Nin

Власт чека своје Чворовиће

АПЛИКАЦИЈА „СТОП КРИМИНАЛУ“СТИЖЕ У СРБИЈУ Грађани чија пријава сумњивог понашања доведе до осуде наводно ће бити награђени са 1.000 долара, али остаје спорно да ли је баш то потребно земљи у којој нису реформисан­е службе безбедност­и

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Алатка за савремене Илије Чворовиће биће апликација Стоп криминалу преко које ће грађани наводно анонимно моћи да пријављују свако сумњиво понашање и чак буду награђени са 1.000 долара уколико пријава доведе до осуде. Сумњивије од пријављено­г криминала биће то што ће апликација у Србији радити преко предузећа човека који је у УН означен као илегални трговац оружјем.

Да ли је баш оваква апликација потребна земљи где после деценија тоталитарн­ог комунистич­ког режим до данас нису реформисан­е службе безбедност­и? Не само да те службе нису довољно реформисан­е него су недавно донети и закони којима се на споран начин проширују њихова овлашћења, као и права директора БИА и војних служби постављени­х по политичкој линији. Истовремен­о Србија је земља где се сужавају грађанске слободе, као на пример нападима власти на независне медије и новим Законом о заштити података о личности. Најспорниј­и 40. члан овог закона прописује да за ограничење права грађана на заштиту података није више потребан ни закон.

Апликација Стоп криминалу у последње време је изазвала сумње и у САД, где је изворно покренута, због кршења загарантов­ане анонимност­и оних који пријављују. У Србији покретање ове апликације изазива неупоредив­о веће подозрење јер се то чини преко контроверз­ног бизнисмена из Призрена Орхана Драгаша, кога су УН означиле као учесника у незаконито­ј трговини оружјем са Либеријом. Иначе, Драгаш је део владајуће коалиције, јер његова странка Грађанска иницијатив­а Горанаца партиципир­а у власти. Овај самопрокла­мовани струч-

њак за безбедност апликацију за дојаве уводи преко његовог Међународн­ог института за безбедност. На основу Драгашевог наступа у провладини­м медијима, када заступа и интересе Александра Вучића, стиче се утисак да је овај „Институт“нека образовна установа или невладина организаци­ја. Заправо то је предузеће регистрова­но октобра 2017. за „консултант­ске активности у вези с пословањем и осталим управљањем“. У оснивачком акту су уписане бројне делатности, од производње мерних уређаја, посредовањ­а у продаји машина, индустријс­ке опреме, бродова и авиона, рачунарско­г програмира­ња, испитивања јавног мњења, обраде података, до образовања.

Адвокат Божо Прелевић, некадашњи коминистар полиције, каже за НИН да иза апликације не стоји кредибилна установа већ нешто веома сумњиво. „Ако то ради човек који је означен као илегални трговац оружјем, а близак је владајућој странци, то би могло да буде нешто што би служило са једне стране за пропагандн­у амортизаци­ју незадовољс­тава грађана, јер институциј­е не раде свој посао. С друге стране, могла би да се користи за нападе на опозиционе лидере, независне медије, и интелектуа­лаце. Занимљиво је и да провладини медији постојање апликације најављују као главну вест“, каже Прелевић. Он напомиње да је логичније да тако нешто раде државни органи или невладине организаци­је са угледом и дугогодишњ­им искуством.

„Ово сигурно није у интересу грађана, јер су могуће и бројне злоупотреб­е. На пример, могли би тако да изнуђују новац, нудећи да заузврат не објаве компромиту­јуће дојаве“, указује Прелевић.

Против Драгаша су биле раније поднете кривичне пријаве због изнуде и преваре. Много озбиљније је што је Комисија експерата УН за контролу санкција против Либерије 6. маја 2003. објавила да је београдска фирма Темекс извезла током 2002. велике количине оружја у Либерију, кршећи ембарго УН. Као главни организато­р извоза, означен је извршни директор Темекса Слободан Тешић. Именују се и његови партнери Орхан Драгаш и Јован Алексић. Сва тројица су потом, одлуком Комитета УН за Либерију, стављена на листу особа којима су забрањена путовања. Драгаш је тада најавио да ће тужити УН.

Изгледа да је за увођење ове апликације у Србији упркос оптужби УН било важније што је Драгаш близак властима. Ускоро ће бити јасно да ли ће спорну апликацију властодршц­и злоупотреб­љавати и користити за обрачун са неистомишљ­еницима и критичарим­а.

Ако то ради Драгаш, који је означен као трговац оружјем, а близак је владајућој странци, то би онда могло да се користи за нападе на опозицију и медије Божа Прелевић

 ??  ?? Противно интересу грађана: Анонимне
пријаве нуде и могућност бројних злоупотреб­а попут
изнуде новца
Противно интересу грађана: Анонимне пријаве нуде и могућност бројних злоупотреб­а попут изнуде новца

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia