Nin

Иван Клајн Плаћен цифром

-

Преговори можда испочетка – гласи један од наслова из списка С. Козарчића које смо почели да цитира‑ мо прошле недеље. „Зар није из почетка?“пита он. Јесте, јер речници и Правопис праве разлику: састављено испочетка кад значи „испрва“(нпр. Испочетка нам је било хладно, а онда смо се навикли), а у две речи кад значи по‑ нављање исте радње од самог почетка. (Исто важи и за пар спочетка – с почетка.) У подужем наслову чланка о Пинко‑ вој „Задрузи“пише између осталог: „Учесници ни не слуте ко ће седети у студију поред њих“. Мада то „ни не“чујемо свакодневн­о, правилно је само и не: Учесници и не слуте.

У текстовима из истог листа наш читалац је нашао примере као „Платили су велику цифру за тог спорти‑ сту“, а у часопису „Мој ауто“– „Цена горива од почетка године свако мало незнатно скаче“. Дотични спортиста, у ма којој валути да је плаћен, није се обогатио, јер је нај‑ већа цифра 9, а у клубу су платили велики износ, велику суму или високу цену. Израз свако мало дошао нам је из хрватских дијалеката (где је вероватно превод италијан‑ ског ogni tanto), а српски би се рекло сваки час.

Други читалац, Чеда Тасић, пише: „Запала ми је за око једна ситница из Политике, у тексту Мирослава Ла‑ занског. Тема је по обичају војна стратегија, односи двеју великих сила и наоружање, па се при крају текста каже како су америчке ракете на бродовима у Црном мору и Балтику ’за Москву посебно ДЕСТАБИЛИШ­УЋЕ оруж‑ је’. Коментар препуштам Вама.“

Као потпуни нестручњак за војну стратегију и за међу‑ народну политику, ја не могу да оценим да ли је популар‑ ни „Лаза“одабрао праву реч да опише ракете. Неко ће рећи да се изразио превише „дипломатск­и“, јер ако вам америчка ракета падне на главу, нећете само изгубити стабилност, него и живот и имовину. Што се облика овог партиципа тиче, Лазански није погрешио. Наши речни‑ ци бележе одреднице стабилизов­ати, дестабилиз­овати и стабилизир­ати, дестабилиз­ирати, али у Матичином шестотомни­ку има и једно стабилисат­и, са цитатом из Јована Цвијића. Суфикси ‑из)овати,‑(из)ирати и ‑исати и иначе су међусобно заменљиви у многим глаголима, па поред најчешћег стерилизов­ати,

мобилисати, полемисати, хипнотисат­и имамо и облике стерилизир­ати и стерилисат­и, мобилизова­ти и мобилизира­ти, полемизова­ти/-ирати, хипнотизов­ати/-ирати и тако даље.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia