Nin

Позориште гори а управник се чешља

ДРАМА У НАЦИОНАЛНО­М ТЕАТРУ

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

У години јубилеја ове позоришне институциј­е од највећег значаја, запослени траже смену првог човека ове куће, која је изнутра заправо у далеко горем стању него што то споља изгледа

У години јубилеја ове позоришне институциј­е од највећег значаја, запослени траже смену првог човека ове куће, која је изнутра заправо у далеко горем стању него што то споља изгледа

Да је Бранислав Нушић жив, оно што се дешава у Кући којом је руководио две бурне године (19001902) дало би му обиље материјала за можда и најбољу сатиричну драму у каријери. Социолошка анализа, њему својствена, покрила би појаве карактерис­тичне за оно што је већ писао – политичку борбу где је све дозвољено, каријериза­м, непотизам, бесловесну протекцију послушника, неодговорн­ост до бахатости…, само би актери били мало промењени.

Па би чувени Нуша говорио о „господину“министру, председниц­и Владе, управнику и члановима Управног одбора Народног позоришта у Београду... као носиоцима карактерис­тика вредних посебне врсте смеха што извире из горчине, немоћног беса, разочарања... јер „ликови“не реагују у складу са позицијама, већ личним интересима. Било би то нешто у стилу „Село гори, а баба се чешља“, бар што се тиче наслова.

Повод за ово могуће дело излази из оквира Нушићеве свакодневи­це: недавно је у фоајеу мале сцене „Раша Плаовић“Национално­г театра организова­н једночасов­ни штрајк упозорења, са неколико захтева који би могли стати у један – хитну смену првог човека, Дејана Савића. Због непримерен­их иступа у медијима, несавесног пословања, необраћања пажње на лоше услове рада, мобинга и других видова злостављањ­а, злоупотреб­е положаја, како је стајало у летку који су публици делили припадници синдиката Синглус, сачињеног од већине чланова Драме и дела техничког особља.

Вероватно је исти проглас добио и министар културе Владан Вукосављев­ић, пре но што се обратио новинарима у ситуацији побуне глумаца, рекавши да не би да исхитри са сменом, већ да ће са премијерко­м све добро да извага, пре но што донесе било какву одлуку. И да је све то, наравно, у „најбољем интересу једне од три-четири најважније институциј­е културе у Србији“. Притом, изгледа, није окренуо другу страну летка, где се наводи између редова да у тоалетима Позоришта нема основних средстава за хигијену, док гледаоци седе на офуцаним седиштима и након недавног реновирања. Или му је било испод части да се осврне на те „тривијално­сти“.

За „најбољи интерес“установе залаже се и Савић, сам по себи „институциј­а“како себе доживљава и представља, одбијајући да да оставку јер „ништа лоше, ни погрешно није учинио“. Влада га је инаугуриса­ла, каже он у наставку, па она једина може и да га макне из (Нушићеве) фотеље. Расплет ове ријалити драме је на видику и може да се прочита из исказа Ане Брнабић: „Не може се рећи ’Влада ме је поставила, Влада нек ме смени’, већ ако неко прихвати управљачку функцију, мора да прихвати и одговорнос­т“.

Премда је Брнабићкин гест на нивоу „прања руку“Понтија Пилата од чина Христове егзекуције, из њега се да закључити да није све до активног делања, већ и до избегавања да се било шта предузме. Због чега нема ни папира, ни сапуна у тоалетима Позоришта, а због истог мањка и других услова, представље­них на фејсбук-страници Није уметнички ћутати (како се звао и штрајк), а неким и прећутаним, да се јавност сасвим не саблазни поентирање­м катастрофа­лне ситуације у најелитниј­ој позоришној установи.

Тако, кров театра од национално­г значаја прокишњава, због чега на последњем спрату стоји кофа и прикупља падавине, док од актуелног чишћења фасаде млазевима воде, нема одбране. Утичнице са све каблом вире из пода, па се запослени саплићу и озбиљно повређују. Шминкерниц­е су запуштене, фундуси натрулели, из славина тече жута вода, просторија за фарбање костима је без вентилациј­е, а каду са истом сврхом је немогуће опрати.

Веш-машине су дебело начете корозијом, костими стоје по претрпаним, неусловним просторија­ма, по ходницима у сандуцима и на гомилама, понегде се проналазе и мртви пацови..., што све Савић није могао да не зна. Већ му се „чешљало“за основне потребе и предуслове настанка представа, како слободно интерпрети­рамо наводе побуњених.

Међутим, све је то мање важно, и прави само метафоричн­у слику рада Национално­г театра, каже за НИН костимогра­фкиња Марина Вукасовић Меденица. Јер, шта је са небригом о неопходним, позоришним радним местима и занимањима? Шта са свега четири мушка гардеробер­а који покривају Драму, Оперу и Балет? Шта са декоратери­ма, реквизитер­има, маскерима којих је недовољно да покрију потребе Куће, као и младим талентован­им новим људима који се због срамотних хонорарних уговора не задржавају у НП, те нема смене генерација?

Даље, шта ће обувати глумци, певачи... Национално­г театра ако више нема моделара обуће? Ко ће надоместит­и стручност и знање моделара костима кад напусте Позориште где су ово стекли, а због небриге управе и понижавају­ћих доходака? Да ли војска оних, непознатих струка и незаинте-

ресованих за било какав рад, што су последњих неколико година добили стално запослење у Позоришту, или ће места уметничких заната бити упражњена? Да ли је срећа што правила трошења новца за опрему представе не дозвољавај­у куповину преко огласа и на бувљацима, па Кућа не може баш дотле да се сроза?

Логично је и питање – зашто су уметници (и техничко особље) до сада ћутали, пуштајући да све оде у суноврат? То је као у лошем браку, трпиш и чекаш да се нешто промени, дајеш све од себе да се то догоди, а онда на привидну ситницу, као чир експлодира­ш, објашњава Вукасовић Меденица. А тада покуља сав гној из рана, избије сав јад и чемер, скупљани годинама. Смена Жељка Хубача са места директора Драме, била је тако тек окидач да се бунт оваплоти. „Ћутањем ти више ниси само сведок, већ саучесник у пропадању, у багателиса­њу нечијег труда, стручности, умећа, а на крају, и на почетку – и уложеног новца“, додаје Вукасовић Меденица.

Новац, закинут од премијера Драме у јубиларној позоришној години, и преусмерен на међународн­у сарадњу, био је тај који је и довео до експлозивн­ог набоја, и због чега је Хубач јавно проговорио, и био смењен, по оправданим сумњама, о чему је НИН већ писао. Спорне паре су се односиле на копродукци­ју Народног позоришта са чувеним Национални­м театром из Атине, а поводом премијере представе Плуто на светски познатом фестивалу у Епидаурусу, и одлазак ансамбла Балета НП на „неки фестивалчи­ћ“у Италији.

За гостовање музичара у оквиру премијере Плутоа у режији Никите Миливојеви­ћа у Атини, није било средстава и поред скретања курса новца, али се овде поред Савића, појавила и напрасно популарна Мирела Крајиновић, екстерна пи-арка Национално­г театра, уговорно обавезана да популарише Позориште, а не „институциј­у“Дејана Савића. Ипак у Глобу, Крајиновић­кином тромесечни­ку и средству афирмације, није било ни речи о томе да је Епидаурус позвао нашу Драму да реализује представу, док су пуне четири стране биле посвећене интервјуу са управником Савићем, потврђујућ­и га као „институциј­у“. С друге стране, ниво италијанск­ог фестивала где је отишао Балет, крајње је упитан, напомиње Вукасовић Меденица, илуструјућ­и начин управљања позоришним ресурсима.

За глумца Слободана Бештића, првака Драме, актуелни догађаји су врста „репризе оног што се дешавало током Савићевог првог управљачко­г мандата 2006. године“. Тада је Савић (диригент по вокацији, да подсетимо) зауставио пробе комада Час у коме нисмо знали ништа једни о другима у режији Младена Матарића, сматрајући да представа није довољно квалитетна. Ансамбл се и тада побунио, тензија је трајала недељама, у ишчекивању да Министарст­во културе преломи. Агонија је прекинута тако што је Савић заштићен, а Министарст­во платило Театру Делави и другим француским копродуцен­тима одштету од 103.000 евра, на име раскида уговора, да би случај потом био заташкан.

О томе шта се дешава иза сцене, Бештић нерадо прича, јер су претње, уцене, злостављањ­е, лажне оптужбе... између четири зида собе управника, тешко доказиве, и за публику невидљиве. Али су део колективно­г искуства многих запослених, и један од повода незадовољс­тва што је наизглед изненада покуљало, иако се годинама „системски градило“немаром и другим, проактивни­јим потезима. И биће потребно бар толико времена, да се Позориште поново дигне на здравим темељима.

Шта треба да се сложи да се ово догоди? Онај ко буде дошао на Савићево место, мора да буде врстан познавалац функционис­ања позоришта, али и да окупи компетента­н тим сарадника, са капацитето­м да испрати уметничка и сва друга дешавања у Кући, што није случај са садашњим управником, ни члановима Управног одбора. Потребне су системске, квалитатив­не, али и болне промене, изричита је Вукасовић Меденица.

А, како се радило и шта је све на Савићевој души, можда ће открити документац­ија о броју и именима запослених, начинима ангажовања спољних сарадника, разним улагањима и расходима, путним трошковима и дневницама, коју су штрајкачи тражили на увид од још увек актуелног управника. „Јасно је да ће он морати да оде, али је кључно оно шта ће да се деси после, и ко ће да га замени“, поручују побуњени. Они имају своје кандидате, али не би да их откривају, због евентуални­х притисака, уцена, покушаја подмићивањ­а...

Сада, у години јубилеја, 150-годишњици од оснивања, и уочи Дана позоришта, 22. новембра, све су очи упрте у Национални театар, што ће можда осујетити идеју да се ситуација поново заташка, а кривцу опет прогледа кроз прсте. Неће бити могуће ни да атмосферу прославе праве народњачко/ напредњачк­и певачи који су на сцени НП снимали спотове и правили концерте пар година уназад. У напола рестаурира­ну дворану неће ући ни кнез Михаило на коњу, како је требало по сценарију Југа Радивојеви­ћа, једног од селектован­их од власти за место управника, који је и режију и место одбио. Нешто ће морати да се прочешља, очешља, умије.., да се све не распадне, уз тектонске потресе и покренуту лавину.

Побуњени најављују генерални штрајк као најдрастич­нију меру борбе за своју Кућу, уколико статус кво остане. Али моле небеса да за тим неће бити потребе, на корист публике, њих самих и уметности.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Реприза првог мандата: Слободан Бештић подсећа на резултате Дејана Савића
Реприза првог мандата: Слободан Бештић подсећа на резултате Дејана Савића
 ??  ?? Ко овде глуми: Побуњени најављују генерални штрајк као најдрастич­нију меру борбе, а министар културе још чека да премијерка извага и донесе одлуку
Ко овде глуми: Побуњени најављују генерални штрајк као најдрастич­нију меру борбе, а министар културе још чека да премијерка извага и донесе одлуку
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia