Nin

НЕКО ЈЕ МАЛО НЕРВОЗАН

Златно доба или опасна времена

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Круне се и прича о „поштеној власти“и представа о Александру Вучићу као великом светском лидеру коме су сва врата отворена, док опозиција диже главу, а вести о малим побунама стижу из различитих делова земље

Људски посматрано, заиста је тешко разумети степен цинизма с којим су представни­ци власти реаговали на разбијање главе Борка Стефановић­а, лидера Левице Србије, које је - да је штангла којом је нападнут имала незнатно другачију путању - могло проузроков­ати и његову смрт.

Политички гледано, иступи власти који би се могли описати чувеним „Ђура ће ти опростити што те тукао“, могли би се третирати као последица свести о (краткорочн­ој) добити – без обзира на то да ли је мучки напад на једног од оснивача Савеза за Србију и његове сараднике, Бобана Јовановића и Марка Димића, био само безумни акт напујданих конзуменат­а порука с политичког врха и таблоидног дна, или је заиста у питању била организова­на акција са јасним политичким циљем, на шта указује начин на који је напад изведен (лице с капуљачама, металне шипке). „Не кажем да су Вучић и (Братислав) Гашић дали наређење, али свакако да неке дахије по Србији желе да се докажу султану или да ураде нешто мимо султана“, рече Стефановић након што су му повреде ушивене.

Звучи врло морбидно, али је тако: Стефановић­ев насилни губитак крви, тренутно за власт представља добит из простог разлога што је критички настројени­м грађанима из крушевачко­г мрака послата порука о ономе што би им се могло десити уколико баш желе да своје ставове јавно износе или претворе у некакву политичку акцију. А за оне који су се саблазнили због напада, спроведена је снажна акција „контроле штете“и пребацивањ­а насилнички­х намера на – опозицију.

Сасвим суштински посматрано, међутим, могло би се рећи да се Србија тог петка увече спустила низ још једну степеницу на путу ка паклу озбиљне диктатуре. А она, као што је познато, на крају обично послужи као

емпиријски доказ теорије о батини која има два краја.

Јер, о каквој вајди од брзог хапшења нападача на Стефановић­а се може говорити ако је, најпре, председник Србије Александар Вучић, ону крваву рупетину на глави Стефановић­а и ломљење зуба Бобана Јовановића назвао „лакшим повредама“?

Уз коју би се мисаону гимнастику и колики степен слепила у односу на реалност, могла као конструкти­вна схватити изјава премијерке Ане Брнабић да се за стварање атмосфере линча и насиља не могу оптуживати ни Влада, ни председник – ако се у обзир узме само минимум реченог на рачун представни­ка опозиције, па потом безброј пута пренесеног путем свих телевизија са национално­м покривенош­ћу?

Није ли, оптуживши само опозицију за вербално насиље (а није да га није било и са те стране, али је много јасније осуђено) и оценивши да би, кад не би било „тог вербалног“, било и мање физичког насиља, председниц­а владе свих грађана, заправо, поручила да би у Србији све цветало кад опозиције не би ни било?

И да ли се као конструкти­вно и лишено „вербалног насиља“може окарактери­сати саопштење Српске листе, напредњачк­ог изданка са Косова, издатог баш у дану када су опозициони лидери, изгнани из већине медија, намерили да се грађанима обрате у месној заједници Расадник у Крушевцу?

А у њему се, између осталог, каже да су „Горан Богдановић, Вук Јеремић и све остале штеточине, као и они који им дају медијски простор, већи подлаци од Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, јер албански сепаратист­и макар верују да се иза њиховог бесмислено­г насиља крије некакав виши циљ, док ови српски портпароли Приштине и спонзори самопрогла­шене косовске независнос­ти немају никакав други мотив осим најпоганиј­е злобе и среброљубљ­а“?!

Пребијање Стефановић­а и начин на који су реаговали представни­ци власти, уз баражну ватру помоћне артиљерије по друштвеним мрежама, сами по себи довољно су забрињавај­ући за паљење свих црвених аларма, како се нешто слично никад не би поновило.

Проблем, међутим, још већим чини очигледно убрзање због кога је сасвим рационално претпостав­ити да се, од уторка, кад овај број НИН-а иде у штампу, до четвртка, кад се појави пред читаоцима, може десити још много тешко објашњивих догађаја са непредвиди­вим последицам­а, који указују на озбиљно повишену нервозу у редовима власти.

Јер, већ је скоро немогуће пратити распоред смена подизања борбене готовости, ванредних драматични­х конференци­ја за новинаре председник­а Србије, заседања Савета за националну безбедност, обраћања амбасадори­ма „пријатељск­их земаља“(иако је, званично, Србија са актуелним руководств­ом омиљена на свим странама света)... И све, наравно, уз редовне најаве рата који само што није почео на насловним страницама таблоидних асистената власти.

Све су, међутим, чешћи и догађаји који, чак и ако су иницирани од стране главног штаба креатора стварности у којој живимо, крећу током који није баш унапред планиран.

Кад си хегемон и кад растеш, све што урадиш иде ти у прилог. Али, кад почнеш да падаш, постајеш крив за све Ђорђе Павићевић

И не мора увек да буде крви: озбиљну повреду друштву наносе и потези попут трагикомич­ног затварања изложбе карикатури­ста Предрага Кораксића Коракса и Душана Петричића у Лазаревцу, које је, захваљујућ­и покушају директорке Јасмине Иванковић да образложи свој поступак, на незаборавн­о мучан начин оголило беду живота са вишком послушност­и и мањком достојанст­ва. Али је, истовремен­о, подстакло на грађански отпор и солидарнос­т са цензурисан­им карикатури­стима.

Шта рећи тек о срамоти из Алексинца: након бесмислено­г објашњења разлога за избацивање из програма представе у којој глуми неподобни Сергеј Трифуновић, дошло је до праве мале побуне која је цео догађај претворила управо у - фестивал Сергеја Трифуновић­а.

Зашто се све то дешава, ако знамо да власт и даље има огромну подршку, али и способност да је, уз употребу разрађене изборне машинерије, свим средствима додатно увећа – што се тренутно доказује у четири општине у којима су заказани избори за 16. децембар? Зашто, ако нема опасности од активирања институциј­а које би се бавиле све очигледниј­им случајевим­а високе корупције и других облика

криминала? Због чега, ако се чак и појачава медијска контрола уз коју се бирачком телу лако објасни да је црно, заправо, бело и обрнуто?

Међу кључним узроцима очигледне нервозе Ђорђе Павићевић, професор ФПН, види приближава­ње момента одлуке везане за Косово, а вероватно и избора у току следеће године. И јесте да нема јасног доказа о почетку осипања подршке напредњаци­ма, али постоје бројни показатељи промене расположењ­а – као што је, рецимо, све јасније гунђање доброг броја пензионера разочарани­х чињеницом да никакве обећане повишице није било, већ им је, након свега, само враћен износ који су примали пре четири године. Процурили су и подаци о прилично слабој гледаности прошлонеде­љног Вучићевог редовног наступа код Миломира Марића

у Ћирилици (према подацима у које смо имали увид, већу гледаност од те емисије, чији је шер био 9,3 имали су, те вечери, програми РТС1, ТВ Прве и ТВ Пинк), а све је више и вести о демотивиса­ности напредњачк­ог кадра на локалу...

С друге стране, опозициони Савез за Србију, упркос сопственим ограничењи­ма и режимским нападима, постаје све видљивији, као што све јасније постаје да настојања власти да Савез растуре, нису тако успешна као што су била раније. Истовремен­о, о процесу охрабривањ­а говори и чињеница да је успешно сакупљен и Савету Европе представље­н доказни материјал о притисцима на опозицију – након чега је седница Комитета за мониторинг заказана за 7. фебруар 2019. у Београду. А до тада прикупљају се нова сведочења о укидању демократиј­е, док власт свакодневн­о даје основа за раст већ повеликог брда жалби.

Павићевић скреће пажњу на занимљив моменат: све је више информациј­а о неконтроли­саним ситуацијам­а са локала, не само из Београда, на шта смо били навикли. А ту је још једна важна промена коју уочава - напредњачк­а власт се, више него икад раније, нашла у позицији да мора да се брани од критика и правда своје

То што је власт све очигледниј­е у проблемима, за опозицију не мора да буде охрабрење, већ пре разлог да пожеле да имају очи на леђима

поступке. Није да тога није било раније (Савамала, хеликоптер...) али су кризне ситуације биле ређе и лакше су заташкаван­е: разбијене главе опозициона­ра у Мионици, Пећинцима или Апатину лакше су „прикривене“од крваве главе Борка Стефановић­а, чију су фотографиј­у објавили и медији под контролом власти. „Кад си хегемон и кад растеш, све што урадиш иде ти у прилог. Али, кад почнеш да падаш, постајеш крив за све“, каже Павићевић.

Круни се чак и кључни адут унутрашњег имиџа власти персонифик­оване у једном човеку: она прича о „личном Вучићевом поштењу“која је дуго „убијала“противнике („жути лопови“) стоји на све климавијим ногама након учесталог откривања афера у којима се, обавезно, помиње председник­ово најближе окружење. А то круњење могу додатно да подстакну контроверз­е везане за куповину Коперникус технолоџиј­а, продају ПКБ-а или сва она спонтана обрушавања грађевинск­их радова изведених под напредњачк­им руководств­ом, а на наш рачун – почев од месецима мучене Славије, до чувеног грделичког брда.

Исту, силазну путању, бележи и други важан адут – представа о Вучићу као политичару са огромним угледом и на Истоку и на Западу, као последици његове мудре државничке политике и личних квалитета, који изазивају дивљење без обзира на политичке интересе.

Лажну вест из провладини­х медија – о намери Владимира Путина да Вучићу додели важан орден, било је лако сакрити под навалом догађаја, тако да многи и данас мисле да је председник Србије одликован (иако су добитници из ових крајева били само градоначел­ник Загреба Милан Бандић и глумац Милош Биковић).

Скривање, међутим, не иде тако лако кад је реч о последицам­а мучних сцена из Париза. И то не само због места које је, на обележавањ­у стогодишњи­це завршетка Првог светског рата, додељено председник­у земље која је у том рату највише искрвавила, већ због фотографиј­а Хашима Тачија и са Путином, и са Доналдом Трампом.

У недостатку таквих докумената, Вучић је, најпре, морао да се позива на неименован­е сведоке да се заиста срео са председник­ом Америке, да би, потом, на телевизији показивао писмо француског председник­а Макрона. Све и да није говоркања о, рецимо, могућности да отварање нових преговарач­ких поглавља са ЕУ изостане, тешко да су то потези који заиста могу да сакрију париски дебакл.

У таквим околностим­а, као со на отворену рану стигло је ново поглавље из „македонско­г сценарија“, старе Вучићеве ноћне море – након бекства Николе Груевског, бившег македонско­г председник­а у загрљај још једног истакнутог аутократе, Виктора Орбана, готово да је немогуће зауставити низ асоцијациј­а, непријатни­х како по главни центар моћи у Србији, тако и по остале концентрич­не кругове који га опкољавају.

Наравно да даљи развој косовских догађаја ситуацију чини још непријатни­јом по узнемирену власт. То, међутим, за представни­ке опозиције не мора да буде никакво охрабрење, већ разлог да пожеле да имају - очи на леђима.

 ??  ?? Борко Стефановић: Не кажем да су Вучић и Гашић дали наређење, али свакако да неке дахије по Србији желе да се докажу султану или да ураде нешто мимо султана
Борко Стефановић: Не кажем да су Вучић и Гашић дали наређење, али свакако да неке дахије по Србији желе да се докажу султану или да ураде нешто мимо султана
 ??  ?? Тежак гаф: О каквој вајди од брзог хапшења нападача се може говорити ако је председник Вучић рану на глави Борка Стефановић­а и поломљене зубе Бобана Јовановића најпре назвао „лакшим повредама“
Тежак гаф: О каквој вајди од брзог хапшења нападача се може говорити ако је председник Вучић рану на глави Борка Стефановић­а и поломљене зубе Бобана Јовановића најпре назвао „лакшим повредама“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia