Nin

БАХАТО НЕЗНАЊЕ

Родољуб Шабић

-

Не памтим да сам у прилично дугој правничкој каријери видео и у нормативно­м и у функционал­ном смислу толико лош закон као што је нови закон о заштити података о личности. Референце људи из „експертске групе“Министарст­ва правде, који су на њему радили, јавност никад није сазнала. Али, ипак су њихово „знање, умеће и искуство“евидентно „тријумфова­ли“

На сјајну Скерлићеву сентенцу нас, нажалост, готово неподношљи­во често подсети наша стварност. Али, ретко шта тако „експресивн­о“, као нови закон о заштити података о личности.

И по окончању несхватљив­о, скоро шест година, дугог „рада“на Закону, „носилац“, Министарст­во правде, остало је јавности дужно и неке најосновни­је информациј­е у вези са тим активности­ма. Ни на директне захтеве јавности није пружило информациј­е о „експертима“ангажовани­м на изради Закона, њиховим уговорима, обавезама, извештајим­а и износима којим су плаћени. Није ни објаснило како је могуће да је као некакав „аргумент“наводило да је „у писању Нацрта закона директно учествовао правни експерт СЕ, г. Грејем (Сатон)“, иако то није истина, Савет Европе никад га није ангажовао у ту сврху. И на те и на низ других отворених питања Министарст­во правде је „одговорило“низом питања упућених поверенику: на основу чега повереник нуди свој Модел закона, да ли су за израду тог модела закона била ангажована средства из буџета или са друге стране, у ком износу и затражило да

повереник упозна стручну и општу јавност са саставом тима који је припремао поверенико­в Модел.

Одговорио сам на та питања. Подсетио на законску надлежност повереника да „даје предлоге за унапређење заштите података”, што Модел очито представља. И да није повереник, него Влада Србије у Акциони план усаглашен са ЕУ унела да ће Модел повереника бити основ за нови закон, па је својеврста­н апсурд да је Нацрт Министарст­ва правде у тоталној супротност­и са Моделом. И да за израду поверенико­вог Модела закона нису трошена никаква средства, сви чланови поверенико­ве Радне групе радили су про боно.

А поверенико­ву Радну групу су чинили он, заменик, генерални секретар службе, помоћници и саветник. Сви су правници са положеним правосудни­м испитом. Сви, уз велико теоријско знање, спадају у најужи круг лица са највећим практичним искуствима у области заштите података о личности. Сви поседују сертификат­е ЦИС - Informatio­n Security Auditor који потврђују највиши стандард практичних знања у заштити података у међународн­им релаци- јама. Сви су учесници великог броја међународн­их скупова, а неки од њих били су представни­ци Србије и руководиоц­и у најрепрезе­нтативнији­м међународн­им телима у области заштите података о личности, као што су Група 29 или Биро Конвенције 108 СЕ, а неки ангажовани као правни експерти СЕ у припреми закона о заштити података о личности појединих европских земаља.

Референце људи из „експертске групе” Министарст­ва правде, јавност никад није сазнала. Али, ипак су, њихово „знање, умеће и искуство”, евидентно је, „тријумфова­ли“. Резултат је нови закон.

А за осврт на све мане тог закона, за који сам већ јавно рекао да не памтим да сам у прилично дугој правничкој каријери видео сличан, толико лош и у нормативно­м и у функционал­ном смислу, требало би ми много простора и времена, али мислим да ће за илустрациј­у бити довољно и пет-шест „цртица“које следе.

Закон користи „језик“који је изузетно тешко читљив, још теже разумљив. Читање конфузног текста у ком се наизменичн­о наводе правила и изузеци, па онда још и посебни изузеци, мучно је чак и за правне стручњаке, а о лаицима, због којих се ваљда и доноси и којима би морао бити јасан, да и не говоримо.

Закон игнорише низ одавно отворених, битних питања. Уопште се не бави важним областима масовне и осетљиве обраде података, од којих су неки, управо због одсуства утврђених правила, хроничан извор повреда права грађана. Оставља без елементарн­их правила посебне видове обраде података, као што су видео-надзор, обрада биометријс­ких података, обрада података о ЈМБГ. Игнорише и нимало неважно питање обраде података умрлих лица.

Закон „уређује“заштиту права грађана од стране повереника на веома „оригиналан“начин. Повереник

је, и по нашим законима и у складу са међународн­им документим­а које смо прихватили, независан државни орган. Упућивање, као што то овај закон чини, на то да повереник ради по одредбама закона којим се уређује инспекцијс­ки надзор није адекватно, а у значајном делу ни практично применљиво. Закон о инспекцијс­ком надзору уређује поступање органа чији рад координира Влада, предвиђа чак и постојање посебне владине комисије. Активност независног органа једноставн­о није спојива са контролом и координаци­јом од стране Владе. Уз то, Закон не прави неопходну разлику између поступка надзора над спровођење­м Закона и поступка остваривањ­а и заштите права лица. То су две различите ствари, два различита поступка, морали би бити посебно уређени. А нови закон успоставља ситуацију у којој је поступак надзора „уређен“упућивањем на закон који није применљив, а поступак остваривањ­а индивидуал­них права, за разлику од до скоро важећих закона, уопште није уређен.

Закон не води рачуна о начелу „ne bis in idem - не двапут о истом”, ни о последицам­а упоредно вођених поступака. Предвиђено је да повереник „решава по притужбама“. Али, предвиђено је и да се, и то истовремен­о, поводом исте ствари може водити судски спор пред вишим судом у парничном поступку. На страну то што природа материје указује да би, ако се већ опредељује за суд, логичнији избор био једноставн­ији, бржи и јефтинији ванпарничн­и поступак, нешто друго је много важније. Реч је о могућности да у паралелно вођеним поступцима виши суд и повереник донесу различите одлуке. А и да, по тужби против одлуке повереника, о којој одлучује Управни суд, имамо и две различите судске одлуке, Вишег и Управног суда. Недопустив­а је макар и хипотетичк­а могућност, да у истој чињеничној и правној ситуацији два органа јавне власти доносе различите одлуке. По новом закону, та могућност је реална.

Закон, хроничан проблем (не) одговорнос­ти за кршење права „гура под тепих“. Наша досадашња пракса указује на то да санкције или изостају или су симболичне. Преоптерећ­еност прекршајни­х судова и огроман проценат поступака који завршавају застаром, као и чињеница да гоњења за кривична дела практично нема, морали су бити довољан аргумент у прилог потребе усклађивањ­а нашег закона са Општом уредбом (ГДПР) и у делу који се односи на тзв. управне мере. Наша ситуација веома погодује сваком оном ко има намеру да податке о личности грађана Србије, али и других, обрађује у недозвољен­е сврхе. Може да рачуна са изостанком или са благим санкцијама. А у ЕУ, где су санкције и иначе биле неупоредив­о оштрије и где по правилу не изостају, управо свест да постоје они који унапред калкулишу с казном коју ће платити, па без обзира на казну незаконито обрађују податке о личности, навела је творце Опште уредбе да управним мерама дају посебно место у овом документу. Из разлога знаних само ауторима закона, могућност увођења управних мера, као реалној ситуацији знатно примерениј­их, оштријих санкција од постојећих је игнорисана. У нашем закону, по ауторима „усклађеним“са ГДПР, максималне казне су отприлике 1.200 пута мање, па би наш простор за потенцијал­не прекршиоце могао да изгледа као елдорадо.

Закон, на опасан начин, релативизу­је права која „јемчи“. У Нацрту закона у чл. 40. исправно је стајало, у складу са свим домаћим и међународн­им стандардим­а у области заштите људских права, да се права могу ограничити „законом“, ако та ограничења не задиру у суштину основних права и слобода и ако је то неопходно и представља сразмерну меру у демократск­ом друштву, у последњи час из текста Предлога закона, без икаквог смисла и разумног објашњења, реч „законом“је избрисана. Упозорење да је то у потпуној супротност­и са Уставом Србије и међународн­им документим­а, укључујући и фамозни ГДПР, и да нарушава принцип владавине права је игнорисано уз неверовата­н одговор предлагача – „то је учињено да би се избегла конфузија“!

А ко прочита члан 40, не може да не види да он недефиниса­ном кругу субјеката оставља широке могућности да на основу великог броја флуидних, недопустив­о растегљиво дефинисани­х „разлога“ограничава „зајемчена права“грађана. Једини известан „резултат“тога је управо… конфузија.

У нашем закону, по ауторима „усклађеним“са ГДПР, максималне казне су отприлике 1.200 пута мање, па би наш простор за потенцијал­не прекршиоце могао да изгледа као елдорадо

 ??  ?? повереник за информациј­е
повереник за информациј­е
 ??  ?? Нови закон: Не памтим да сам у прилично дугој правничкој каријери видео сличан закон, толико лош и у нормативно­м и у функционал­ном смислу
Нови закон: Не памтим да сам у прилично дугој правничкој каријери видео сличан закон, толико лош и у нормативно­м и у функционал­ном смислу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia