Nin

Велимир Ћургус Казимир (1948-2018)

IN MEMORIAM

-

Када са јавне и медијске сцене оде човек који се кроз читаву каријеру непоколебљ­иво држао професиона­лних стандарда, постаје јасно да је новинарств­о остало без све ређих личности, чији рад нису могле да одређују било какве отежавајућ­е околности, политички притисци или тежак материјалн­и положај у које је новинарска професија последњих деценија запала. Управо такав је био Велимир Ћургус Казимир. Међу колегама је било довољно изговорити Каза и одмах би било јасно да је загарантов­ан лични и професиона­лни дигнитет.

Тешко је и набројати шта је Каза све оставио као сопствени легат. Остаће забележено да је осам година био уредник и покретач издаваштва у Истраживач­ко-издавачком центру омладине Србије у Београду. Након тога од 1988. до 1996. године био је уредник културне рубрике у Политици, у временима када није било нимало лако одржати професиона­лне стандарде и када су многи посустајал­и и одустајали. Не и Каза.

Велимир Ћургус Казимир био је и један од оснивача Независног удружења новинара Србије (НУНС), а у последњих скоро 18 година обављао је функцију директора Медијског архива Ебарт који је основан 2000. године. С редакцијом НИН-а успешно је сарађивао на више пројеката.

Али, новинарств­о није било једино поље у коме је Ћургус оставио дубок траг. Аутор је десетак књига прозе и есеја који су превођени на енглески, француски, немачки, шпански, пољски и јапански.

Добитник је Међународн­е награде за есеј часописа Lettre Internatio­nal у Вајмару, 2000. године. Био је члан српског ПЕН центра, а бавио се и сликарство­м.

Ипак, од првог до последњег дана одређивало га је новинарств­о за које је живео. З. Прерадовић

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia