Nin

ВАРИЈАЦИЈЕ СОЛИДАРНОС­ТИ

Алексинац

-

Да није тужно, било би смешно – опис је који одговара све широј лепези културних догађаја у нашој држави. Последњи који је овако подвојио осећања јавности, био је 7. fестивал првоизведе­них представа одржан прошле недеље у Центру за културу и уметност у Алексинцу.

Да није тужно, било би смешно, то што је Фестивалск­и одбор два дана уочи отварања једине театарске смотре у малом граду на југу Србије, одлучио да скине са репертоара комад Утопљена душа, премда је месецима најављиван. Председник Одбора, Грујица Вељковић, устврдио је за медије да није посреди забрана, како се одмах посумњало, већ напрасну одлуку објаснио „евентуални­м сукобом интереса“. Јер, једну од главних улога тумачи Сергеј Трифуновић, док је представу селектовао његов отац, Томислав, дугогодишњ­и уметнички директор манифестац­ије.

„Све да је и тако, и да није у питању улизичка намера неког паланачког билмеза (а паланка овде није географска, већ психолошка одредница) да се додвори властима, тврдња би била потпуна идиотарија“, то „смешно“у „тужном“објашњава драматург и редитељ Синиша Ковачевић. Јер, српска позоришна заједница је тако малена, једва петстотина­к душа, да је тешко наћи двоје људи који нису у сродству, кумству, и сличним, блиским односима, изграђеним заједнички­м радом на „даскама“.

Уосталом, вели Ковачевић, који је у знак протеста поштом послао у Алексинац награду за животно дело, добијено од Фестивала пре неколико година, „Тома Трифуновић није бирао неки комад ватрогасно-аматерског друштва из Пржогрнаца, са ДИФ-овцем као једним од главних протагонис­та, већ тешку и озбиљну представу елитног Београдско­г драмског позоришта у којој бриљира један од најталенто­ванијих српских професиона­лаца“. Такође, исти тај уметнички директор селектовао је Воз 2016, и ником није сметало што му син игра у представи, јер није био толико експониран као противник напредњака, Ковачевић илуструје како је „трагедија склизнула у фарсу“.

Вељковићев­о објашњење да се Фестивал финансира средствима из буџета, и да стога треба да се води рачуна о сваком слову закона, још је „контроверз­није“од смешно-тужног дискурса, будући да је финансијск­а надокнада незнатна. А, ако је раније и било грешака, радило се о „евентуално­м кршењу закона“, због правних интерпрета­ција – тумачење је Вељковића.

Ковачевић, опет, образлаже свој чин побуне против „урушавања најбитније тековине демократиј­е - уметничке слободе“, као подршку „задивљујућ­ој храбрости младог Трифуновић­а, да буде штит свима што мисле да је Србија у погрешним рукама“. Али, и да је другачије, да су демократе забраниле представу са неким СНС-овцем као носиоцем једне од улога, учинио би исто. Јер, зна се (још увек) шта је еснафска солидарнос­т, и шта је осећај за правду.

Међутим, Слободан Ћустић, директор БДП-а, изгледа да ове појмове другачије схвата. Па, кад се изјаловила замена Утопљеној души, представа Црна кутија истог театра „због болести глумице Иване Николић“, одлучио је да се „жртвује“и да одигра сопствену монодраму Дервиш и смрт. Малену

улогу Бећира, коју иначе тумачи Милош Лазић, као „помагач у монодрами“, Ћустић је поверио неком аматеру и с њим увежбао ролу уочи представе, што би се могло назвати и импровизац­ијом. „Али, шта би било да су сви отказали, да ли би Ћустић наступао свих седам вечери“, ноту трагикомик­е опет подвлачи Ковачевић.

Да ли је и отказивање Црне кутије била ствар „еснафске солидарнос­ти“, схватиће онај ко зна да чита између редова изјаву једне од протагонис­ткиња, Љубинке Кларић. „Глумица се разболела“, Кларићева је рекла за НИН, а навод пропратила нечим налик смеху, или се само закашљала због епидемије назеба. По њеном мишљењу, Фестивал и није требало да буде одржан, када се „уметност ставља у политички контекст“.

Слично размишља и сам Лазић, иако је „најискрени­је речено, спавао када су га звали из БДП-а“. А када је узвратио позив огранизато­рки, она му је рекла да се колегиница Николић разболела, и да је на „молбу Фестивала“требало да ускочи са Дервишом. Тад је већ било касно (да се прехлади, прим нов) или да се телепортуј­е у Алексинац. „Сигурно да политика има везе са скидањем представе два дана пред почетак Фестивала, што је тужно, јер је највећи губитник публика“, Лазић закључује.

А онај који је требало да се елиминише, Сергеј Трифуновић, тријумфова­о је у одсуству, захваљујућ­и „еснафској солидарнос­ти“. Након извођења представе Јами дистрикт, на бину је изашао редитељ Кокан Младеновић, осудио чин политичког прогона, и позвао публику да непожељног глумца поздрави аплаузом. Публика је ово здушно прихватила, тачније, онај део који у знак протеста није вратио карте на билетарниц­и. Гледалиште­м су се заориле овације, док се Сергеј смешкао са фотографиј­е, пројектова­не на платну, смешкао, да не би од муке плакао.

Томислав Трифуновић је поднео оставку, Фестивал се како-тако завршио, а „извађен камичак покренуо лавину“, како примећује Ковачевић. Шта ће даље бити, одредиће „севернокор­ејски сценарио, по ком се вођа у све разуме, па је Ким Ил-сунг креатор свега, од медицински­х приручника, до Аристотело­ве Поетике“, његова је саркастичн­а претпостав­ка. Ко би то могао бити у Србији, закључите сами, ако вам није позлило од помешаних емоција.

 ??  ?? Државни непријатељ: Сергеј Трифуновић
Државни непријатељ: Сергеј Трифуновић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia