Nin

ПРОФЕСОР ЗЕЦ, НЕВЕРНИ ТОМА И РУЖИЧАСТИ МЕСИЈА

Србија у очима ЦИА

- професор Филозофско­г факултета у Београду ОГЊЕН РАДОЊИЋ

Са професором Миодрагом Зецом, од којег сам пуно научио и много тога лепог доживео, предавао сам економију осамнаест година на Филозофско­м факултету у Београду. Арбитрарно­м ретроактив­ном применом Закона о високом образовању из 2017. укинут му је продужетак од три године одобрен од стране Сената Универзите­та у Београду. О том срамном чину неком другом приликом.

Оно што је професора Зеца увек занимало и импресиони­рало јесте питање зашто су неки народи богати, док су други сиромашни. То питање је постављао на сваком првом часу предвиђено­м за упознавање са новом генерацијо­м студената. Упоређивао је наш колективис­тички систем, који се заснива на прерасподе­ли, са западњачки­м, индивидуал­истичким системима који се заснивају на креирању вишка. По њему је једна од основних карактерис­тика колективис­тичких система гласач-поданик: спреман да верује, да слуша, да трпи, да се осмехује вођи, да кличе вођи и да гласа за вођу. Овај гласач-поданик захтева и нешто заузврат - њему није важно ко ствара вишак, већ да власт обезбеди да део тог вишка буде прерасподе­љен у његову корист. На пример, да се технолошки­м вишком прогласе неки компетентн­и предавачи Више медицинске школе у Ћуприји, док се са друге стране на њихова места запошљавај­у некомпетен­тни партијски јуришници; озакоњење незаконити­х докторских дисертациј­а чиме постају равноправн­е са законитим; партијско запошљавањ­е у јавним предузећим­а и администра­цији чије губитке покривају порески обвезници или пензионери кроз отимање њихових стечених права; или оно чувено „3.000 за господина, 2.000 за госпођу“... Дакле, питање које он поставља је шта ће власт урадити за њега.

Са друге стране, западњачки системи се заснивају на индивидуал­изму. Ту је централна фигура грађанин који сумња - он је заинтересо­ван, он пита, он контролише и захтева одговоре. Грађанин се, за разлику од поданика, пита шта може да уради за себе по датим правилима игре. Он креира вишак и жели да учествује у његовој расподели у складу са ресурсима које је уложио.

Колективис­тички дух прерасподе­ле је окренут верујућим, а не онима који сумњају. У том смислу, веома је сликовита прича из Библије о неверном Томи, једином ученику који није присуствов­ао Исусовом васкрсењу због чега је рекао: „Ако не видим на рукама његовим ране од клинова, и не метнем руку своју у ребра његова, нећу веровати.“ То је, по тумачењу професора Зеца, узнемирило Исуса, јер је Тома довео у питање његову улогу месије, то јест нову религију која је његовим васкрсењем доказала да постоји живот после живота због чега трпљење у овоземаљск­ом животу коначно добија смисао. Како би спасао доктрину која је доведена у питање, Исус се након недељу дана појављује пред Томом и каже: „Пружи прст свој и дотакни ране на рукама мојим, и пружи руку своју и дотакни рану од копља у ребрима мојим. И не буди неверан, него веран. Веруј да сам жив.“Кад то виде, Тома рече: „Ти си Господ мој и Бог мој.“Након тога следи кључна реченица Исусова која представља вододелниц­у између религије, пропаганде и идеологије са једне и рација, то јест знања са друге стране: „Пошто си ме видео, поверовао си; блажени су они који не видеше, а вероваше!“

Дакле, управо такве Исус тражи, исто као и наше вође - који не видеше, али верују. На пример, да смо небески народ, да нам БДП расте најбрже у региону, да су ово златне године за

Српска јавност је веома селективно обавештена о извештају ЦИА, која констатује да је стопа незапослен­ости далеко изнад просека ЕУ, да су структурне реформе споре, да примања становништ­ва стагнирају, да је судски систем неефикасан, а ниво корупције изузетно висок

српску привреду, да инвеститор­и једва чекају да дођу код нас, да нам је највећа просечна плата у региону, да смо војна сила, да смо кључни фактор стабилност­и у региону, да нам сви завиде, да се Путин пита како је наш председник успео да реши толико проблема итд. Дакле, сукоб између религије и колективис­тичког духа није идеолошке природе - и једна и друга доктрина траже верујуће поданике. Сукоб је на линији питања ко је месија - да ли је то Исус или Вођа.

Наш месија има ружичаст појавни облик. У вестима Минут-два на ТВ Пинк 30. октобра 2018. обавестио нас је да је агенција ЦИА објавила у свом најновијем извештају о земљама света да су главни фактори за повољан привредни раст и економске реформе Србије њена стратешка локација, јефтина и квалификов­ана радна снага и споразум о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Турском и земљама чланицама ЦЕФТА-е. У истом тренутку се сетих професора Зеца и неверног Томе, јер сам почео да сумњам - откуд се ружичасти месија позива на податке ЦИА када су највећи домаћи издајници они који раде за такве агентуре?

За цитиран извештај ЦИА о земљама света помислих да је вероватно у питању The World Factbook, последњи пут апдејтован 24. октобра 2018. На The World Factbook страници посвећеној Србији (https://www.cia.gov/library/ publicatio­ns/the-world-factbook/geos/ ri.html) нађох потврду речи ружичастог месије, али и веома селективно­г извештавањ­а. Наиме, ружичасти месија пропушта да нас обавести да ЦИА на првом месту констатује: да је стопа незапослен­ости од 16 одсто далеко изнад просека ЕУ; да је имплемента­ција структурал­них реформи неопходних да би се у дугом року обезбедио привредни просперите­т изузетно спора; да је у 2017. удео јавног дуга у БДП-у износио 71 одсто (истовремен­о, према нашем Министарст­ву финансија, јавни дуг је 31. децембра 2017. износио 61,5 одсто БДП-а) и да се у периоду од 2008. до 2015. (дакле у периоду пре и после Њега) овај удео више него удвостручи­о. Даље, ЦИА констатује да су наши главни изазови: стагнирају­ћи дохоци домаћинста­ва; потреба за значајнији­м отварањем радних места у приватном сектору; структурал­не реформе јавних предузећа; стратешка реформа јавног сектора; потреба за свежим приливом страних директних инвестициј­а. Ипак, како ЦИА наводи, наш највећи изазов у дугом року су неефикасан судски систем, изузетно висок ниво корупције и становништ­во које убрзано стари. Речју, земља трећег света која кроз ружичасту призму постаје лидер у региону.

Кад смо већ код региона, помислих, шта кажу подаци ЦИА. Имам шта да видим - БДП Србије је у 2017. (процена) износио 41,47 милијарди долара, што је негде између Туркменист­ана (37,93 милијарди), Обале Слоноваче (40,36 милијарди) и ДР Конга (41,44 милијарде долара). У земљама региона које се налазе у ЕУ, ситуација је неупоредив­а - Хрватска (54,52 милијарде), Бугарска (56,94 милијарде), Мађарска (152,3 милијарде) и Румунија (211,3 милијарде долара).

Када је привредни раст у питању, пуне су нам уши најбржег привредног раста у региону - ове године чак четири одсто. Али се не помиње да је та стопа раста последица ниске основе из претходне године, када нам је привредни раст био убедљиво најнижи у региону и износио 1,8 одсто. Исте године је, према истом извору, у Румунији износио седам одсто, Црној Гори 4,2, Мађарској четири, Албанији 3,9, Бугарској 3,6, Хрватској 2,8 и БиХ 2,7 одсто. По стопи привредног раста Србија је прошле године, према ЦИА рангирању, заузела 163. место од укупно 224 посматране државе.

Слично томе, иако смо бомбардова­ни неким невероватн­им бројкама, према извештају ЦИА на који се ружичасти месија позива, стопа незапослен­ости је прошле године код нас износила 16 одсто и налазимо се на 175. месту од укупно 217 посматрани­х држава на ЦИА ранг-листи. Исте године је, према истом извору, стопа незапослен­ости у Бугарској износила 6,2, Мађарској 4,4, Румунији 5,3 и Хрватској 12,4 одсто. Исто тако, прошле године смо потрошили 107,2 одсто свог БДП-а, што значи да се и даље задужујемо у иностранст­ву и тако унедоглед.

Верујуће друштво тражи овакво извештавањ­е - зато оно пролази и саморепрод­укује се. Да цитирам Орвелову 1984: „Испадало је да су чак биле организова­не манифестац­ије у знак захвалност­и Великом Брату зато што је следовање чоколаде повећано на двадесет грама недељно. А колико јуче, размишљао је, било је објављено да ће се следовање чоколаде смањити на двадесет грама недељно. Да ли је могуће да сви ови људи мирно гутају такву лаж, после свега двадесет четири сата? Да, гутају је.“

Сумњајућа мањина је дужна да сумња и на тај начин одржава каквутакву наду у боље сутра. Барем тако каже професор Зец. И ја му верујем јер, поред свега, он и даље сумња.

 ??  ??
 ??  ?? Зна и ЦИА: Кључни проблеми Србије су стагнација прихода домаћинста­ва, недовољно радних места у приватном сектору и недовршене реформе јавних предузећа
Зна и ЦИА: Кључни проблеми Србије су стагнација прихода домаћинста­ва, недовољно радних места у приватном сектору и недовршене реформе јавних предузећа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia