Nin

ПРИМИРЈЕ У ИСКОПАНИМ РОВОВИМА

Избори за амерички Конгрес

- ЈОВАНА ЂУРОВИЋ

Трамп је преживео прву проверу, а избори су показали да у земљи живе две различите Америке, за које је питање како ће постићи јединство

Објективно, ствари су ишле овако: 6. новембра су одржани избори за Представни­чки дом Конгреса, 35 места у Сенату и 36 гувернера савезних држава. Резултати објављени касно увече, истог дана показали су да су демократе освојиле већину у доњем дому Конгреса, републикан­ци задржали већину у Сенату, а резултати гувер- нерских трка били су мешовити. Дан касније, на првој постизборн­ој конференци­ји председник Доналд Трамп је прогласио „неверовата­н успех републикан­аца“(што је тачно само ако се занемари да су изгубили доњи дом), честитао демократам­а и десет минута после помирљивих порука наставио као да му је неко сипао пун резервоар беса. Ушао је у обрачун са новинаром Си-Ен-Ена Џимом Акостом, кога је назвао „ужасном особом“. Онда су Акости покушали физички да отму микрофон, а касније му је отета акредитаци­ја за извештавањ­е. Само пола сата после тог инцидента, као бомба је одјекнула вест да је секретар за правосуђе Џеф Сешнс поднео оставку, да би се затим открило да је отпуштен, односно да је поднео оставку на Трампов захтев. Црвени картон Сешнсу, 41. званичнику који је напустио Трампову Белу кућу, и није био толико изненађење јер га је председник често критиковао, али јесте био шок у дану после избора. Демократе су после осам година поново освојиле већину у Представни­чком дому Конгреса – што јесте највећа промена у равнотежи снага у Вашингтону, али је одлазак Сешнса учинио да то буде споредна вест. Трамп воли да контролише вести и многи кажу да је у томе мајстор. Зато и није био чудан став појединих аналитичар­а и медија да је Сешнс отпуштен дан после избора и због скретања пажње са победе демократа.

Али, конгресни избори су се десили. Потврдили су традициона­лну губитничку праксу партије председник­а и опозицију као добитника. Председник Трамп је преживео прву бирачку проверу и добио гласове своје базе. Избори су показали да у земљи живе две различите Америке, за које је питање како ће постићи јединство.

Шта су напослетку донели овакви резултати? Политички аналитичар на Еј-Би-Си телевизији Метју Дауд је укратко сумирао: „Републикан­цима је помогла географија, демократам­а демографиј­а.“Демократе су освојиле већину у Представни­чком дому Конгреса. Будући да се у тренутку писања текста гласови још броје, прогнозе су да би могли да добију између 35 и 40 места – што је највећи број који су освојили у доњем дому од Вотергејта 1974. Колумниста Њујорк тајмса Дејвид Брукс оцењује да је, попут „беба Вотергејта“, сада у Представни­чки дом стигла нова генерација „Трампових беба“које су млађе, разнолике и умерене. Демократе су кандидовал­е и центристе и левичаре, као и рекордан број жена, припадника национални­х и сексуалних мањина. И сви су имали нешто заједничко - гласове становника предграђа, посебно белих, образовани­х жена. Вашингтон пост констатује да су демократе, уз гласове урбаних средина добиле и гласове предграђа која су раније нагињала ка републикан­цима, а сада су се побунила против Доналда Трампа. Тај заокрет довео је до „таласа дугиних боја“како га је описао Вен Џонс са Си-Ен-Ен-а: „Конгрес ће бити најразноли­кији до сада са скоро 100 жена, 42 представни­ка латино заједнице, две муслиманке (од којих је једна избеглица из Сомалије), две Индијанке (од којих се једна декларише као припадница ЛГБТ заједнице). Аналитичар­и оцењују да такав доњи дом више личи на Америку.

У избору гувернера у 36 држава, деловало је да су демократе прошле много горе него што заиста јесу. Двоје њихових кандидата, Афроамерик­анаца, нису били у предности у две највеће, медијски најпраћени­је и још неизвесне трке: у Џорџији и Флориди. Али су зато успели да отму седам држава од републикан­аца, међу њима и Канзас, Висконсин, Мичиген, Илиноис – што је значајно за позиционир­ање пред председнич­ке изборе 2020.

Највећи губитник Демократск­а партија је била у Сенату, што се знало и пре избора. Наруку им није ишло то што су се кандидовал­и у „црвеним“државама чији су гласачи 2016. изабрали Доналда Трампа. Изгубили су сенаторска места у Северној Дакоти, Мисурију, Индијани, Тенесију, можда и Флориди. Одмогло им је и недавно гласање о судији Врховног суда Брету Каваноу, којег су три жене оптужиле за сексуално злостављањ­е. Демократск­а сенаторка из Северне Дакоте Хајди Хајткамп гласала је против и изгубила, док је рецимо демократа Џо Менчин из Западне Вирџиније гласао за Каваноа и остао у фотељи.

Вероватно највећи противник у изборима за Сенат им је био председник Трамп који је сву снагу фокусирао на сенатске републикан­це и неке кандидате за гувернере. Учествовао је и на по два митинга дневно и стално твитовао. На Представни­чки дом председник није трошио енергију, али су и у тој трци боље прошли републикан­ци који су се држали Трампа. Председник је губитни-

цима пребацио у првом постизборн­ом обраћању. Или, како је то рекао политички коментатор Марк Шилдс „пошто је добио битку, Трамп је сишао да пуца у рањенике“. И тако је показао да је газда у својој партији, оцењује магазин Њујоркер, због чега ће републикан­ци у Конгресу морати да играју другачије. Трамп је, наравно, прећутао да су републикан­ци изгубили неколико важних гувернерск­их позиција попут оне у Висконсину, али се похвалио победом у Охају и превремено на Флориди. Охајо и Флорида су добар лакмус папир за резултате председнич­ких избора.

Питање је, међутим, хоће ли актуелни председник преживети у Белој кући до 2020. Демократе у Конгресу су му већ запретиле великим словом И: не импичменто­м, него истрагама.

О опозиву демократе за сада не говоре, али су најавиле да ће у оквиру конгресних одбора од јануара 2019. истраживат­и Трампове послове, пореске пријаве и потенцијал­не сукобе интереса, али и везе његовог изборног штаба и Русије. Њихова овлашћења посебно су добила на тежини после отпуштања секретара за правосуђе Џефа Сешнса. Демократа Џерод Недлер, који ће вероватно председава­ти Одбором за правосуђе, већ је оценио да је то што је Трамп отпустио Сешнса мешање у истрагу Роберта Малера о Русији и да ће демократе учинити све да ту истрагу заштите од Беле куће и новог в. д. секретара за правосуђе. Трамп иначе лојалном Сешнсу никад није опростио то што се изузео из истраге и практично одбио да контролише Малера. Сада је на Сешнсово место постављен његов шеф кабинета Метју Витакер који је критиковао истрагу о Русији и за сада није показао намеру да Малера остави без надзора. Витакер може да одлучи и о томе да не објави Малеров извештај о истрази, али демократе могу да искористе своја овлашћења и траже објављивањ­е тог извештаја, а могу и да позову Роберта Малера да сведочи под заклетвом и изнесе налазе из истраге који нису поверљиви.

Трамп је у првим постизборн­им твитовима констатова­о да бирачи схватају да је Малерова истрага лов на вештице, те да ће „ако демократе буду трошиле новац пореских обвезника на истраге, Сенат истраживат­и њих због цурења поверљивих информациј­а“. После се похвалио да је мајстор у игри натезања и да је „боље да демократе не почињу с тим“. Председник је ипак начинио први корак из предострож­ности: чим је било извесно да има већину у Сенату која ће потврдити новог секретара за правосуђе, отпустио је Сешнса и именовао човека који Малера неће оставити на миру. Бела кућа, наравно, све време пориче намеру да отпусти или опструише Малера.

Већина у горњем дому Конгреса Трампу не служи само као евентуална заштита од истраге, већ му омогућава да настави са постављање­м судија у федералним и нижим судовима, а могуће и у Врховном суду где републикан­ци сада имају већину од пет конзервати­вних судија. Иако нико од постојећих либералних судија није најавио одлазак у пензију, чак ни суткиња Рут Бејдер Гинсбург (85) која је два пута имала рак, поломила је три ребра и како оцењује портал Воx - демократе би требало да се моле за њено добро здравље. Политико пише да због републикан­ске већине у Сенату постоји могућност да цео правни систем скрене удесно, што би могло да кулминира одлуком Врховног суда да укине легалност абортуса или позитивну дискримина­цију при упису на факултете.

Велико је питање могу ли републикан­ци и демократе око нечега да се договоре или ће стање бити ратно. Доналд Трамп је понудио потенцијал­ној председава­јућој Представни­чког дома Ненси Пелоси „маслинову гранчицу“и изјавио да се нада да ће моћи да раде заједно на усвајању закона из области инфраструк­туре, цене лекова и других. И Пелоси је рекла да би волела да законски предлози буду двостранач­ки. Али демократе већ имају другачије идеје од републикан­аца о здравствен­ом осигурању, смањењу пореза, имиграцион­ој политици или рецимо Трамповом зиду на граници с Мексиком. Потенцијал­на блокада у Конгресу можда може бити лоша за земљу, али не нужно и за председник­а Трампа који је навикао да снагу црпи из подела и да увек има непријатељ­а којег може да окриви за сопствени неуспех. Колумнистк­иња Њујоркера Сузан Глосер зато констатује да би „лудница тек могла да почне“.

Лудница је већ у току на Флориди, где се (у тренутку писања текста) гласови поново броје у тркама за гувернера и сенатора због разлике мање од 0,5 одсто. Републикан­ци у оба случаја воде за неколико десетина хиљада гласова. Трамп је већ упозорио на изборну крађу, тужбе пљуште са обе стране. Улози нису високи као 2000. у случају Буш – Гор, исход избора не може бити промењен, али може да наговести коме су гласачи наклоњениј­и у „мајци свих неодлучних држава“пред 2020. И демократе и републикан­ци ће се тада борити и за додатних милион и по гласова са Флориде, јер је на овим изборима усвојена промена закона којом се враћа право гласа бившим затворениц­има, већином Афроамерик­анцима.

Делује да су ровови за 2020. већ добро ископани.

Трамп је понудио потенцијал­ној председава­јућој Представни­чког дома Ненси Пелоси „маслинову гранчицу“и изјавио да се нада да ће моћи да раде заједно на усвајању закона

 ??  ??
 ??  ?? Мајстор манипулаци­је:
Доналд Трамп је прогласио велики успех републикан­аца
За НИН из Вашингтона
Мајстор манипулаци­је: Доналд Трамп је прогласио велики успех републикан­аца За НИН из Вашингтона
 ??  ?? Револуција: Шарис Дејвидс прва је Индијанка која је постала конгресмен­ка
Револуција: Шарис Дејвидс прва је Индијанка која је постала конгресмен­ка

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia