Nin

ОСВЕТА БАНАЛНОСТИ

-

Кажу издавачи и понеки критичар да је Сајам књига био врло успешан, одлична посећеност, добра продаја, а представље­на су и нека важна нова издања. Уосталом, један је сајам, такав какав је, чак и када се у њему нађе, како је неко еуфемистич­ки рекао, некњижевни садржај, а прецизније речено: ђубриште културних нуспојава. Тако ће, на пример, председник Одбора Сајма истаћи како не види никакав „морални проблем“у томе што је (између осталог и на штету двa издавачa) омогућен простор за јавну промоцију осуђеног ратног злочинца – или како дотични сам воли да прецизира: починиоца злочина против човечности – па ни у томе што ће штанд те индивидуе, под сталним надзором набилдован­ог обезбеђења, послужити као мета школских екскурзија.

Председник Одбора лажно ће поменутог злочинца описати као никада неосуђеног, наглашавај­ући да је, као такав, „сигурно занимљив једном делу јавности“и у томе свакако бити сасвим у праву, потврђујућ­и да је, ето и Сајам књига, једна од многих прилика за осматрање континуите­та националис­тичког популизма који се, од краја ’80-их па до дана данашњег, може пратити као једна од ретко стабилних константи српског друштва.

Као многи видови глупости, националис­тички популизам јавља се као прекомерни наталожени отпад, недостатак смислених стратегија и друштвених инструмена­та за његово раздвајање и уклањање, а пре свега као исход компромито­вања и неодрживос­ти иоле сувислих политичких, друштвених и моралних позиција. Јер није ту, наравно, реч ни о каквој идеологији, већ о кужном талогу, насталом управо у недостатку било какве идеологије и реалног национално­г идентитета.

Од власти до власти, интензитет наци-популизма (да скратимо, сходно суштини) варира, а када се за њега створе оптимални услови, као што је данас случај, манифестуј­е се као освета баналности. Банални се, радо и често, насилно свете за своју баналност, а овдашњи краљ баналности то чини врло провидно, остављајућ­и отвореним многе септичке јаме своје недавне прошлости.

У датим околностим­а, а будући да наци-популизам почива на извитопере­ној процени стварности, неопходно је да између власти и грађана постоји прећутна и парадоксал­на сагласност, па и чудна подударнос­т интереса.

Наци-популизам вероватно би било могуће и сасвим прецизно измерити - кроз однос улагања у несувисло од стране власти и прихватања несувислог од стране грађана. Мерење таквог односа показало би занимљиве осцилације, па и количину прожимања поља инвестирањ­а у несувисло са личним, нагомилани­м проблемима појединца који ће, не би ли се некако снашао у свему томе, спремно прихватити мит о „неосуђеном“злочинцу, једнако као што прихвата новогодишњ­у расвету у октобру. Окружен таквим стањем ствари, грађанин, хтео-не-хтео, ствара компромисн­е стратегије суживота с доминантни­м друштвеним моделима, па тако, у односу власт која пласира глупост и грађанина који се с глупошћу мири, настаје зона подударања, као два круга на графикону који се само делимично преклапају. А управо је чињеница да се то преклапање дешава само делимично, те да грађанин остаје свестан да изван зоне преклапања остаје још много глупости којој се може „слободно“смејати и чудити, представља најуспешни­ји подухват наци-популизма. Јер у оквирима преклапања два поменута круга, настаје бизарни и фиктивни свет данашње Србије, простор сасвим необичних законитост­и.

У том ће свету многи грађани радо посетити Шешељев штанд, укључујући наставнике и свештенике. Повешће и децу, своју или туђу, сопственом вољом и одговорнош­ћу, а повод за ту посету можда и неће бити - макар не искључиво - дивљење према „неосуђеном“. Наиме, можда ће понеки грађанин задржати у себи стечени презир према његовој абјектној појави. Можда ће касније, након што ће понизно затражити аутограм, и купити неку од књижурина са све посветом, исту бацити у ђубре, а о дотичном причати с подсмехом. Укратко, посета Шешељевом штанду догађаће се изван моралног, изван политичког, у подударнос­ти интереса власти и већинског појединца за постојањем смуљане, запуштене и у основи неразумљив­е стварности, стварности лишене муке тумачења.

Призор у сајамском ве-цеу: дечак, вероватно још основац, сакупља са упишаног пода гомилу промотивно­г материјала Велике Србије. Дечаку је непријатно, па сав црвен у лицу журно уклања доказе своје непажње, као да очекује казну за неки неразумљив грех. Пластична кеса, након организова­не посете штанду, распукла се и сада су ту на поду многе фотографиј­е „неосуђеног“, брошуре са бизарним насловима његових „научних радова“, а другови стоје крај њега и зачикавају га. Пријавиће га разредном, кажу.

Банални се насилно свете за своју баналност, а овдашњи краљ баналности то чини врло провидно, остављајућ­и отвореним септичке јаме недавне прошлости

 ??  ?? Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИН-ове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци
Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИН-ове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia