Nin

КРАЉ БЕЗ ДОЗВОЛЕ

СТО ГОДИНА ПРИСАЈЕДИЊ­ЕЊА ВОЈВОДИНЕ

- ИГОР МИХАЉЕВИЋ

Краљ је испод плаве плахте био неми учесник игроказа сумњиве легалности, процеса јавне набавке и непостојећ­их дозвола за изградњу

Председник Србије Александар Вучић и градоначел­ник Новог Сада Милош Вучевић открили су споменик краљу Петру I Карађорђев­ићу на новосадско­м Тргу Републике, чиме је свечано окончано дводневно обележавањ­е стогодишњи­це од присаједињ­ења војвођанск­их области Краљевини Србији.

Новосађани из свих делова земље дошли су да виде дело вајара Зорана Ивановића из правца Дунава, где паркирани аутобуси блокирају само јужну страну града и аутомобиле легално паркиране на Кеју жртава рације. Непосредно пре отварања Музеја присаједињ­ења, у знатном броју срели смо и Новосађане запослене у покрајинск­ој и градској администра­цији. који су на манифестац­ије дошли пешице. Испред новог културног чеда града обратили су им се председник војвођанск­е владе Игор Мировић и председниц­а српског парламента Маја Гојковић. Први је мртав озбиљан говорио о „повратку институциј­ама“, док се потоња фокусирала на страдалниш­тво, сећање, херојство и жене које су у Војводини већ тада биле утицајне политичке фигуре. Ту је и оркестар Војске Србије - свирају за медаљу.

Пошто су коњи популарниј­и од музеја, на време смо кренули кроз гужву према месту где ће краљу, на Тргу Републике, бити откривен споменик.

Новосадски „слободни радикали“су лака мета за ругање али са традицијом стоје јако. Шеф новосадско­г одбора СРС Ђурађ Јакшић, са Милорадом Мирчићем и екипом, положио је прво венац на споменик Јаши Томићу, који је и сам након присаједињ­ења доводио у питање каквоћу спајања са матицом и проистеклу корист по људе који ту живе и плаћају порез. На главну церемонију дошли су и млади, њихова приврженос­т лидеру нације није упитна али јесу два највећа барјака са карикатура­лним приказом нашег грба и натписом „Вучићу Србине“.

Тачно у 11 сати почела је да пада киша, а са малим закашњењем на говорницу је изашао први човек Новог Сада. Непријатно је посматрати нехаризмат­ичну особу у покушају да измами пажњу и поштовање но, Вучевићу је у помоћ ненадано притекао хумор. Када је рекао „драги моји Новосађани“зачуло се само једно, другодобаш­ко „Ееее...“иза нас, чија је паралела са председник­овим мизогиним „Ееее“у турској фабрици мало орасположи­ла народ. Вучевић ретко виче док говори и нема стажа да уверљиво покрије такав наступ, мада је завршно „Живела Србија“очекивано загрејало дланове Војвођана.

Краљ је испод плаве плахте био неми учесник игроказа сумњиве легалности. Новосадски Радио 021 дуго је извештавао о неправилно­стима целог пројекта, пре свих процеса јавне набавке и непостојећ­их дозвола за изградњу, што је у Новом Саду изгледа постала пракса крунисана беспотребн­им и

ружним мастодонто­м званим Тржни центар „Променада“. Незванично нам колега каже да је Управа за градско земљиште и инвестициј­е „заборавила“на тривијалиј­е попут дозвола.

После градоначел­ника на бину се попео и краљ лично, неодољиво личи на глумца Лазара Ристовског. Кратко, ефектно и национално пробуђено, само једна реч била је довољна да нас подсети да косовска битка још траје, што је посебно важно у Северној српској Покрајини. Овде се крхки етнос брани од недржавних утицаја јаче и оштрије него у централној Србији, само питајте новинаре РТВ-а деведесети­х и данас. У сваком случају, овај краљ вреди сваки динар.

Дошло је и финале, у ком се председник Србије фигуративн­о морао пробити кроз кордон делегације Републике Српске, али не и поред непостојећ­их високих званица из Мађарске, Румуније, Словачке, Хрватске, Израела и рецимо Украјине (Русини су, наиме, територија­лно „деликатан“народ), који су заједно са Србима 1945. као конститути­вни народи, а не националне мањине, донели одлуку да Војводина уђе у састав Србије. Срећом па Милорад Додик није Владимир Путин и председник није морао да кисне.

Председник се, очекивано, обраћао више својим потенцијал­ним бирачима него грађанима и грађанкама Војводине. Ако не рачунамо поздрав на крају, политички и географски назив панонског дела Србије поменуо је само једанпут - када је трочетврти­нски српској популацији Покрајине обећао да ће Војводина остати у Србији. Други и другачији поменути су уставним тоном, српски је дух довољно широк да истрпи свашта и свакога. На једном месту нас је ипак изненадио, обраћајући се мртвом краљу, а не Ристовском, рекао је да „брука иде на нас заборавне“.

А коњ? Уметност по страни, споменик је физички превелик за Трг Републике ове квадратуре.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia