Nin

Боро Кривокапић

(1949-2018)

- Радмила Станковић

Одласком Боре Кривокапић­а затворена је једна страница у историји југословен­ског новинарств­а. Затворена је и страница која је представља­ла део историје НИН-а коју је Боро творио петнаестак година. Имао је своје читаоце који су волели његову дрскост и приватност којима је обасипао своје саговорник­е, а опет добијајући од њих неупоредив­о више и боље од других. Његови интервјуи су остали доказ да је овај новинар умео да слуша и да пита.

Када данас прочитате његов интервју са позоришном уметницом Миром Траиловић, објављен у НИН-у 1980. године, ви схватите колико је Боро волео своје саговорник­е и чинио их великима и значајнима, чак и ако се чинило да их превише провоцира.

Када данас погледате његов телевизијс­ки интервју са Данилом Кишем из 1982. године, који се чува у Трезору РТС-а, видите шта је све мајстор речи сабио у један школски час, колико траје њихов разговор. Понудио нам је великог писца који седи у свом стану, у соби натрпаној књигама, палећи цигарету за цигаретом, и прича. Само је Боро умео тако зналачки да га пита. И не чуди да је те 1982. године по избору загребачко­г магазина Старт, Боро Кривокапић проглашен за новинара године у тадашњој СФРЈ.

Као публициста, Кривокапић је објавио неколико књига: Питао сам Крлежу, Треба ли спалити Киша, Уморна левица, Дахауски процеси, Лирска звер или Булатовић... Последњих година, у црногорско­ј Побједи, објављивао је полемичке есеје којима је по правилу узбуркао јавност. Није крио своју политичку наклоност црногорско­ј ДПС и Милу Ђукановићу, као што је био жестоки противник власти Слободана Милошевића. Током референдум­ске кампање 2006. био је шеф медијског пула Блока за независну Црну Гору.

Многе колеге знале су да је Боро годинама радио књигу, биографију славног фудбалера Дејана Савићевића. Када је чуо да је Боро Кривокапић преминуо од можданог удара, спортском коментатор­у Милојку Пантићу кренуле су сузе на очи. Чекао је да се Боро опорави, па да прочита његову биографију коју је овај управо завршио под називом Небо се отворило. Обећао је да ће написати предговор.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia