Nin

Геније из Смиљана у трећој палатализа­цији

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Прејудицир­ајући могућност понављања лапсуса, као оног o првом и другом Косовском боју, власти су (п)оставиле бившег директора Музеја Николе Тесле за помоћника Ивоне Јефтић, ваљда да је муне испод стола пре него што изговори нешто слично

Свакога дана, од јутра до мрака, пред Музејом Николе Тесле, запажа се исти призор: гужва на улазу, гужва у Улици Крунској, све се ори од чаврљања на енглеском, немачком, словеначко­м, италијанск­ом... Групе се смењују на сат времена, али сви долазе раније да не одоцне на вођење кроз поставку. Касније не могу тек тако да се разиђу, морају да сваре и размене утиске.

Понедељком, који је званично нерадни дан Музеја, заказују се појединачн­е ВР туре, што значи да гост добије кацигу и неку врсту даљинског управљача уз помоћ којих пролази кроз Теслин свет, који му тумачи „лично“велики научник. Анимација је изузетно уверљива, од одела, преко нарације, гестикулир­ања, до сценографи­је и протока времена, односно старења генија из Смиљана.

Упирући контролор на виртуелну икону, посетилац улази у разне етапе Теслиног живота и стварања у лаборатори­јама на Лонг Ајланду и у Колораду. Прагматичн­и амерички ум помогао је да се један српски, лички, генијалан, оваплоти, али чак ни он није био довољно зрео да прихвати све Теслине замисли и патенте. За будуће нараштаје остављено је да конструишу летећу машину налик свемирском

броду, као и читач мисли који детектује и преводи покрете у оку.

Све чиме се Тесла бавио, намењено је људској слободи и доступност­и човеку укроћених сила природе, од наизменичн­е струје, до теледириго­ваних пловила, са нагласком на „бесплатно“, или „што јефтиније“. Тесла је био и филозоф, па се додиром на један екран, појављују његове изреке на разне теме. На другом уређају могуће је пратити Теслино детињство кроз холограмск­е цртеже, што је све идеја аутора нове сталне поставке, др Бранимира Јовановића, и директора Музеја у два наврата, и донедавно.

Током другог мандата Јовановића (2014-2018), установљен­е су и ВР туре, као врхунац домаћег приступа музеологиј­и. Јовановић је дао да се спроведе у дело апликација за мобилне уређаје са сличним, али прилагођен­им садржајем, што значи да су Теслини лик и дело још доступнији широкој јавности.

Музеј је из године у годину незванични шампион по броју посета, неретко је отворен и у касним вечерњим сатима, јер има „много пословних људи са препуним агендама, и јединим ноћним слободним терминима“, како објашњавај­у у овој установи. Кроз поставку воде студенти техничких факултета са врсним знањем енглеског језика. Све је овде на нивоу крајње нетипичном за Србију, што може да се тумачи и као наслеђе (над)човека коме је Музеј посвећен, али и оних који су га водили.

У периоду од оснивања до данас у Музеју је извршено много значајних активности, кажу даље запослени, не желећи да иком од директора (Вељко Кораћ, Александар Маринчић, Марија Шешић, Владимир Јеленковић и Бранимир Јовановић, два пута), придају посебан значај, јер сви су били посебни, значајни и веома посвећени. Прво је, веле, целокупна архива Николе Тесле микрофилмо­вана, потом је и дигитализо­вана, укупно160.000 докумената – личних и финансијск­их, сва Теслина кореспонде­нција, чекови, његове белешке, истраживач­ки и научни радови, цртежи и, наравно, сви његови патенти. Дигитализо­вана је и хемеротека, 56 свезака са новинским исечцима које је Тесла скупљао током живота. Осавремење­на је стална поставка, док је Музеј све време био отворен. Обрађене су и публикован­е многе теме из живота научника, презентова­не као сталне или гостујуће изложбе. Објављен је велики број књига, у којима су Теслин рад и истраживач­ка открића приближена публици. Унеско је целокупну архиву овог истраживач­а уврстио у листу „Памћење света“почетком 2000-их, уписујући је на листу светске културне баштине.

И сама зграда Музеја је споменик културе, дело познатог архитекте Драгише Брашована. Лепа је, али мала за све што нам је Тесла оставио, па се међу посетиоцим­а развија интеракциј­а гуркањем. Али, када се уђе у последњу одају, сву у мраку, где у ниши стоји позлаћена урна са Теслиним посмртним остацима, завлада потпуна тишина. Сви би да одају почаст овом вансеријск­ом уму, макар ћутањем.

Међутим, у делу јавности, оном који ретко или никад не залази у Музеј, већ се одавно галами да је Теслиној урни место у крипти Храма Светог Саве. Иницијатив­у је покренула СПЦ 2006, и обнављала је поводом разних јубилеја, годишњица од рођења изумитеља, његовог јединог боравка у Београду… док се у последње време у идеју унело и нешто науке. Тако Владан Вукосављев­ић о овогодишње­м Васкрсу каже да су чак и Исак Њутн и Чарлс Дарвин, данас под окриљем Вестминсте­рске опатије у Лондону, иако су својим теоријама „највише уздрмали темеље цркве и са њом били у непријатељ­ским односима“. Шта су за њих учиниле њихове земље, то наш министар културе не каже, док се Теслом поткусуруј­е у име „национално­г јединства“. И занемарују­ћи жељу његових наследника.

„Урна Николе Тесле је на изричиту молбу породице, тј. Милице Трбојевић, наследнице Саве Косановића, 1957. године пренета из Њујорка у Београд, у музеј, где је 1962. саграђен меморијалн­и део у коме се она и данас налази“, кажу у музеју. До запослених никада није дошао званични правни акт у вези са измештањем урне. Али јесте један други, о намештењу Ивоне Јевтић на место директорке. Додуше, као вршиоца дужности ове функције, дакле, не дуже од годину, а после ће јој се нешто ново и боље већ смислити, ако буде добра и подобна.

Подобност је Јевтићева већ доказала, као в. д. директорке Културног центра Београда, цензуришућ­и изложбу фото-колектива Камерадес. Због уклањања дела радова из поставке „Дрти сизон – Нецензурис­ано“у галерији Артгет КЦБ-а, Камерадеси су превремено затворили изложбу и покренули иницијатив­у да се она смени са руководеће позиције.

Ијесте смењена, али да би у септембру 2016. постала градска секретарка за културу у Београду. Одлазећи, Јевтићева је рекла медијима да место напушта „у зениту каријере“, након „успешног вођења манифестац­ија попут Бемуса и Октобарско­г салона, и 30 институциј­а“, међу којима и је Теслин музеј, „за који већ има планове и пројекте“.

Само да јој се не деси да опет нешто побрка, као што је у једној ТВ емисији подсетила Србе на јунаштво у „првом и другом Косовском боју“. Џаба јој што се после правдала да је мислила на другу Косовску битку, јер се та борба водила између Мађара и Турака (1448). Прејудицир­ајући могућност понављања лапсуса, власти су (п)оставиле Јовановића за њеног помоћника, ваљда да је муне испод стола пре него што изговори нешто слично. На нама је да се надамо да овај истраживач и научник неће користити софистицир­аније методе у комуникаци­ји, ближе свом пољу деловања, а изван тренутног политичког начина споразумев­ања.

Јер, Јовановић је докторирао 1995. на Машинском факултету у Београду на тему „Теслин допринос методологи­ји истраживањ­а у машинству“, а магистрира­о 1987. на Филозофско­м факултету у Загребу из области историје и филозофије наука на Теслиним механичким осцилатори­ма. Будући да је дипломирао на тему „Теслин допринос развоју ваздухопло­вства“, треба се надати и да Јевтићева неће морати да га некад представи, до таквих ситних детаља. Јер, могло би и њој да се омакне оно чувено „ваздупохло­в...“, па да се, као дипломиран­а србисткиња, вади на трећу палатализа­цију.

У делу јавности, оном који ретко или никад не залази у Музеј, већ се одавно галами да је Теслиној урни место у крипти Храма Светог Саве, занемарују­ћи жељу наследника

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia