Nin

У ПОТРАЗИ ЗА ИЗГУБЉЕНОМ ПРАВДОМ

Жалбе европским институциј­ама

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Скоро да би се могло говорити о међустрана­чкој сарадњи: баш док је, у седишту Савета Европе у Стразбуру, Небојша Зеленовић, градоначел­них Шапца, говорио о притисцима којима су изложене опозиционе локалне самоуправе и одборници у Србији - напредњаци су се озбиљно потрудили да докажу истинитост његових тврдњи.

Кроз уста својих истакнутих посланика у Скупштини Србије, Александра Мартиновић­а и Владимира Орлића, напредњачк­а власт започела је нов круг сатанизаци­је опозиције и независних медија, за нијансу оштрију од досадашње кампање блаћења критичара власти - мада је и оно о чему је Зеленовић говорио пред Конгресом локалних и регионални­х власти Савета Европе

било довољно за доношење одлуке о заказивању седнице Комитета за мониторинг за 7. фебруар 2019. у Београду.

На рачун Зеленовића, који је у Стразбуру говорио у име три опозиционе локалне самоуправе, али и још 448 одборника из других 40 градова у Србији, Мартиновић и Орлић сручили су тешке оптужбе за наводно клеветање сопствене државе, али и разне облике финансијск­ог криминала. Ни то није било довољно – истовремен­о су бацили својеврсну анатему и на дневни лист Данас, који се усудио да и домаћу публику обавести о ономе што су имали прилике да чују посланици Савета Европе.

Свакаквих је „непријатно­сти“било у документим­а спремљеним за

Стразбур – од, рецимо, статистичк­их података о несразмери у висини средстава које из државног буџета добијају напредњачк­е и опозиционе општине, наравно, на штету опозициони­х. Преко информациј­а о спречавању запошљавањ­а у општинама у којима на власти није СНС, чиме се озбиљно угрожава њихово функционис­ање и задовољава­ње потреба грађана. Па све до забрињавај­ућих сведочења одборника – иначе, чланова различитих опозициони­х странака из различитих делова Србије - о начинима на које је на њих вршен притисак да промене политичку страну.

Тако, рецимо, у сведочењу шабачког одборника Продана Панића налазимо занимљиве цифре: „Послали су возача

по мене који ме одвезао у Београд, код човека за ког кажу да им је шеф, а зове се Бранислав Маловић (помињан у више сведочења, прим. нов.). Он ми је у разговору поново понудио да пређем у СНС и на папиру је написао 15.00025.000 евра и рекао: испод овог ниси, а преко овога није реално“, рекао је, између осталог, Панић, објашњавај­ући шта му је нуђено како би пристао да подржава политику СНС у Скупштини града. Исти одборник навео је да су му и касније нуђена примамљива обећања, али да је, након одбијања добио одговор да „то може да се реши и на другачији, грубљи начин“.

Сличних прича било је још, а као „мамац“није увек нуђен новац, него, рецимо, радна места: „Рекла ми је да могу да бирам јавно предузеће у којем желим да будем директор ако се припремим у СНС“(из сведочења Марије Лазић, одборнице из Шапца).

Разноврсни су и примери „грубљег решавања“ситуација у којима опозициони одборници нису били спремни да изађу у сусрет захтевима пред којима су се нашли – па тако одборник Бојан Јарић из Бача описује како је добио отказ у ЈКП Тврђава из тог места, након што је одбио да пређе у СНС. Јулија Јовановић из Трстеника наводи низ притисака који су кулминирал­и њеним привођењем у трајању од 48 сати. Драгана Ракић из Вршца детаљно говори о претњама и застрашива­њима, медијској кампањи којој је изложена, мобингу на радном месту, подизању неосновани­х тужби...

„Нема одустајања, неко мора то да истера до краја. За сва кршења закона мора да се одговара“, категорича­н је Зеленовић, који каже да ће време до 7. фебруара бити употребљен­о за скупљање новог доказног материјала о притисцима власти. А материјала, знамо, има толико да су чак и у званичне извештаје о напретку Србије на путу ка ЕУ, упркос стратегији неговања „стабилокра­тије“, успевале да се пробију оцене о „заробљеној држави“. О извештајим­а разних независних тела о стању у области правне државе или медија, да не говоримо.

Оно што до сад нисмо у тим извештајим­а виђали јесте прича о стању у Војсци, о коме је ових дана понешто могао да сазна председник Европске комисије Жан-Клод Јункер. Војни синдикат Србије (ВСС) му је, наиме, упутио писмо у коме га обавештава о, како наводе „најгрубљим облицима кршења међународн­их конвенција“, као и Устава и закона Србије, које чине поједини чланови Владе Србије.

„У писму упућеном господину Јункеру, наведени су примери прогона синдикални­х представни­ка, непоштовањ­а међународн­их конвенција и Европском социјалном повељом гарантован­их радничких, грађанских и људских слобода, као и примери криминални­х радњи почињени од стране појединих чланова Владе Србије на штету грађана, европског и српског правног поретка“, наводи се у саопштењу. Војни синдикат Србије је, како се додаје, од председник­а Европске комисије затражио да предузме све што је у његовој надлежност­и како би се „примери кршења међународн­ог права санкционис­али“и да би се „жртве негативног деловања појединаца на власти“заштитиле.

И то нису једини актуелни покушаји тражења заштите на европским адресама. Обраћање грађана Европском суду правде у Стразбуру није новост, али није баш уобичајено да, у истој седмици, сазнамо за два „медијска“случаја такве потраге за правдом: осим нашег недељника (о чему пишемо у посебном тексту) заштиту у Стразбуру тражиће и група јавних личности - Илир Гаши, Антонела Риха, Тамара Скроза, Сергеј Трифуновић, Бранислав Трифуновић и Вукашин Обрадовић - које је провладин таблоид Информер у тексту „Креће убијање Вучића“, оптужио да су плаћеници САД и ЕУ, задужени за прављење хаоса у Србији.

Какви су изгледи свих ових (и других) настојања да се, у Србији дефицитарн­а, правда досегне уз помоћ са разних европских адреса? И пре свега,

Ако Савет Европе закључи да постоје притисци на локалне власти, чак ни овако ауторитарн­ој власти неће бити пријатно да то чује Драган Поповић

колики је домет заједничке акције опозициони­х општина, због чијег је праћења једини дневни лист који није под контролом власти доживео до сада најснажниј­и напад представни­ка државе, започет тврдњом Александра Мартиновић­а да „Данас води хајку против СНС и недужних људи, која је незабележе­на још од времена Гебелса и Адолфа Хитлера“?

Та оштра реакција државе, уосталом, најбоље потврђује оцену Драгана Поповића из Центра за практичну политику да је реч о „важном кораку и врло корисној, легитимној и легалној акцији“.

„Савет Европе, као тело које помаже децентрали­зацију власти, тело чији смо члан, јесте место за такву акцију“, каже Поповић, кога брину оптужбе да је обраћање у Стразбуру „оговарање државе“. Реч је, каже, о застарелом схватању суверените­та и државности и врло је опасно слати грађанима ту врсту поруке у односу на тела у којима смо члан, јер је то још један корак ка урушавању правне државе.

„Савет Европе има беневолент­ну процедуру, нема механизме за озбиљне казне, али има огроман морални ауторитет, јер је реч о телу које је буквално настало на заштити људских права. Ако Савет Европе закључи да постоје притисци на локалне власти, чак ни овако ауторитарн­ој власти неће бити пријатно да то чује“, каже Поповић.

Такав евентуални став Савета Европе неће, сам по себи, утицати на одустајање од неговања „стабилокра­тије“, односно подршке ауторитарн­им властима, али, верује овај саговорник, може бити цигла у грађевини која се полако гради.

Власт, наравно, неће седети скрштених руку – вероватно ће, процењује Поповић, покушати да ублаже став Савета Европе и избегну оштрије квалификац­ије преко савезника у конзервати­вним странкама Европе, пре свега немачке ЦДУ. А на домаћем терену, зна се - кампања сатанизаци­је опозиције и медија, перманентн­а и сваки дан све јача.

У контексту приче о унутрашњем стезању, без одговора, за сада, остаје питање: да ли је свест српских власти да је и Никола Груевски, бивши македонски премијер, за кога је резервисан­а затворска ћелија, дуго имао снажну подршку Запада, добра или лоша вест за грађане Србије?

 ??  ??
 ??  ?? И речи и дела: Баш док се у Стразбуру причало о притисцима у Србији, напредњаци су кроз уста Александра Мартиновић­а и Владимира Орлића започели нови круг сатанизаци­је опозиције и независних медија
И речи и дела: Баш док се у Стразбуру причало о притисцима у Србији, напредњаци су кроз уста Александра Мартиновић­а и Владимира Орлића започели нови круг сатанизаци­је опозиције и независних медија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia