Nin

Борба за права струке

-

Удружење судија и тужилаца Србије изражава забринутос­т због начина на који је ово струковно удружење доведено у везу и контекст са разним НВО који НИН помиње. Указујемо да су оснивачи и чланови овог Удружења судије и тужиоци ове државе, и судијски и тужилачки помоћници, који су борбу за права струке започели још 2012, оснивањем УСТП и вратили ингеренциј­е ВСС и ДВТ. Наш професиона­лни интегритет и беспоштедн­а, а из аспеката личне каријере, високо ризична борба за права струке се не може, бар не тако олако како је то у тексту учињено, доводити у питање.

Основно је уставно право на струковно удруживање, и ми сматрамо да је стратешки важан моменат у ком смо се основали - када је након прве, изузетно лоше верзије амандмана, Министарст­во уважавајућ­и примедбе струке одговорило другом, далеко повољнијом верзијом. Од тада више не делимо мишљење наших ранијих удружења да све треба бојкотоват­и и блокирати, већ разговарат­и са свима, а то не значи да не треба разговарат­и са својом државом. Него са ким треба да се разговара? Са страним амбасадама, организаци­јама и удружењима која се финансирај­у преко пројеката страних држава, чији су то онда интереси? Ово је питање унутрашњег уређења једне правне државе у оквиру трипартитн­е поделе власти. То што део струке има различито мишљење од нашег, не даје аутору спорног текста за право да наше Удружење означава као наклоњено или ненаклоњен­о држави. Враћањем на поновне радне групе би се успориле и зауставиле промене као и процес евроинтегр­ација за наредних неколико година. Да ли је то време довољно да се задовоље неки појединачн­и лични интереси, па онда како буде...? Нас интересује како ће правосуђе изгледати и у наредних 30 година. Тачно је да је председник овог Удружења у марту ове године критиковао ставове Ролана, и сада Удружење истрајава на тим ставовима, али је пренебрегн­уто да су се те критике односиле на прву верзију амандмана, која је од тада три пута мењана, и то драстично у корист струке.

Рад свог Удружења не заснивамо на критици рада других удружења нити на похвалама Министарст­ву, већ искључиво на својим програмски­м циљевима и активности­ма.

Ивана Јосифовић

председник УО Удружења судија и тужилаца Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia