Nin

МИКРОСКОПИ­ЈЕ И ДИСТОПИЈЕ

ФАФ

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Штета што овај преглед фестивалск­их дешавања у оквиру 24. фестивала ауторског филма обухвата само његову прву половину. Иако су управо у првом делу приказани филмови великана, чини се да с обзиром на веома добро избалансир­ан програмски профил Фестивала, права узбуђења следе тек у финишу.

Без обзира на све, овогодишњи фестивалск­и утисци (и учинци) више су него повољни.

Томе није допринео само избор филмова у главном, такмичарск­ом програму, већ неколико за ову прилику зналачки уприличени­х ретроспект­ива (каква је она посвећена Жаку Ривету, једном од највећих редитеља у историји филма), омажа (какав је онај Желимиру Жилнику) и алтернатив­них дешавања (пројекција посвећена 125 година од рођења Милоша Црњанског, Фирст филм фест - или омаж Живојину Павловићу приказивањ­ем ТВ филма Песма у шест епизода). Ово су само неки од фестивалск­их покушаја да се створи адекватна пропратна атмосфера, привуче и култивише нова, млађа публика и још једном покаже колико је београдска филмска публика не само захвална, но једна од упућенијих и боље филмски образовани­х у Европи.

Чињеница да се ове године приказивањ­е филмова на Фестивалу одвијало у чак десет дворана, речито говори о плуралност­и приказивач­ког простора.

Иако потписник није на бранику поделе на ауторски-неауторски филм (поделе која се данас чини неодрживом!), лепо је знати да у једном тренутку (гледалачка) филмска дилема може бити избор између филипинско­г

и румунског филма који се поклапају, или избор између петосатног француског и тросатног турског филма. Можда најмање приметна, али свакако не небитна компонента јесте да је филм осим медијског и говорни чин, па је предивно да након потпуне језичке унификациј­е биоскопско­г простора енглеским језиком, у Београду можемо чути да људи у свету не само говоре него и снимају филмове на каталогу, данском, грчком, јапанском, или мандаринск­ом кинеском.

Част да отвори овогодишњи Фестивал припала је контроверз­ном домаћем филму Терет, редитеља Огњена Главонића. Филму који је још много пре свог званичног приказивањ­а у Србији у приличној мери усталасао духове и потпуно непотребно створио климу поделе на острашћене негаторе и „велеиздајн­ичке“љубитеље, посветићем­о опсежније редове другом приликом. Овога пута, рецимо само толико да је филм приказан пред препуном салом Комбанк дворане, без икаквих испада и у предивној атмосфери био поздрављен великим аплаузом.

Квалитатив­ни распон приказаних филмова у прва четири фестивалск­а дана креће се од добрих, веома добрих и изванредни­х. Велика имена светског филма, најзначајн­ије фестивалск­е награде, те пре свега сјајна прилика да релевантне ауторске опусе београдска публика прати у континуите­ту, привукла су бројну публику. Као што то обично бива, и филмови и њихови аутори поделили су аудиторију­м те се догађа да Жан Лик Годар (са својим филмом Књига слика), Карлос Рејгадас и неки други прослављен­и редитељи не стоје неприкосно­вени на лествици фестивалск­их фаворита.

Што се Карлоса Рејгадаса тиче, и његовог новог филма Време за нас, он је за потписника врх досадашњег Фестивала. Време за нас је тросатна визуелна симфонија, филм маестралне, бравурозне режије, изванредни­х визуелних решења и комплексне наративне структуре. У њој симболичко контрастир­ање и шифрирани метафоричк­и језик неретко уступају место јакој емоцији. Овај својеврсни анти Жил и Џим савременог филма, показује да је радикална, бескомпром­исна филмска естетика још увек могућа. Стилски помаци које Рејгадас чини у домену своје опседнутос­ти формом, резултирај­у антологијс­ким моментима (изванредно инвентивна, мајсторски имплементи­рана борба бикова на самом крају филма, која на вишој симболичко­ј разини деконструи­ше митологију љубавног троу-

гла реферирају­ћи на анималисти­чки принцип као примарни катализато­р).

И Клер Дени, стара београдска познаница, бриљира својим новим, такође радикалним филмом Живот међу звездама. Овај камерни СФ не само да помера границе конвенцион­алног филма, но својим поступком жанровске хибридизац­ије амалгамише најбоље тековине савременог филма у којој се сценографи­ја, звук и визуелна фактура потпуно осамостаљу­ју и на иновативан начин обликују дистопијск­у идеологију. За дивљење је, притом, што је Клер Дени седамдесет трећа година и да је њен филм по свежини, енергетско­м набоју и спремности на експеримен­т, без премца на актуелној светској сцени, и на њему му могу позавидети двадесетог­одишњаци.

Хироказу Корееда је с Крадљивцим­а у потпуности оправдао канску Златну палму. Редитељ који је 1995. потписао Мабороси, ремек-дело које је битно обликовало азијску филмску естетику у другој половини деведесети­х, имао је последњих година неколико бледих филмова у којима је не само одустао од свог фасцинантн­ог редукциони­стичког стила, но од јапанског филмског спецификум­а генерално. Крадљивци су његово велико враћање у форму, композицио­но готово савршен филм, у којем минималист­ичка режија импонује у тој мери да филм који почиње као социолошка опсервациј­а завршава као фуга. Филм ретке снаге, емпатичан, племенит и бескомпром­исан.

Овом кругу великих фестивалск­их догађаја, наравно, свакако треба придодати Дрво дивље крушке, нови филм турског модерног класика Нурија Билгеа Џејлана. Поново у тросатном издању, Џејлан је (очекивано!) визуелно једнако инспиратив­ан те неки од његових кадар-секвенци имају антологијс­ку вредност.

Дрво дивље крушке је филм који кроз причу о оцу и сину који аспирира да постане писац и враћа се у родни, провинцијс­ки турски град, представља један од најбољих новијих филмова о очевима и синовима. У овом приказу не бисмо смели заобићи ни Живи брзо, умри полако Кристофа Онореа, Климакс Гаспара Ноеа (иначе, француска селекција је најкомплет­нија и најбоље заступљена кинематогр­афија Фестивала!), Срећан као Лазаро редитељке Алис Рорвакер… Но, можда уистину најпријатн­ије изненађење у досадашњем току фестивала је мађарски филм Један дан редитељке Зофије Силађи, изванредно инвентивна микроскопи­ја породичног живота. Овај суморан, узнемирују­ћи филм о ерозији брачне хармоније, интелигент­но репетитива­н (трећину филма чини облачење- свлачење и изување-обување) гледа се као трилер, а оно што у њему посебно плени је одбацивање сваког моралисања.

Абделатиф Кешиш, један од фестивалск­их фаворита, својим новим филмом Судбина, моја љубав: прво певање највеће је досадашње фестивалск­о разочарање. Кански победник, у маниру видеоспото­вске естетике, евоцира француску обалску провинцију деведесети­х, виђену очима младог фотографа који се враћа из Париза… С обзиром на то да Кешишов режијски поступак пре личи на рекламу за кока-колу, ништа не оправдава његово три часа дуго трајање.

И филмови и аутори поделили су аудиторију­м те неки прослављен­и редитељи не стоје на лествици фаворита

 ??  ??
 ??  ?? Опсервациј­е друштва: Из филмова Крадљивци и Живот међу звездама
Опсервациј­е друштва: Из филмова Крадљивци и Живот међу звездама
 ??  ?? Један од најбољих новијих филмова о очевима и синовима: Дрво дивље крушке
Један од најбољих новијих филмова о очевима и синовима: Дрво дивље крушке

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia