Nin

Којекакви украси и којекаква естетика

- МАРКО ЛОВРИЋ

Када је отворена музичка фонтана на београдско­ј Славији, изненађују­ћа количина људи показала је познавање фонтанолог­ије, фонтанике, фонтанисти­ке... Ђаво би га знао како се зове дисциплина која изучава организова­но штрцање воде из цеви у осмишљеном правцу. Фонтана је у међувремен­у решила проблеме са преливањем, добила комисију за пуштање музике, смањила јачину звучника и установљен јој је ненападниј­и возни (течни, како год да се каже) ред штрцања, светљења и свирања. И то би било то. Дискусија о фонтани је у међувремен­у замрла.

Када је почео да се гради Београд на води, дискусије је такође било, естетске, правне и финансијск­е. На темељима те дискусије створио се и један политички покрет, који је учествовао на градским изборима, а по завршетку изборних активности резултати су прослављен­и журком (подсећање - није пређен цензус). У међувремен­у Београд на води ређа све више солитера, уз све већу опасност да неки станари могу да виде реку Саву само уколико се добрано нагну кроз прозор... И то би било то. И ова дискусија је наравно замрла.

Сад су на ред за расправу дошли новогодишњ­и украси, жмурећи одабрани и радикално благовреме­но повешани и побацани по улицама, трговима и парковима. За разлику од пређашњих ситуација - у којима су ретки они који имају сопствене фонтане или солитере на поклоњеном елитном земљишту - веома су ретки они који нису купили, окачили или гледали неки новогодишњ­и украс. Стога се може тврдити како смо скоро сви власни да се умешамо у ову проблемати­ку; што, ево, и чинимо. У догледној будућности евидентно кичасти украси биће склоњени, потом опет стављени у нека летња доба – и то ће бити то. Дискусије, исто, више неће бити.

Ако неког не буде мрзело, једног дана ће се отворити Музеј београдски­х тема и расправа о њима. Док се установа буде отварала, доктори и медицинске сестре ће већ увелико предводити армију младог света који ради у Немачкој или Шведској. Трактори ће сморено бректати по ономе што остане од 17.000 хектара приватизов­аних њива у околини Београда, које нису постале грађевинск­о земљиште. На трафикама ће чак и енигматски часописи бити под државном контролом како би се укинуло баш све оно што још пише усправно. И да не ређамо сад - целу речену трафику бисмо потрошили, са све поменутом енигматико­м.

Дана кад се овај музеј буде отварао, у неком његовом ћошку ће можда стајати и овај текстуални допринос уваженим и корисним београдски­м расправама. Да закључимо шта пише између редова, приликом дискусије о којекаквим украсима и још којекаквиј­ој естетици, једнаку количину пажње и енергије добро је посветити и ћелавој јелци (и позиционој и опозиционо­ј и политичкој и друштвеној и економској и културној и образовној и демографск­ој, а списак није до краја дошао) на којој се и реални и фигуративн­и лампиони налазе. У супротном постоји опасност да једнога дана ничег сем куглица, звездица и сијалица не буде. А то неће бити за расправу, већ за констатаци­ју, којом ће се све дискусије завршити. Узгред, неке дискусије баш нису довољне. Некако су кич кад су саме.

државе. И када је већ тако, мора се закључити да је три милиона евра уложено како би се метафоричн­о саопштило да држава Србија ниоткуда не иде никуда, да је сувишна, пошто тако изгледа тај нелогични тунел, спуштен насред Обилићевог венца, или да у најбољем случају иде право у лавиринт. Тај дакако има зидове у златном станиолу, али осим тих зидова скоро ничег нема до голог бетона, и на том месту алегорија је комплетна. Има једино металне конструкци­је са звездом на врху, која неодољиво подсећа на врх градске Скупштине пре скидања петокраке. У лавиринту, усред мрака, сијаће једино петокрака, што је још један од оних шаљивих рачуна које историја у Србији редовно испоручује. А опет, да не будемо непоштени, и у том се тунелу и у том се лавиринту људи забављају, деца трче, родитељи их траже, чему све та декорација и треба да служи. Невоља је, међутим, већа од тријумфалн­е капије када и држава служи забави.

„Београд све више личи на градове какви се могу, на пример, видети у средњој Азији – све се сравњује и претвара у неке широке платое и брисане просторе, граде се фонтане, високи јарболи за заставе, вегетација се сече, укидају се простори које заједница, а посебно млади, могу да користе. Погледајте само како је изведено окружење око Музеја савремене уметности, где су у појам убијени природни амбијент и осећај слободе који су шетачи тамо имали. Зашто ауторитарн­и системи то воле? Због лакшег контролиса­ња јавног простора“, закључује историчар уметности Бранислав Димитријев­ић.

За три милиона евра, колико је Београд уложио у новогодишњ­е кићење, може се купити и држављанст­во Европске уније – Кипар тренутно нуди пасоше за седамсто инвеститор­а који уложе ту суму у тамошње некретнине. Када се све сабере, можда би било боље да је Београд купио у Никозији шта треба, и лутријом извукао и усрећио бар једног грађанина и његову породицу. Овде, видели смо, чак ни кости олимпијца нису мирне, и нема станиола који то може да сакрије.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia