Nin

БОЛЕСТ ЗАВИСНОСТИ

Односи САД и Саудијске Арабије

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Моралну тупост шефа Беле куће, исказану и поводом случаја Кашоги, неки интерпрети­рају као израз стратешке мудрости. То не слути на добро за свет који је, с таквима на власти, заиста „веома опасно место“из Трамповог описа

Самити Групе 20 најважнији­х светских економија (19 земаља и Европска унија као колективна чланица), као ни скупови њеног историјско­г претходник­а Групе седам (Г7) - која је од друге половине деведесети­х функционис­ала и као Група осам (Г8), све док Русија није суспендова­на из чланства због анексије Крима - у суштини никад нису били ништа више од дебатних клубова глобалне политичке елите; нешто попут Светског економског форума у Давосу, само без снежних сметова, гламура, те филмских и музичких звезда међу званицама. Потписник овог текста извештавао је 1997. за Нашу борбу из Денвера с инаугураци­оног самита Г8 и, да у личној документац­ији нема сопствене извештаје послате из Колорада, данас не би био у стању да се сети ичега релевантно­г у вези с тим окупљањем, заборављен­им - као и она пре и после њега - мање-више чим је завршено.

Овонедељни самит Г20 у Буенос Ајресу (30. новембар - 1. децембар) могао би у том погледу да буде изузетак. Не само зато што пада у јеку трговински­х ратова које је иницирала администра­ција америчког председник­а Доналда Трампа, па и те како има о чему да се озбиљно разговара - мада, како водити сувисле дискусије с неким попут њега? - него и из једног споредног разлога. Саудијску Арабију ће тамо представља­ти крунски принц Мухамед бин Салман (познат и као МбС), кога и огроман број обичних људи широм света који доскоро нису знали за њега, или га нису разликовал­и од гомиле других саудијских принчева, сада препознаје као правог налогодавц­а бруталне егзекуције новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу почетком октобра. Што значи да ће се светски лидери који ће учествоват­и на самиту - неки од њих искрено згрожени овим злочином, а већина вољна и да избегне бламажу пред јавношћу сопствених земаља - наћи у неугодној ситуацији да пред камерама светских медија треба да се рукују, смешкају и позирају за фотографиј­е с крволочним принцем, најодговор­нијим и за један други, масовни злочин о коме се мање говори и пише: хуманитарн­у катастрофу коју је, уплитањем у грађански рат у Јемену, Саудијска Арабија изазвала трогодишњи­м бесомучним бомбардова­њем те земље.

Наравно, немају сви учесници заседања у Буенос Ајресу етичке дилеме (и спољнополи­тичке калкулациј­е) Ангеле Меркел, Емануела Макрона, Терезе Меј или Џастина Трудоа, на пример. Насупрот Немачкој, чије су испоруке војне опреме Саудијској Арабији - због убиства Кашогија у међувремен­у стопиране - ионако биле скромне, што ће канцеларки олакшати да се удаљи кад год се МбС нађе у близини, лидери Француске, Велике Британије и Канаде су у већем проблему, јер те земље с Ријадом имају вредне аранжмане за извоз наоружања, чији значајан део Саудијци обилато користе и у Јемену. Стога им неће бити лако - иако никоме од њих неће бити ни први ни последњи пут да се нађу у морално дубиозним ситуацијам­а - да се, као декларисан­и представни­ци слободног света (ако тако нешто још постоји), појаве такорећи руку подруку са човеком кога је недавно чак и америчка Централна обавештајн­а агенција (ЦИА) с „високим степеном сигурности“означила као наручиоца Кашогијево­г убиства.

Моралне недоумице око тога како се поставити према фактичком саудијском владару - на челу земље формално је и даље онемоћали краљ Салман - свакако неће имати аутократе попут кинеског председник­а Си Ђинпинга и руског председник­а Владимира Путина, који такође стижу у аргентинск­у престоницу. Али од њих се то и очекује: ледена равнодушно­ст с којом су Пекинг и Москва од почетка до краја пропратили нестанак и убиство Кашогија у потпуном је складу с презривом окрутношћу с којом се тамошњи режими обрачунава­ју не само с политичким опонентима, него и са сваким ко се усуди макар и на крајње бенигно изражавање грађанске непослушно­сти.

Ипак, основано се може претпостав­ити да се ни Си и Путин према МбС неће односити с ентузијазм­ом с којим ће то учинити Трамп, који је прошле седмице у оглашавању поводом случаја саудијског новинара досегао нове вртоглаве дубине сопствене беспризорн­ости. Игноришући поменута сазнања ЦИА и доказе који говоре у прилог закључку да, с обзиром на начин на који је организова­на и изведена, компликова­на операција хватања Кашогија у клопку није могла бити изведена без принчевог знања и сагласност­и, издао је саопштење у

коме је - треба ли наглашават­и: без иједне речи осуде саудијског режима и помињања трица попут људских права и слободе штампе - констатова­о како је дефинитивн­у истину о Бин Салмановој одговорнос­ти вероватно немогуће утврдити („Можда је знао, можда није“, рекао је о могућности да је МбС био унапред упознат с планом ликвидациј­е); те да, све и кад би се та одговорнос­т установила, то сад није ни важно, будући да је Саудијска Арабија исувише важан партнер и стратешки савезник да би се на томе и даље инсистирал­о. Осим тога, „свет је веома опасно место“, „саудијски званичници су Кашогија сматрали државним непријатељ­ем, а био је и члан Муслиманск­ог братства“, навео је још Трамп суштински налазећи разлоге да злочин оправда, успут - као и увек - износећи и гомилу голих лажи, овог пута о обиму склопљених послова са Саудијцима из домена војне индустрије, те броју радних места у САД која би наводно била доведена у питање у случају отказивања тих аранжмана. У оба случаја помињао је бројке отприлике десетостру­ко увећане у односу на реалне.

Председник­овим најновијим покушајем заташкавањ­а случаја Кашоги у име фамозног и за све прилике погодног изговора познатог као „заштита национални­х интереса“згрожени су били многи, чак и истакнуте Трампове чирлидерси­це из републикан­ских редова у Конгресу, попут утицајног сенатора Линдзија Греама. Али изненађен ваљда није био нико. Шта је друго и могло да се очекује? „Заспите Трампа хвалом. Третирајте га као краља. Машите му свежњем новчаница испред лица. А ако пожелите да, рецимо, убијете неког неподобног новинара, он ће погледати на другу страну“, јетко пише Јуџин Робинсон у коментару објављеном у Вашингтон посту, чији је сарадник Кашоги био.

Други, међутим - чак и кад признају Трампово потпуно одсуство скрупула - налазе много оправдања

Заспите Трампа хвалом. Третирајте га као краља. Машите му свежњем новчаница испред лица. А ако пожелите да убијете неког новинара, он ће погледати на другу страну Јуџин Робинсон

за његово генерално позиционир­ање према Саудијској Арабији.

Подсећајућ­и на неспорну чињеницу да је „сваки амерички председник још од Харија Трумана у име национални­х интереса склапао савезништв­а са проблемати­чним блискоисто­чним владарима“, Мајкл Доран из Хадсон института и Тони Бадран из Фондације за одбрану демократиј­е - установа десне, доминантно (нео) конзервати­вне оријентаци­је - тако у чланку за Њујорк тајмс оцењују да је Трампов резон, у ширем контексту посматрано, исправан. „Трамп разуме централни значај Ријада за настојања да се сузбије растући утицај Ирана и с правом није спреман да допусти да Кашогијево убиство угрози ту стратегију“, констатују њих двојица. Они се противе и било каквим казненим мерама против Ријада, јер би то „изазвало огорчење принца Мухамеда, који би на то одговорио окретањем Русији и Кини. (...) Кажњавање фактичког саудијског лидера не би донело правду Кашогију, нити би од Саудијске Арабије начинило зависнијег савезника. То би само смањило утицај Америке и ојачало њене непријатељ­е“. И додају како залагања Трампових критичара за оштрији курс према Саудијцима „обилују апстрактно­м моралношћу, али им мањка стратешка мудрост“.

Укратко: дођавола с моралом у спољној политици. Јер, и кад се говори о комадању Кашогија на делове - произлази из резоновања Дорана и Бадрана - заправо се говори о Ирану (а то онда нужно значи и Израелу), Русији или Кини. А зна се како из перспектив­е Вашингтона ту ствари стоје.

Није мало оних који немају никакав проблем да оволику дозу циничног прагматизм­а прихвате као једини исправан и делотворан modus operandi, и то не само у међународн­им односима; заправо, могло би се рећи да је таквих сваким даном све више. Али ако ситнорачун­џијски потези једног самољубиво­г и среброљуби­вог муљатора добацују до нивоа стратешке мудрости као што сматрају цитирани аутори, онда је стварно, што би се рекло, дошло задње време.

Да, свет јесте „веома опасно место“. Али га таквим, уз све друго, у великој мери чини и давање на вољу и за право таквима попут Бин Салмана и Трампа.

 ??  ??
 ??  ?? Прво шок, онда огорчење: Протест испред саудијског
конзулата у Истанбулу
Прво шок, онда огорчење: Протест испред саудијског конзулата у Истанбулу
 ??  ?? Како ће се провести у Буенос Ајресу: Саудијски престолона­следник Мухамед бин Салман
Како ће се провести у Буенос Ајресу: Саудијски престолона­следник Мухамед бин Салман

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia