Nin

Da li je pravo vreme za rešavanje stambenog pitanja?

-

Poznavaoci tržišta nekretnina ističu da se tražnja za stanovima povećala, i da trenutna ponuda ne može da isprati potražnju, pa sam tim naglašavaj­u mogućnost da će cene kvadrata da rastu. Da li je pogodna situacija za podizanje stambenog kredita? Čini se da jeste jer su, kamatne stope i dalje niske i upola su manje nego prethodnih godina. Ne očekuje se da će kamate dalje padati, ali vrlo izvesno da u narednom periodu neće doći ni do drastičnij­eg rasta. Tako da ukoliko planirate da rešite stambeno pitanje putem kredita, možete biti zadovoljni kada je reč o uslovima za dobijanje ove vrste pozajmice.

Kako odabrati banku kada ste se već odluči da podignete stambeni kredit?

Najvažnije je da na samom početku obiđete što više banaka, raspitate se o svim uslovima, i odmah zatražite procenu troškova za podizanje i obradu kredita. Ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko stotina evra za isti iznos kreditiran­ja, a kako ste, kao budući vlasnici nepokretno­sti, već izloženi brojnim pratećim troškovima poput osiguranja imovine, upisa hipo-teke i pribavljan­ja drugih neophodnih dokumenata, ova stavka predstavlj­a znatno opterećenj­e. Neke banke su ukinule troškove obrade zahteva, što predstavlj­a znatno olakšanje za vaš budžet.

Zatim, važna je i stručna pomoć, odnosno, jedna vrsta vođenja u samom procesu kupovine nekretnine, jer većina vas se prvi put susreće sa ovom materijom i može vam se učiniti kompleksni­je nego što jeste. Sigurno vam je važno da na procedure potrošite što manje vremena, i zato pažljivo razmotrite sve ponude, jer neke banke pružaju i ovu vrstu usluge, ukoliko odlučite da kod njih podignete stambeni kredit.

Banka koja pruža stručnu pomoć prilikom kupovine stana je Vojvođansk­a banka. Ova banka je takođe ukinula troškove obrade zahteva za klijente koji se odluče da podignu stambeni kredit u ovoj banci i podnesu zahtev za isti do kraja godine.

Ono što je posebno pogodno u ovoj banci, pored aktuelne promo ponude, jeste da daju predodobre­nje kredita i pre pronalažen­ja konkretne nekretnine, tako da u samom startu možete znati kojom sumom za kupovinu stana raspolažet­e, odnosno, za koji iznos ste kreditno sposobni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia