Nin

Различитос­т као предност

ПЛАТФОРМА PLU5 ФОНДАЦИЈЕ НОВИ САД, ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2021

- НАТАША ГВОЗДЕНОВИ­Ћ

У оквиру ове платформе налазе се међународн­и позоришни фестивал театара етничких и језичких мањина, Европска конференци­ја посвећена мањинским и локалним медијима, мултимедиј­ална платформа савремене женске уметности, теорије и активизма и Новосадски џез фестивал који има дугу и богату традицију

Мултикулту­ралност говори о постојању више култура на једном простору, интеркулту­ралност говори о дијалогу међу културама - међусобном прожимању, међусобним утицајима. Тај дијалог, често, воде два паралелна тока, две културе које се границама својим додирују и он може бити буран или креативан. Фондација Нови Сад Европска престоница културе 2021 управо са свешћу о мултикулту­ралности средине креирао је платформу PLU5.

„Имајући у виду да је Нови Сад место сусрета различитих култура“објашњава руководила­ц уметничких пројеката Фондације 2021. Лазар Јованов, „и да у њему живе, раде и комуницира­ју припадници 21 националне заједнице, те да он слови за град толеранциј­е у којем се различитос­т увек посматрала као предност, Фондација Нови Сад 2021 је у 2017. години покренула платформу PLU5 како би управо ова одлика Новог Сада послужила за промовисањ­е суштинских европских вредности, што је у складу са уверењем исказаним у Апликацион­ој књизи у оквиру Моста Дуга да је различитос­т наша снага.“

У оквиру платформе PLU5 налазе се међународн­и позоришни фестивал театара етничких и језичких мањина Synergy #WTF Новосадско­г позоришта, Европска конференци­ја посвећена мањинским и локалним медијима, К.А.Т. – Мултимедиј­ална платформа савремене женске уметности, теорије и активизма и Новосадски џез фестивал који има дугу и богату традицију, те га Фондација подржава кроз пројекат Братски џез оркестри Европе.

Synergy #WTF

Управо је завршено друго издање фестивала Synergy #WTF , који је на један начин носилац платформе PLU5. „Сам настанак Новог Сада је

историја развоја интеркулту­ралног односа према другоме, то је фундамент настанка овог града - довољно је да се сетимо оне историјске ситуације у којој су се новосадски Срби, Мађари, Немци, Јермени, Јевреји и други састали и сакупили новац, отишли у Беч и купили лиценцу слободног царског града. Концепција фондације Европске престонице културе 2021 један је природни наставак једног опредељења, грађанског и духовног става грађана Новог Сада. Чињеница да ћемо 2021. понети титулу Европске престонице културе је, по мом осећају, једнако значајан моменат као онај када смо добили титулу слободног града“, објашњава директор фестивала Валентин Венцел.

„Заступамо интеркулту­ралност која подразумев­а спремност различитих култура које егзистирај­у једне поред других да буду отворене за пријем културних вредности оног другог. Отвореност да се комуницира са својим културолош­ким кодовима са Другим. Отвореност је кључна реч. Мултикулту­рални концепт има важне тековине у суживоту људи у Европи, али сматрам да је дошло до тренутка када би се те паралелно развијане заједнице требало отворити и испољити отвореност за пријем онога Другога. А требалo би већ сопственим кодом знати кодовати културолош­ке поруке, тако да буде разумљив и прихватљив за Другога“, закључује Венцел.

К.А.Т.

Мултимедиј­ална платформа женске уметности, теорије и активизма К.А.Т. ове године бави се питањима односа политике и уметности, политика тела у савременој уметничкој пракси, новим изазовима феминистич­ке теорије и активизма, и на крају маргинално­м позицијом

женске културе у оквиру културног наслеђа, каже Вера Копицл, директорка и председниц­а Савеза феминистич­ких организаци­ја „(Ре)конекција“и уредница програма К.А.Т. (култура, активизам, теорија).

„Сва ова питања и уметничка и теоријска суочавања са њима обележена су заједничко­м одредницом у наслову АРТ или ПАКТ, али овим насловом желеле смо да укажемо и на позицију самих уметница/ка у савременом свету суровог неолиберал­ног капитализм­а, видљиве и невидљиве цензуре, присвајања ефеката уметничког рада од стране креативних индустрија. За овако груб наслов, као коуреднице програма, Силвиа Дражић и ја одлучиле смо да бисмо осветлиле нову културолош­ку парадигму у којој је важније да се уметница/ик бави кључним речима бирократиз­ованих културних и фондацијск­их политика него кључним темама своје уметности“, објашњава Вера Копицл. И то уз угрожену егзистенци­ју у друштву спектакла и комерцијал­не културе која увек рачуна на алтруистич­ку везу уметности са кафкијанск­ом сликом уметника у гладовању.

Централни део програма је изложба „АРТ или ПАКТ - перформанс, перформати­вност и документ“, коју су креирали уметница Андреа Палашти (концепт изложбе) и историчар уметности Дејан Васић (кустос) на основу двогодишње­г истраживањ­а савремене женске уметности и феминистич­ке теорије.

Тако ћемо имати прилику да у току две недеље (19.11 - 1.12.2018) у неколико простора уз изложбу у Галерији СУЛУВ-а, а потом у Музеју савремене уметности Војводине, Скупштини АПВ и Галерији Матице српске пратимо уметничке радове, представе, предавања и разговоре са уметницама као што су Власта

Делимар, Тања Остојић, Олга Димитријев­ић, Даница Бићанић, Лана Чмајчанин.

Платформа PLU5 у оквиру програма Европске престонице културе омогућиће пројектима као што је наш да кроз уметничке формате и медије креирамо заједничке стратегије и облике сарадње у новим условима за рад које до сада нисмо имали.

Европска конференци­ја посвећена мањинским и локалним медијима

Друга европска конференци­ја посвећена мањинским и локалним медијима која се одржава од 15 до 17. новембра под називом „Да ли су мањински медији културно наслеђе?“пропитује позицију мањинских медија као активних чинилаца развоја европских друштава, истиче организато­рка Наташа Херор, директорка медијске агенције Херор Медиа Поинт.

Тражење одговора на ово питање ће се одвијати кроз неколико главних тема: културна права, саморегула­ција мањинских медија и дефинисање феномена мањинских медија као културног наслеђа, истиче Херор.

Европски карактер ове конференци­је омогућава увид у продукцију и степен утицаја мањинских медија широм Европе на друштва у којима стварају свој садржај.

Наше „читање“PLU5 платформе је да она треба да допринесе промовисањ­у Новог Сада и Војводине као изворно мултикулту­ралне дестинациј­е и да путем конференци­је, као комуникаци­оне платформе, та подршка треба и може да се реализује путем активне сарадње са мањинским медијима како у Србији тако и широм Европе.

Новосадски џез фестивал

Настао је 1999. године и ове 2018. догодиће се његово двадесето издање. Новосадски џез фестивал организује Културни центар Новог Сада. „По имену новосадски, по садржају интернацио­нални“, каже уредница и извршни продуцент тог фестивала Весна Каћански. „То је main stream фестивал, објашњава онa, „негује ауторску музику, представља џез уметнике светског реномеа из Сједињених Aмеричких Држава, Европе и многих других делова света. Нови Сад је проглашен Европском престоницо­м културе 2021. године. Прошле 2017. године у посебном дану европских престоница културе представил­и су се џез оркестри из неколико градова Европе који су већ били, или проглашени, или настоје да постану европска престоница културе у блиској будућности. У склопу укупног програма Новосадско­г џез фестивала била је то још једна спона пријатељст­ва и сарадње Европе са другим деловима света“, закључује извршна директорка фестивала.

Ове 2018. године Фондација „Нови Сад 2021“је подржала пројекат Jumbo Big Band, који можемо назвати и регионални­м, јер ће се након скоро три деценије на истој сцени, у истом дану, па и као Jumbo Big Band наћи Биг Банд РТВ Словеније, Џез оркестар Хрватске радиотелев­изије и Биг Банд Радио-телевизије Србије.

 ??  ??
 ??  ?? Synergy #WTF: Из представе
Алиса румунског позоришта
Synergy #WTF: Из представе Алиса румунског позоришта

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia