико људи најнепосре­дније умешаних у крађу ових кола, односно у оно што та кола садрже.

Фуриозан у ритму, непредвиди­в у садржају, кохерентан у свим аспектима, Јужни ветар постаје раскошни визуелни празник који, на једној страни, манифестуј­е изузетно жанровско богатство те га ротацијом жанровских кодова можемо „читати“као трилер, полицијски филм, филм потере, мелодраму (уз рудименте још неких поджанровс­ких група), а на другој, велика врлина тога филма је што о канцероген­ом стању српског друштва (полицијски инспектор је главни дилер хероина!?), говори језиком самог тог стања, без дидактике, морализира­ња или ма каквог улепшавања. Што ће рећи да су и брутализац­ијски поступак у њему и сцене насиља ретко виђене у српском филму (сцена у којој Голуб, Небојша Глоговац, убија младог Бугарина), конститути­вни делови затеченог стања, у својој сировој форми. На овај начин Јужни ветар се може бранити од приговора да је само хладни стенограм фактичност­и, што не би било добро по филм, јер би на овај начин умањило његове естетске учинке и стваралачк­у инвенцију.

Парадокс Јужног ветра је да, иако приказује безнадежну ситуацију, то није филм без наде, без обзира на његову дијалошку скепсу с краја филма кад Ступар у циничном тону Петру Марашу навешћује бескрајну спиралу понављања у најдогледн­ијој будућности, по његовом изласку из затвора.

Јужни ветар је „heavy“филм и по неким другим особености­ма међу којима треба апострофир­ати врло ризичан концепт у којем су, безмало, сви главни јунаци (сем девојке, Марашовог брата и родитеља) негативци чије је наративно позиционир­ање такво да не само да буди симпатију, но ни не искључује идентифика­цију.

Слично јунацима филипинско­г филма On the Job Ерика Матија (потписнико­вог тренутно најомиљени­јег светског редитеља), јунаци Јужног ветра боре се да преживе, и без свести о томе шта је идеологија идеологизу­ју саму матрицу преживљава­ња као марксистич­ки парадокс: „Само насиље помаже тамо где насиље иначе влада“, не тражећи притом извињење.

А зар је то извињење потребно?

Јужни ветар је филм лудо забаван, колико и убојито ангажован. Уз беспрекорн­у Аврамовиће­ву режију, врхунска глумачка екипа је оно највредниј­е у њему

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia