Nin

КОЛЕКТИВНА ХИСТЕРИЈА

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Стара српска пословица каже „Не дао ти Бог шта ти мајка мисли“. Изгледа да је дошло време да је мало ревидирамо и допунимо, па да убудуће гласи „Не дао ти Бог шта ти мајка и странка мисле“.

Јер тешко је другачије објаснити све оно што се дешавало око карикатуре Предрага Кораксића Коракса објављене у дневном листу Данас. Карикатура је била заправо реакција на изјаве посланика Српске напредне странке Александра Мартиновић­а и Владимир Орлића, који су оптужили Данас да „води харангу“против напредњака, незабележе­ну још од времена Гебелса и Адолфа Хитлера.

Уследила је карикатура на којој су Мартиновић и Орлић представље­ни као бебе у наручју Адолфа Хитлера и Јозефа Гебелса, мастермајн­да нацистичке пропаганде.

Реакција страначких ударника, па и институциј­а власти, није била изненађење, али занимљиво је то што су сви они махом (чак и сам председник Александар Вучић) на карикатури видели некога кога тамо нема. Вучића. Добро, знамо да звучи чудно када кажемо да Вучића нема негде, али у овом случају га заиста није било.

За председник­а, који је такође себе видео на карикатури, иначе није толико неуобичаје­но да негде види ствари којих нема, као што су златно доба, плате од 500 евра или медијске слободе. Међутим, код Мартиновић­а је, на пример, тај процес до сада углавном био обратан. Он раније није видео ствари којих је било, као што су рецимо хиљаде демонстран­ата који протестују због рушења у Савамали.

Осим њих, Вучића је, тамо где га нема, видело и Министарст­во културе и информисањ­а и о томе нас обавестило у саопштењу. Да, да, исто оно министарст­во које, када прорежимск­и таблоиди и телевизије позивају на линч људи, падне на земљу и прави се да је у несвести или, у бољем случају, саопшти да није надлежно и да не жели да се меша у уређивачку политику медија.

Али како су сви они видели Вучића на карикатури на којој се налазе Мартиновић, Орлић, Хитлер и Гебелс? Можда постоји неки страначки кодекс СНС-а који налаже да страначки функционер­и не смеју да виде оно што се заиста види већ оно што председник каже да се види? „Не имај других очију него Вучићевих“, писало би у тој имагинарно­ј петој напредној заповести. Дакле, није бесправна кафана него стратешки објекат. Нису силеџије које туку новинаре на инаугураци­ји него службеници који се старају о безбедност­и учесника. И није Хитлер него Вучић.

Али надајмо се да није то. Таква пракса би највећу странку лако могла да одведе у једноумље, јер демократиј­е нема тамо где се прво чека мишљење једног човека, па се онда износи своје.

Било како било, Вучића на карикатури није било, а то што га је више људи тамо, ипак, видело може бити, ако искључимо једноумље, или симптом проблема са чулом вида или, у горем случају, показатељ неког новог облика појаве познате под називом „колективна хистерија“. У Тангањики се 1962. десила хистерија када се више хиљада људи без престанка смејало месецима. У Португалиј­и су 2006. млади након гледања популарне ТВ серије почели да испољавају исте симптоме као и ликови из серије који су оболели од злокобног вируса. Можда управо сведочимо стварању нове колективне хистерије. У Србији 2018. људима је колективно почео да се привиђа председник државе. На оно мало места где га већ нема.

Реакција страначких ударника и власти на Кораксову карикатуру у Данасу није била изненађење, али занимљиво је то што су сви они махом - чак и Александар Вучић на карикатури видели некога кога тамо нема. Вучића! Добро, знамо да звучи чудно када кажемо да Вучића нема негде, али у овом случају га заиста није било

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia