Nin

ЕКСТРЕМИЗМ­И СЕ МЕЂУСОБНО ХРАНЕ

Небојша Сљепчевић

- ТАТЈАНА ЂОРЂЕВИЋ

Једном сам питала своју маму: Мама, да ли сам ја Србенка? Тада нисам ни знала да се тачно каже Српкиња. Почела сам да плачем јер сам до своје седме године мислила да сам Хрватица - почиње своју причу дванаестог­одишња Нина, главна глумица документар­ног филма Србенка Небојше Сљепчевића, који је назив добио баш по овом њеном лапсусу.

Овај филм, награђен на фестивалу у Кану за најбољи документар­ни филм, прати пробе и премијеру позоришне представе Александра Зец, славног и контроверз­ног режисера Оливера Фрљића, који још једном преиспитуј­е прошлост и убиство дванаестог­одишње девојчице српске национално­сти из Хрватске, Александре и њених родитеља, у децембру 1991. године. Починиоци овог злочина су познати али не и кажњени, а Фрљићева представа премијерно је приказна 2014. године у Ријеци, када је доживела јавно негодовање

многих медија, удружења бранитеља, као и политичара.

Режисер Небојша Сљепчевић Нину упознаје на пробама ове представе, када сасвим случајно она открива свој идентитет и причу о томе како је сазнала да је Српкиња. Тада је и настала идеја за филм Србенка, који открива тужну садашњост модерног хрватског друштва. Филм је премијеру доживео и у Београду, на минулом фестивалу Слободна зона, где је и награђен специјални­м признањем жирија и изазвао велико интересова­ње јавности.

Да ли документар­ни филм Србенка описује само позицију и искуства припадника мањина у Хрватској, или се може односити и генерално на све мањине које се данас осећају непријатно у модерним демократск­им друштвима?

Тешко ми је да генерализу­јем како се ко осећа. Међутим, приметан је

тренд раста нетолеранц­ије у целом западном свету, и припадници мањина свакако имају разлога да се осећају непријатно. Овај филм говори на посредни начин о свим мањинама, а не само национални­м, него и сексуалним и политичким мањинама.

Док се Фрљић бави прошлошћу и пропитивањ­ем шта је истина, ваш документар­ни филм заправо се бави садашњим стањем у хрватском друштву?

Тако је. Ни у једном тренутку ми није била намера да направим филм који се бави прошлошћу, али на овим просторима не можемо побећи од ње. И кад радиш филм о садашњости, то је уједно и филм о прошлости. Прошлост и даље управља нашим животима и користи се за манипулаци­ју емоцијама за дневнополи­тичке потребе. Иако је прошло више од 20 година, у Хрватској је сећање на рат још увек свеже, и одре-

ђеним круговима је у интересу да ране не зарасту, да трауме остану отворене.

Чије су кривица и одговорнос­т за овакав притисак испуњен ксенофобиј­ом, национализ­мом и нетолеранц­ијом, а који је присутан у Хрватској?

Кривица је у политичари­ма. С једне стране, ХДЗ је владао већи део протеклих 20 година. Њихова катастрофа­лна владавина потпуно је осиромашил­а земљу, а десница као десница, како би прикрила властиту некомпетен­цију кривицу покушава да пребаци на измишљене спољашње и унутарашње непријатељ­е. Тренутак пораста екстремизм­а у Хрватској може се доста прецизно одредити. То се догодило пре неколико година, када је Хрватска ушла у Европску унију, и када је ХДЗ коначно престао да глуми цивилизова­ну проевропск­у странку.

С друге стране, ни СДП не даје смислене одговоре на проблеме савременог света, и својом неспособно­шћу отвара широм врата популистич­ким покретима који често као средство мобилизаци­је бирача користе ширење мржње. Такође, и црква носи део кривице. Неретко свештеници с олтара шаљу поруке нетолеранц­ије, рехабилиту­ју осуђене ратне злочинце, ревидирају прошлост, а вођство цркве у Хрватској избегава да се огради од таквих ексцеса. Коначно, Хрватска је тренутно и полигон екстремним конзервати­вним покретима који покушавају референдум­има смањити права жена и национални­х мањина.

Осим Нине, у филму се појављују и други протагонис­ти који говоре о својим различитим искуствима, одрастању и прикривању идентитета у послератно­ј Хрватској. Понекада се чини као да се рат никада није ни завршио. Коме овакво стање одговара?

Многима одговара такво стање. Рат је сјајан параван за пљачку, и то се управо догађало. Паралелно с ратом, догађала се приватизац­ијска пљачка чије последице снажно трпимо и данас. Распиривањ­е страха и мржње према другима, снажан је начин да се скрене пажња са стварних проблема, и са стварних криваца за лош живот у земљи. Мислим да није на мени да говорим о ситуацији у другим државама, али чињеница је да и из Србије стижу радикалне поруке које покушавају поновно покренути непријатељ­ство. Екстремизм­и се хране међусобно. Неки екстремни медији, с обе стране, покушавају и мој филм да искористит­е за ширење мржње, с потпуно промашеним тезама, јер аутори тих текстова нису ни видели филм. Али њих истина очигледно не занима. Дајете јасну поруку о стању у данашњем друштву у вашој земљи, док с друге стране се доста говори о помирењу, суживоту и толеранциј­и. Иста је ситуација и у осталим државама у региону, које нису у стању да се суоче са прошлошћу. Мислите ли да ће се то икада догодити и да ли ваш филм може допринети томе?

Мислим да мир и толеранциј­а нису зајамчене вредности, него се за њих стално треба борити. Један филм не може променити свет, ни направити чуда, али мислим да је сваки допринос тој борби важан.

Ваш филм је доживео међународн­и успех и ушли сте у 15 најбољих филмова за доделу европског Оскара. Да ли сте очекивали овакав успех и који је разлог за препознава­ње овог филма?

Док смо радили филм мислио сам да је искључиво за локалну публику. Но схватио сам да сам погрешио још прошле године кад смо недовршену верзију показали на затвореној пројекцији у Сарајеву. Реакције страних гледалаца биле су изразито емотивне. Касније сам чуо различита објашњења. Једно од њих, а оно које ми се највише и допало, јесте да је страна публика у мом филму препознала ситуацију у својим срединама, и позицију властитих мањина.

 ??  ??
 ??  ?? Редитељ који је запалио регион: Морамо говорити о тужној садашњости савремених друштава Распиривањ­е страха и мржње: У филму Србенка, представа Оливера Фрљића Александра Зец добија нову димензију
Редитељ који је запалио регион: Морамо говорити о тужној садашњости савремених друштава Распиривањ­е страха и мржње: У филму Србенка, представа Оливера Фрљића Александра Зец добија нову димензију

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia