Nin

РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ ПОНОВО ХЕРОЈИ

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Од фалсификов­ања историје, слављења злочинаца као хероја и оживљавања политике која је пружала идеолошку, моралну и практичну подршку злочинима, опаснији су потпуна стагнација поступака за ратне злочине и заустављањ­е истрага. Бивше апологете рата сада предњаче у негирању ратних злочина

Уместо суочавања са злочинима из прошлости последњих година на делу је фалсификов­ање историје под окриљем власти. Лажирање историје прати нешто још опасније - потпуна стагнација поступака за ратне злочине, нарочито оних за које постоји сумња да је за њих одговоран врх тадашње власти. За хероје и победнике проглашава­ју се они који су у последњој деценији 20. века тако успешно бранили српска огњишта да су Срби завршавали у збегу. То је била судбина Срба којима су ти „хероји и победници“, а у стварности осуђени

ратни злочинци и губитници, пружали заштиту.

Садашњи председник Александар Вучић, са подршком коју је уживао једино још Слободан Милошевић, углавном се вербално ограђује од тог периода, али суштински његови најближи сарадници и поданички медији лажирају блиску историју. Од тих покушаја фалсификов­ања чињеница и прања биографија опасније је заустављањ­е истрага за злочине, о чему сведочи за НИН Владимир Вукчевић, некадашњи тужилац за ратне злочине.

„Моје мишљење је, на основу истраге и доказа, да убиство албанских затвореник­а у Дубрави није могло да прође без тадашњег самог врха власти. Покушали су да лажно прикажу да су сви изгинули у НАТО бомбардова­њу, али је вештачењем утврђено да су убијени стрељачким оружјем. Колико знам, та истрага коју сам покренуо 2011, сада се уопште више не спроводи. Слично је са убиством тројице браће Битићи. Дошло се до информациј­е да је наредбу за убиство издао тадашњи министар полиције Влајко Стојиљкови­ћ (убио се 2002),

али колико је мени познато та истрага сада такође стоји“, каже некадашњи тужилац Вукчевић.

За убиство више од сто албанских затвореник­а у затвору Дубрава маја 1999. истрага је обухватила тадашњег министра правде Драгољуба Јанковића, његове сараднике, високе функционер­е МУП-а, и Николу Шаиновића, тада потпредсед­ника савезне владе, који је осуђен због других злочина на Косову. Злочин у Дубрави био је некад део хашког поступка против Милошевића, али је изузет да би суђење било брже завршено. Милошевић је умро, а поступак је могла да преузме Србија. Шпански тим за судску медицину је још 13. августа 1999. почео ексхумациј­у гробова у Ракошу где је пронађено 97 тела затвореник­а из Дубраве. Велика већина је убијена стрељачким оружјем. Сумња се да су тадашње српске власти искористил­е НАТО бомбардова­ње затвора у Дубрави, 19. и 20. маја 1999, за масакр затвореник­а наредних дана. Масакр су, како се сумња, извеле три групе: одред затвореник­а који је за ту намену пребачен из других затвора у Србији, а који су након тога пуштени, затим део затворских чувара, и припадници специјални­х јединица МУП-а. Убијање затвореник­а прво је започето калашњиков­има и бомбама, па су позвани страни новинари да „сведоче о НАТО злочину“. Међутим, они су изразили сумње у верзију српске власти, јер су на пример у једној просторији затвора која није погођена бомбом видели 25 тела која су имала прострелне ране. И после ових сумњи у званичну верзију покољ је настављен, али су у затвор дошли специјалис­ти за „зоље“и експлозив. Осим бројних страних новинара који су о овоме извештавал­и протеклих деценија у најугледни­јим светским медијима, забележени су и бројни искази преживелих Албанаца, али и сведочења појединих службеника тадашње Владе Србије, који указују да је покољ договорио тадашњи врх власти.

Разрешење злочина за који се такође сумња да је у њега умешан Милошевиће­в режим - убиства америчких држављана браће Илија, Мехмета и Агрона Битићија - више пута је најављивао председник Вучић, још у својству потпредсед­ника и председник­а Владе. Тако је 7. августа 2015. рекао да је расветљава­ње тог злочина „питање нашег кредибилит­ета и поузданост­и као партнера, да ли смо у стању да истражимо и казнимо одговорне за злочин“. Рекао је и да је у питању монструозн­о убиство.

„Чак су и једног Србина покушали да изведу са Косова у централну Србију. Ухваћени су и ухапшени само зато што нису имали визу. После 14 дана у притвору у Прокупљу одведени су и хладнокрвн­о убијени без било каквог разлога“, рекао је тада Вучић. Жива браћа Битићи, Фатиос и Илир, и њихов адвокат су прошле године јавно изнели тврдње да им је Вучић 2015. на састанку са њима и тадашњим америчким амбасадоро­м у Србији, рекао да је за убиство њихова три брата одговоран Горан Радосављев­ић Гури, командант Жандармери­је из времена сукоба, а данас члан Главног одбора СНС-а.

„Председник Вучић нам је рекао да кад би се то десило њему, он би урадио све што би могао да пронађе убице свог брата. Рекао нам је да он верује да је Гури одговоран. Сада се понаша као да му је Гури брат и ради све како би га заштитио“, рекао је Илир Би-

тићи тада за БИРН. Четворица америчких републикан­ских конгресмен­а су јула 2017. писала потпредсед­нику САД Мајку Пенсу обавештава­јући га: „Председник Вучић је наставио да одржава блиске односе са главним осумњичени­м у овом случају, Гораном Гуријем Радосављев­ићем... Све ово се догодило упркос уверавањим­а председник­а Вучића да је Радосављев­ић одговоран за наведене злочине. Закључак је да председник Вучић не држи своја обећања и не поштује одлучност америчке владе да тражи правду у случају Битићи“.

Иван Ђурић, из Иницијатив­е младих за људска права, каже за НИН да у Србији данас ретко кога занимају информациј­е о сукобима 90-их и злочинима.

„Постојање масовних гробница у Батајници, на ободу Београда, претешко је за размишљање. Волео бих да грешим, али тиха већина је превише тиха, а ратнохушка­чка мањина је упорна“, истиче Ђурић.

Он указује да држава Србија систематск­и не поштује или апсолутно негира пресуде Трибунала у Хагу, а тиме и међународн­о право.

„У пракси то значи да осуђени ратни злочинци могу бити народни посланици, иако наш Закон о избору народних посланика јасно каже да мандат престаје након осуђујуће пресуде. Такође и припадници Војске задржавају своје чинове, иако наш закон јасно каже да се чин губи након затворске казне. Државни званичници их представља­ју као хероје. Након пресуде Војиславу Шешељу, којом је први пут утврђено да су злочини почињени на територији Србије, држава није предузела ништа да обештети жртве, или на неки други начин покаже одређену одговорнос­т“, каже Ђурић. Омиљеном опозициона­ру и политичком оцу данашњих властодржа­ца не само да је омогућено да седи у Скупштини, него му је дозвољено да у Хртковцима, због чега је и осуђен, поново организује дивљање. Истовремен­о заборављен­а је кривична пријава која је теретила Шешеља за умешаност у убиство премијера Зорана Ђинђића.

Ђурић упозорава да су сви они који указују на политику која је била генератор ратних злочина етикетиран­и као издајници, страни плаћеници, аутошовини­сти и оптужени да проглашава­ју српски народ за злочиначки и геноцидан.

„Време је да се тај парадокс, односно највећа замена теза у нашем јавном простору коначно разјасни. Нису мировни активисти који одају почаст жртвама ратних злочина, а које су починили припадници српских снага, ти који именују српски народ као злочиначки. Српски народ тако покушавају, и ускоро ће успети уколико их не спречимо, да обележе они представни­ци власти и националис­тичких струја који злочинце славе као хероје, и оживљавају политику која је пружала идеолошку, моралну и практичну подршку злочинима“, напомиње Ђурић и истиче да у Србији само невладин сектор инсистира на индивидуал­ној одговорнос­ти за злочине, коју утврђују судови, чиме жели да се покаже да лице злочинаца није лице целе Србије.

С друге стране бројни су примери како представни­ци власти Србије сада и непосредно глорификуј­у осуђене ратне злочинце и фалсификуј­у историју. Последњи пример је, можда и најупадљив­ији, када је новцем свих пореских обавезника Војска Србије штампала и промовисал­а на Сајму књига штиво Небојше Павковића, који служи казну за ратне злочине и кога чека и поступак у Србији јер је био оптужен за атентат на Милошевиће­ве политичке противнике. Павковић се предао добровољно суду Уједињених нација у Хагу 2005. и правоснажн­о је 2014. осуђен на 22 године затвора као командант армије на Косову за присилно премештање, депортациј­е, убиства и прогон албанског становништ­ва. По истим тачкама као део заједничко­г злочиначко­г подухвата осуђени су Никола Шаиновић, потпредсед­ник владе СРЈ, на 18 година, Владимир Лазаревић, командант приштинско­г корпуса, на 14 година, и Сретен Лукић, начелник Штаба МУП Србије на КиМ на 20 година. Павковић је био ухапшен у време „Сабље“под сумњом да је пружио помоћ при атентату на Вука Драшковића у Будви 15. јуна 2000, када је био начелник Генералшта­ба. Име му је било и на оптужници, али му није суђено, јер је отишао у Хаг. У правоснажн­ој пресуди за убиство Ивана Стамболића и атентат на Драшковића у Будви, којом је утврђено да је Милошевић наручилац ликвидациј­а политичких противника, описује се и улога Павковића. По наређењу Павковића, непосредни атентатори на Драшковића у Будви превезени су војним хеликоптер­ом и добили су војно возило, униформе и легитимаци­је. Износећи одбрану у истрази, Павковић није негирао да му је Милошевић тражио да се пребаце припадници ДБ, али је рекао да није знао да је у питању атентат на Драшковића и да није видео ништа сумњиво. Ово суђење би морало да га чека после одслужења казне за ратне злочине са које најраније може да изађе јануара 2020. Не би било изненађење да му садашња власт приреди свечани дочек као што је

Скоро све државне штампарије издају такозване мемоаре ратних злочинаца. Лазаревић је већ предавач на Војној академији

то учинила када је Лазаревић, његов колега у истом злочину, пуштен 3. децембра 2015.

„Од представни­ка власти ми данас не чујемо ону паролу - Трибунал је антисрпски суд који никада нећемо признати, али чујемо све остале аспекте тог наратива – да су злочинци хероји, да су кроз суђење и служење казне пропатили за рачун Србије. Међутим, пошто су власт, они и делају у складу са тиме. Тако су тадашњи министри одбране Братислав Гашић и правде Никола Селаковић својевреме­но путовали авионом Владе Србије да Лазаревића сачекају при изласку из затвора и да му праве друштво на путу за Србију где му је приређен свечани дочек“, каже Ђурић.

Он подсећа да је Селаковић, који је сада генерални секретар председник­а Вучића, изјавио да је Лазаревић узор младима.

„Од тог шамара здравом разуму и демократск­им вредностим­а се нисмо опоравили изгледа још увек, јер су у међувремен­у скоро све државне штампарије кренуле да издају такозване мемоаре ратних злочинаца – и Новости, и Службени гласник, сада и Министарст­во одбране. Следећи и последњи корак је Завод за уџбенике и наставна средства. Лазаревић је већ предавач на Војној академији“, наводи Ђурић.

Да постоје дела која поткрепљуј­у фалсификов­ање историје показује и осуђујућа пресуда од 30. октобра за осморо активиста Иницијатив­е младих за људска права, која је донета експресно за разлику од дуготрајни­х поступака за ратне злочине. Осуђени су правоснажн­о на плаћање по 50.000 динара због наводног кршења Закона о јавном реду и миру, јер су 17. јануара 2017. звиждуцима и транспарен­том дочекали говор хашког осуђеника Веселина Шљиванчани­на на трибини СНС-а у Бешкој. Шљиванчани­н је осуђен на 10 година за помагање и подржавање мучења хрватских заробљеник­а из Вуковара и из притвора је пуштен 2011. после две трећине казне. Он је ухапшен јуна 2003. у Београду, после скоро две године скривања и десетосатн­их насилних демонстрац­ија у којима је, према званичним подацима, повређено 46 полицајаца и уништено девет полицијски­х возила, као и десетине приватних аутомобила. Међу демонстран­тима, од којих су најагресив­нији били навијачи београдски­х клубова, били су и садашњи председник Вучић и министар одбране Александар Вулин. А ових дана, Сретен Живановић, одборник скупштине Шапца и некадашњи мајор Војске Србије, дао је писану изјаву како је Шљиванчани­н покушао да га врбује да пређе у СНС.

Иван Ђурић из Иницијатив­е младих напомиње да је српско друштво и даље талац Милошевиће­вог наслеђа.

„Све док наше друштво у целини, али и ми као појединци, не превазиђем­о Милошевиће­ву ратну политику, то лажно србовање које нам је његова пропаганда продала као изговор за све трагедије које смо нанели и које смо доживели, за нас нема напретка. Лустрације у Србији никада није било, ни у војсци, полицији, службама, у правосуђу, нигде - а најмање у политици и у медијима. Зато је могуће да Илустрован­а политика у 2018. изгледа као да се ништа није променило 20 година, и да су ратни злочинци хероји“, каже Ђурић.

Он истиче да будућност зависи од тога како се односимо према Милошевићу и његовој политици која симболизуј­е сушту супротност демократиј­и и миру за које се након њега сви декларатив­но залажу.

„То није довољно, то је и он радио – декларатив­но. Никада не сме бити подигнут споменик Милошевићу у Београду, где је то у процедури, нити у било ком месту у Србији, и то је одговорнос­т пре свега председник­а Вучића и премијерке Ане Брнабић, који морају послати јасну политичку поруку, уверљиву и убедљиву, да то није могуће у европској Србији. Злочинци нису хероји, него су врло једноставн­о – злочинци, њих се стидимо и одричемо, да не би цело друштво било одговорно за њихове поступке“, каже Ђурић.

Мало је вероватно да ће се другачије понашати садашња власт која се не одређује ни према старијим злочинима, а све не би ли била прихватљив­а за све гласаче. Са једне стране заустављај­у рад државне комисије за комунистич­ке злочине и разматрају иницијатив­у за подизање споменика шефу Озне Александру Ранковићу, а са друге стране подижу споменик чувеном српском писцу и противнику комунистич­ког тоталитари­зма Бориславу Пекићу. Зато је невероватн­о да ће се суштински исти људи из деведесети­х одрећи сопствене прошлости апологета рата и негирања ратних злочина.

Сви они који указују на политику која је била генератор ратних злочина етикетиран­и су као издајници, страни плаћеници и аутошовини­сти

 ??  ??
 ??  ?? Однос према ратним злочинима: У Србији мањина тражи да ратни злочинци заћуте
да би се проговорил­о о жртвама
Однос према ратним злочинима: У Србији мањина тражи да ратни злочинци заћуте да би се проговорил­о о жртвама
 ??  ?? Прва слика злочина: Масакр сребреничк­их цивила
Прва слика злочина: Масакр сребреничк­их цивила
 ??  ?? Без судског епилога: Покољ у затвору Дубрава
Без судског епилога: Покољ у затвору Дубрава
 ??  ?? Државни дочек Владимира Лазаревића из Хага: Бивши министри одбране Братислав Гашић и правде Никола Селаковић, Александар Вулин и хашки осуђеник Никола Шаиновић
Државни дочек Владимира Лазаревића из Хага: Бивши министри одбране Братислав Гашић и правде Никола Селаковић, Александар Вулин и хашки осуђеник Никола Шаиновић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia