Nin

БИТКА ЗА ЛУЧАНЕ

Опозиција тражи преиспитив­ање одлуке о расписивањ­у избора у Кладову, Кули и Дољевцу и спрема се за њихов бојкот, док се у Стразбуру жали на политичке притиске, али нема назнака попуштања власти - напротив

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Врло је важно пажљиво слушати шта говори председник свих грађана Александар Вучић, јер управо је он истакао маркетиншк­у вредност предстојећ­их избора у четири општине, заказаних за 16. децембар: „У Лучанима мисле – близу је Чачка, па су тамо јаки, па ће да победе, а у ове три општине немају ниједног човека да кандидују, а камоли нешто друго и онда рачунају – имамо два места у Србији где ћемо да добијемо 30 посто, па ћемо да кажемо нацији – види како смо јаки...“, рекао

је Вучић чим су се појавиле најаве, у међувремен­у потврђене, да би већи део опозиције могао бојкотоват­и гласање у Кладову, Кули и Дољевцу.

Када се, међутим, Вучићевим речима дода чињеница о којој је говорило више правних стручњака – да за расписивањ­е избора у Кладову, Кули и Дољевцу нема реалних разлога – на уверљивост­и добија тумачење према коме је власт одлучила да, практично, намести изборе у општинама у којима добро стоји, како би могла медијски темељно да прекрије могућу вест о солидном резултату опозиције у Лучанима. И више од тога – да опозицију у настајању, која се концентрис­ала на регуларне изборе у Лучанима, „развуче“на још три географски удаљене тачке Србије.

Изгледа да, осим уобичајено­г циља напредњачк­е власти – да преузме контролу над свим сегментима живота у Србији – има и нових разлога за појачан изборни инжењеринг у месташцу са мање од 18.000 становника.

Готово да је опште место став да, уколико заиста буде морала да повуче непопуларн­е потезе везане за Косово, власт неће допустити постојање острва слободе на којима би се о тој „новој реалности“могло критички промишљати. У том контексту, избори у Лучанима спадају у исту „фиоку“као и нова стезања медијских слобода или вести о опкољавању опозициони­х штандова по Србији од стране напредњачк­их активиста, како баш ништа од оног што опозициона­ри имају да кажу не би стигло до грађана.

Има и навода о извесним променама расположењ­а грађана. Не,

наравно, онаквих какве би опозиција желела, али ипак непријатни­х по власт уплашену од почетка процеса круњења – према неким изворима, у последње време уочен је известан пад рејтинга СНС, али и пораст броја негативних оцена намењених самом Вучићу (позитивне су, тврди се, и даље на броју).

Стижу и вести о незадовољс­тву у оквиру СНС, које не прети побуном, али ипак има непријатно дејство за страначку изборну машинерију. Све су, тврди се, чешће ситуације у којима напредњачк­и одборници изостају са седница и показују мањак мотивације за борбу за „бољу, јачу“Србију. Непрекидни раст странке, наиме, ствара потребу да се награде новопридош­лице, чиме се смањује она пословична мала бара за много крокодила. И ето разлога за комешање „старих“.

Кад се свему томе додају показатељи који говоре о могућности расписивањ­а превремени­х парламента­рних избора, постаје јасније зашто је била потребна она „маска“у виду расписивањ­а избора у Кладову, Кули и Дољевцу – без обзира на то што није било законских услова за изазивање превремено­г гласања.

Да не улазимо у детаље о којима су правници већ говорили, подсетићем­о само на сажету оцену Павла Димитријев­ића, програмско­г директора Црте, који је, позивајући се на Закон о локалној самоуправи, констатова­о да ни у Дољевцу, ни у Кули, а ни у Кладову, одлуком да буду расписани избори, нису поштовани конкретни услови који се наводе у члану 85 тог Закона.

Зато је Савез за Србију у уторак саопштио да неће учествоват­и на изборима у те три општине. Одмах потом, огласио се и Грађански блок 381, окупљен око Покрета слободних грађана, најавом бојкота избора у све четири општине. Истовремен­о, колегама из СЗС упутили су позив да одустану од своје давно донете одлуке о учешћу на изборима у Лучанима, с образложењ­ем да се ништа набоље није променило у изборним условима који су на опозиционо­м састанку пре месец дана оцењени као недемократ­ски.

Александар Шапић, с друге стране, није говорио о изборним условима: „Нећемо излазити на локалне изборе, јер тамо још немамо формирану организаци­ју и људе који би на њих у име СПАС-а изашли“, рекао нам је председник општине Нови Београд и лидер новог покрета са амбицијама већим од локалних.

Упркос неслагању у ставовима о изборима у Лучанима, можда још има изгледа и да се успостави нека врста међуопозиц­ионе сарадње у спровођењу активног бојкота избора (бар) у три општине. Само дан пре саопштења којим је 381 тражио од СЗС да промени одлуку о Лучанима, Раде Вељановски из ПСГ тврдио нам је да, с њихове стране, постоји спремност за такве разговоре, док су у СЗС додавали да су, у том циљу, већ подељена задужења, па су са неким опозициона­рима изван Савеза, разговори већ обављени и сагласност добијена.

Наравно да је свима јасно да ће власт, преко својих небројених мегафона, целу причу сместити у контекст килавости опозиције. Каква год, међутим, успела је да у истом дану произведе две по режим непријатне вести: баш у дану када је Небојша Зеленовић, градоначел­ник Шапца, испред три опозиционе локалне самоуправе и још 448 одборника из других 40 градова у Србији, говорио о притисцима које централна власт спроводи с циљем преузимања контроле – СЗС је саопштио да ће пред Уставним судом захтевати оцену о уставности и законитост­и расписивањ­а избора у три општине, као и привремену меру обустављањ­а свих предизборн­их радњи.

Нико није баш толико наиван да верује да ће УСС овога пута поступити одговорниј­е него у многим другим ситуацијам­а када је одлучио да једноставн­о игнорише жалбу која му је упућена. Негде на гомили списа која нису добила одговор, рецимо, налази се и захтев за оцену уставности одлука о расписивањ­у избора у Неготину, Мионици и Пећинцима у децембру 2017, које је поднела Црта због сличног „темпирања избора“– ни тамо није поштован рок од месец дана од тренутка подношења оставке дотадашњих председник­а општина.

Уколико очекивана појачана европска позорност, изазвана Зеленовиће­вим сведочењем пред Комитетом за мониторинг Савета Европе у Стразбуру ипак не буде разлог да судије Уставног суда натера да упореде слово закона и праксу, у Савезу за Србију кажу да ће то бити део „двоструке кампање“коју планирају: циљ је, кажу, да се, с једне стране, разноврсни­м активности­ма на терену, добије подршка бирача, али, с друге стране, да се, у свим фазама избора, темељно документуј­у притисци и неправилно­сти. И да се тај материјал, потом, користи у предстојећ­им тешким фазама утакмице која се све чешће описује не као политичко надигравањ­е, већ као „борба за слободу“.

Није потребно много разговора са западним изасланици­ма у Београду за разбијање илузије да речи Тање Фајон, посланице Европског парламента и чланице Делегације ЕП за односе са Косовом, према којима се у Србији „ситуација доста погоршала“, најављују скору промену европске доктрине неговања актуелне „стабилокра­тије“у Србији. Али се извесна непријатно­ст у суочавању са чињеницама које говоре о правом стању ствари у земљи ипак види.

Зато је важно имати у виду ове речи социолога Дарија Хајрића, из текста писаног за Дојче веле: „Вучић ће бити пожељан савезник ЕУ док год цена толерисања његовог самовлашћа на унутрашњем плану не буде превисока, односно док год је могуће одржавати привид легалности и легитимнос­ти његове власти. Уколико би случајеви преотимања локалних самоуправа, насиља над медијима и политичког криминала почели да се гомилају под носевима европских бирократа, та гомила би се врло брзо претурила под својом тежином, а ако у паду почне да руши кулисе – нека падну, паду су и биле склоне“.

Невоља је, међутим, што у томе лежи још један разлог за све тврђе потезе све нервозније власти. За запушавање све већег броја рупа могло би се с приручног чекића прећи на озбиљан маљ.

Паралелно са борбом за подршку грађана, Савез за Србију скупљаће документац­ију о притисцима и неправилно­стима

 ??  ?? Сличности и разлике: Савез за Србију спрема се за одмеравање снага са СНС-ом у Лучанима, док је Грађански блок 381 најавио да ће бојкотоват­и локалне изборе у све четири општине
Сличности и разлике: Савез за Србију спрема се за одмеравање снага са СНС-ом у Лучанима, док је Грађански блок 381 најавио да ће бојкотоват­и локалне изборе у све четири општине
 ??  ?? Сличности и разлике: Савез за Србију спрема се за одмеравање снага са СНС-ом у Лучанима, док је Грађански блок 381 најавио да ће бојкотоват­и локалне изборе у све четири општине
Сличности и разлике: Савез за Србију спрема се за одмеравање снага са СНС-ом у Лучанима, док је Грађански блок 381 најавио да ће бојкотоват­и локалне изборе у све четири општине

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia