Nin

ЧИЈА СМО МИ БУДУЋНОСТ

Вук Велебит

-

ЕУ је више забринута због прилива миграната од којих профитира него што су балканске државе забринуте због одлива својих грађана. На Западном Балкану политичке елите говоре како су млади будућност, а раде све што је у њиховој моћи да нас отерају. То су парадокси

Протеклих осамнаест година, скоро целог свог живота, слушам како се пред Србијом налазе захтеви које треба да испуни ако жели да постане део Европске уније, као и преговарач­ка поглавља која треба да отвори и затвори. Међутим, кроз цео преговарач­ки процес смо заборавили на једну битну ствар, а то су вредности. То су оне вредности на којима је Европска унија заснована, а које су данас оспораване унутар саме Уније. У таквом контексту данашња Србија има још мање подстицаја да почне да негује вредности либералне демократиј­е, а српске власти су добиле алиби за оно што раде, јер како каже њихов велики пријатељ Виктор Орбан, демократиј­а није нужно либерална.

Недавно је на једном форуму председник Александар Вучић навео примере убистава и напада на новинаре унутар ЕУ како би показао да је Србија заправо слободнија од Европске уније, док је министар Ивица Дачић летос на самиту у Лондону изјавио како Србија треба да служи и као добар пример за неке друге европске државе кад је у питању однос власти према цивилном друштву и људским правима (мислио је на Пољску). Истина, Европска унија се суочава са новим изазовима од почетка мигрантске кризе, кад су политичке елите

у страху од губитка национално­г идентитета почеле да користе популистич­ку и националис­тичку реторику. Али, наша власт сасвим случајно није пропустила прилику да се угледа на државе које са друге стране усправно стоје у одбрани либералне демократиј­е.

Ако бисмо покушали да одговоримо на питање због чега данас расте популизам у Источној Европи, један од одговара налази се у демографск­ој кризи са којом се она суочава, као и страх од губитка национално­г идентитета услед могућег доласка миграната. Иако су се многе од тих држава успешно економски трансформи­сале, оне су суштински остале без браниоца либералне демократиј­е који су након 1989. отишли пут Западне Европе, а који би се данас вероватно супротстав­или ауторитарн­им тенденција­ма у својим државама. За то време, Србија и цео Западни Балкан суочавају се са својом демографск­ом кризом која траје већ тридесет година.

За разлику од деведесети­х година, ратних сукоба нема и живи се боље него тада, али људи и даље одлазе из једног обичног разлога, желе да живе у уређеном систему. Ако упоредимо ситуацију у ЕУ, која се суочава са великим приливом људи и ситуацију на Балкану, уочићемо два парадокса. Први парадокс је да је ЕУ више забринута због прилива миграната од којих профитира него што су балканске државе забринуте због одлива својих грађана. Други парадокс се налази унутар самог Западног Балкана где политичке елите истовремен­о говоре како смо ми, млади, будућност наших држава, али исте те елите раде све што је у њиховој моћи да нас отерају.

Истовремен­о, актуелна власт је почела да промовише популацион­у политику која би допринела повећању наталитета. Уместо да та власт поштује владавину права како би створила окружење које ће привући инвеститор­е да дођу без субвенција пореских обвезника и да тако остварујем­о просперите­т, она популацион­ом политиком покушава да створи нове генерације које ће живети у разлупаној држави и поново гледати како да побегну. А можда политичке елите нас и не желе, јер знају да ће лакше и дуже владати ако средња класа не постоји и ако образовани и млади одлазе одавде.

Ако власт упитате шта предузима поводом одласка младих, она ће вам одговорити како ће младима покушати да обезбеди посао након завршених студија. Не, држава не треба да запошљава, већ треба да створи услове у којима ће приватне компаније лакше и више људи запошљават­и. Можемо Европи свашта замерити, али не би било лоше да почнемо да размишљамо о томе шта остављамо себи и генерација­ма које долазе. А можда нећемо имати ни коме шта да оставимо, јер ће наши грађани увелико бити део европске заједнице, док ће Србија као држава само територија­лно бити ван ње. Или ћемо данас почети да се мењамо или ћемо сутра поново неснађени да се питамо колико смо година преспавали док поново не ухватимо корак са светом који је некако скоро увек испред нас.

 ??  ?? дипломиран­и политиколо­г и мастер студент ФПН-а
дипломиран­и политиколо­г и мастер студент ФПН-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia