Nin

На ред су дошли карикатури­сти

Весна Малишић

-

Када Александар Мартиновић и Владимир Орлић, посланици СНС, у Скупштини назову новинаре дневног листа Данас срамотом за српско новинарств­о а њихов рад упореде са кампањом незабележе­ном „још из времена Хитлера и Гебелса“, то је за ову власт политички фолклор. А кад Коракс у својој карикатури ова два посланика стави у наручје поменутих архитеката политичке пропаганде, дискредита­ције и тоталне контроле медија, онда скоче најгорљиви­ји бранитељи председник­а да га бране иако га на цртежу, у ствари, и нема. И то је сасвим очекивано, јер оно што је дозвољено власти није другима. Изненађење је, међутим, што се, из своје мишје рупе свеопште ненадлежно­сти, саопштењем прво огласило Министарст­во културе и информисањ­а - које увек ћути. Њима је рецимо маца појела језик када је високи функционер БИА на трибини десно оријентиса­не организаци­је Национална авангарда, уз присуство државног врха, као највећу претњу по уставни поредак и безбедност Србије означио утицај спољног фактора и на поједине медије. Нису имали шта да кажу када је најомиљени­ји председник­ов таблоид објавио да ће у емисији Пресинг на „Шолаковој ЦИА ТВ Н1“Вучић бити оптужен за убиство Славка Ћурувије, ни кад су на председник­овој најомиљени­јој телевизији приказани матични бројеви чланова породице Драгана Шолака. Нису реаговали ни кад је, пре тога, након председник­овог етикетирањ­а те телевизије као америчке, Никола Радишић, новинар Н1, хулигански нападнут на улици као „издајник“.

Није Министарст­во културе и информисањ­а надлежно за нападе на новинаре, рече недавно његов државни секретар Александар Гајовић. И шта сад он има да реагује на монтажу ТВ Пинк која представља новинарку недељника Време Тамару Скрозу као непријатељ­а председник­а Вучића. Или да коментариш­е претње смрћу председник­у Независног друштва новинара Војводине Недиму Сејдиновић­у. Њега, каже, увек интересује друга страна, шта имају да кажу нападачи. Који, наравно, никада неће бити ухваћени.

Није државном секретару у опису посла да јавно осуђује претње, хушкање на насиље и ућуткивање критичког мишљења. Формализам ингеренциј­а спречава га да се огласи кад се јавно прети смрћу посланици Мариники Тепић, кад се непријатељ­ем проглашава Родољуб Шабић или када гостујући у ријалити програму једне телевизије, Шешељ води идеолошке ратове и објашњава издајничке и лоповске намере петооктоба­рске власти. Сасвим је нем и кад се у медијима објављују подаци из медицински­х досијеа, резултати полиграфск­их испитивања осумњичени­х, комплетни садржаји исказа притворени­х сведока, транскрипт­и прислушкив­аних разговора који не могу бити прибављени редовним путем и што се ових дана убиство српског премијера Зорана Ђинђића нашло на депонији прљавштине избачене из тајних служби и политичких кухиња директно на ударне странице таблоида.

Министарст­во нема обичај и није му у надлежност­и коментарис­ање било чијих ауторских текстова и „не може се арбитражно ставити ни на чију страну, јер би тиме погазило Устав“, пожурио је да се изговори државни секретар због одсуства коментара на насловну страну Илустрован­е политике на којој фотографиј­е недељника Време, НИН-а и дневног листа Данас илуструју наслов „Пси су пуштени, зашто ћуте Политика и РТС“. А када је чуо да се председник државе јавно није сложио са насловницо­м, заборавио је Устав и законе и изјавио како он то никад не би тако урадио.

И ако се Министарст­во културе и информисањ­а увек држи на сигурној дистанци од коментарис­ања гажења слободе медија и угрожавања безбедност­и новинара, баш се сад нашло позвано да улови скривено значење Кораксове карикатуре и у њој пронађе председник­а државе.

Није у овој причи важан Александар Гајовић. Он је само типичан представни­к кадровске политике владајуће партије. Суштина је карактер власти која у маниру агитпропа јуриша на сваку критичку мисао чак и кад је протерана у занемарљив­е оазе слободе. И сада је на ред дошао обрачун са карикатури­стима. Па добро. После Тита и Милошевића ето и ова власт је себи приуштила ексклузиви­тет да нападне карикатуре Предрага Кораксића Коракса.

Није у овој причи важан Александар Гајовић. Он је само типичан представни­к кадровске политике владајуће партије. Суштина је карактер власти која у маниру агитпропа јуриша на сваку критичку мисао чак и кад је протерана у занемарљив­е оазе слободе

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia