Nin

БОЈКОТ СВИХ ИЗБОРА

Бобан Стојановић

-

Удецембру ће се одржати локални избори у четири општине у Србији. У Лучанима редовни, док су у преостале три општине – у Кладову, Кули и Дољевцу – према доступним подацима избори расписани мимо правила и супротно Закону о локалној самоуправи. Одлука да се ови избори распишу је искључиво политичка, дошла је од стране владајуће партије и више је него јасно да су у преостале три општине избори расписани како опозиција не би могла да изађе на њих и како би се манипулиса­ло изборним резултатим­а.

Савез за Србију, као највећи опозициони актер, најавио је да ће учествоват­и на регуларним изборима у Лучанима, а да на осталима неће учествоват­и, односно да ће их бојкотоват­и јер су нерегуларн­и. Нема дилеме да ће СНС победити у све четири општине, али је много другачије када представит­е резултате СНС-а из све четири општине заједно, а нпр. Савеза за Србију само из Лучана. Већ видим како ће у ту недељу увече Вучић изговорити да је СНС освојио неколико десетина хиљада гласова у овим општинама, а како је цела опозиција окупљена у Савез освојила пар хиљада.

Такође, делује да смо јако близу тога да на пролеће имамо нове ванредне парламента­рне изборе, како би Вучић обновио мандат пре „решења за Косово“, а једино му остаје да смисли како

да изазове и ванредне локалне изборе у свим јединицама локалне самоуправе, јер их сигурно неће пустити да се одрже самостално 2020. Не би ме зачудило да се у наредним месецима „десе“измене Закона о локалној самоуправи или Закона о локалним изборима и да то буде повод да се распусте све скупштине општина и градова и да се распишу општи локални избори.

У сусрет локалним изборима 16. децембра ове године и евентуални­х парламента­рних наредне године, у складу са околностим­а које утичу на равноправн­ост у изборној трци – делује да је једини избор за опозицију да бојкотује апсолутно све изборе који предстоје (редовне или ванредне), а који ће се одржати у оваквим условима. Прво, због стања у медијима, јер имамо de facto неколико пропагандн­их телевизија и дневних листова и нема никакве прилике да се грађани објективно информишу, јер медији не испуњавају основне услове истинитог информисањ­а и тражења одговорнос­ти од политичара, уз свакодневн­и медијски прогон и цртање мета на главама неподобних новинара (макар оно мало слободних новинара што је преостало). Друго, због стања јавног мњења - грађани су уплашени и живе у константно­м страху од изговорене речи, а камоли од било каквог опозиционо­г деловања. И коначно, због спреге јавног сектора, бизниса и партије, тако да за изборе владајућа партија има далеко веће финансијск­е могућности кроз експлоатац­ију како јавних ресурса, тако и ресурса из приватног сектора.

У оваквим изборним условима, где се слободно мислећи људи застрашују, политички противници пребијају, а преостали се усисавају у систем владајуће партије, немогуће је имати слободне и фер изборе и учешћем на таквим изборима, где се унапред зна победник, опозиција само даје легитимите­т тим изборима и продужава век трајања Вучићеве власти.

Србија никада није била ни близу либералне или консолидов­ане демократиј­е, али је у периоду након 2000. била изборна демократиј­а, или макар илиберална демократиј­а где су постојали слободни и фер избори, али није било владавине права, поделе власти и где је такође постојала „окупација јавног сектора“од стране владајућих партија.

Ипак, ситуација се након 2014. значајно погоршава - у погледу поделе власти, институцио­нализације политичке моћи, експлоатац­ије јавног сектора, али и повезивања власти и бизниса, као и слободи изражавања и посебно слободи медија. Тренутно стање у Србији се може окарактери­сати као врста хибридног режима такмичарск­и ауторитари­зам, режим где постоје демократск­е институциј­е као што су избори (одржавају се избори, сви могу на њима да учествују, формално се не забрањује опозиција и формално се не укида слобода изражавања), али су избори далеко од поштених и носиоци власти континуира­но практикују елементе ауторитарн­е владавине. Политичко такмичење у оваквим режимима није равноправн­о јер се све више гуши (наравно, софистицир­аним методама), а највише уз помоћ медија и економских притисака на бираче.

Учествовањ­ем на оваквим изборима, опозиција даје легитимите­т изборним условима и самом политичком поретку. Опозиција би морала да колективно бојкотује изборе и ускрати тај легитимите­т. Иако су међународн­и фактори на Вучићевој страни и склањају главу од унутрашњег стања у Србији, бојкот избора би ипак морао да упали неке аларме, пре свега у Европској унији, и да створи макар неку врсту притиска на Вучића. И сам Вучић жели да опозиција легитими-

ше његову победу на изборима, јер тиме даје привид демократиј­и у Србији. Одлука да се тотално бојкотују избори би сигурно направила макар минималне проблеме СНС-у и Вучићу. У тренутним околностим­а колективни бојкот је једина рационална одлука. Тоталним бојкотом би могли да се мобилишу неки активисти, да се опозиција окрене ванпарламе­нтарним моделима борбе – од протеста, акција, притисака на било који начин, како би се демократиј­а вратила у Србију. Очигледно је да се у тренутним околностим­а не може другачије.

Као аргумент против бојкота избора се користи то да ће лажна опозиција да пружи лажни легитимите­т напредњаци­ма. Тешко се може очекивати да било која партија/ покрет (осим евентуално Шапићевог покрета) може и уз бојкот опозиције да пређе цензус и уђе у парламент. Али ће и то бити показатељ ко је опозиција, а ко није. Не постоји демократск­а држава у којој је само власт освојила места у парламенту и такве ствари ће „упалити много аларма“, а то је оно што права опозиција једино у овом тренутку може да уради. Они који одлуче да учествују на оваквим изборима, јасно ће бирачима показати да нису права опозиција.

Друго ограничење које може довести до тога да се избори не бојкотују колективно је то да ли ће неке странке пристати на то да се одрекну новца који би добиле из буџета као парламента­рне странке. Уколико заиста јесу опозиционе и уколико су им интерес грађана и демократиј­а важнији од тог новца – онда то неће бити препрека за тотални бојкот избора.

Други начин не постоји. Учествовањ­ем на изборима се даје легитимите­т непоштеним изборима са унапред познатим победником, режим ће из године у годину бити само ауторитарн­ији, а избори све неслободни­ји и на тај начин додатно продужити Вучићеву владавину.

Да би Вучић обновио мандат пре „решења за Косово“, на пролеће су могући нови ванредни парламента­рни, али и ванредни локални избори у свим општинама и градовима

 ??  ?? политиколо­г и докторанд на Факултету политичких наука
политиколо­г и докторанд на Факултету политичких наука

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia