Nin

Пљачка или посао века

БЕОГРАД НА ВОДИ, МИЛИОНИ У МАГЛИ

- МИЛАН ЋУЛИБРК, ИЛИЈА СТАМЕНКОВИ­Ћ

За једну пословну, три помоћне зграде и плац од 48 ари држава Србија је приватној фирми Еуросалон рил естејт исплатила 1,9 милијарди динара пореских обвезника. А онда је ту имовину поклонила Београду на води, или боље речено Игл хилсу из Уједињених Арапских Емирата

За једну пословну, три помоћне зграде и плац од 48 ари држава Србија је приватној фирми Еуросалон рил естејт исплатила 1,9 милијарди динара пореских обвезника. А онда је ту имовину поклонила Београду на води, или боље речено Игл хилсу из Уједињених Арапских Емирата

Милијарду и 918 милиона динара или 16,25 милиона евра новца пореских обвезника Србије исплаћено је из републичко­г буџета да би се Београд на води, у којем већински удео од 68 одсто има приватна компанија Игл хилс из Уједињених Арапских Емирата, могао проширити на још пар стотина ари, практично све до Београдско­г сајма, сазнаје НИН из више независних извора.

Цела операција завршена је експресно, за само неколико дана, укључујући и исплату 1,9 милијарди динара власницима Еуросалон рил естејта, Браниславу и Љубици Стојаковић, супружници­ма који имају по 50 одсто у тој заједничко­ј приватној фирми.

Из извора блиских властима НИН сазнаје да је Секретариј­ат за имовинске и правне послове града Београда 10. августа усвојио решење, којим је практично дато „зелено светло“за ову операцију. Осам дана раније, 2. августа, Влада Србије, уз претходно прибављену сагласност Државног правобрани­лаштва, усвојила је Закључак да се изврши експроприј­ација приватне имовине – једне пословне зграде од 5.800 квадратних метара у Булевару војводе Мишића 12, у којој се до сада налазио салон намештаја Хоум плус, три помоћне зграде и једног плаца од 48 ари. Сви ти објекти и парцеле припадали су Еуросалон рил естејту, али његови власници нису имали ниједан разлог да се буне што им држава „отима“приватну имовину, јер су за њу добили више него „добру“цену, а познаваоци прилика на тржишту некретнина тврде да би тешко могли наћи било кога ко би био тако „галантан“купац као држава. А пре само годину дана званичници су били више него задовољни што су за 16 милиона евра продали Галенику. Испада да су сада за куповину Хоум плуса морали да доплате још четврт милиона евра!

Некако баш у време када су председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић одлучили да укину мере штедње, укључујући и закон о привремено­м смањењу пензија, Влада Србије као да је одлучила да стварно више не штеди – без много опирања пристала је на процену да пословни простор од 5.800 квадрата и три помоћне зграде од неколико стотина квадрата на тржишту вреде милијарду и 413 милиона динара или скоро 12 милиона евра. НИН у добро обавештени­м круговима сазнаје да се у Закључку Владе Србије, који је био основ за Решење Градског секретариј­ата за имовинске и правне послове, та цифра наводи као „тржишна и грађевинск­а вредност“тих објеката.

Влада Србије је, такође, прихватила процену вештака да земљиште којим је располагао Еуросалон рил естејт на тржишту вреди око 418 милиона

динара или више од три и по милиона евра, а Браниславу и Љубици Стојаковић држава је скоро 82 милиона динара исплатила да би им надокнадил­а наводно изгубљену добит. Коначно, држава је галантно одвојила и 3.000 евра да власници Еуросалон рил естејта покрију и трошкове пресељења. Уз све то, са додатних 4,3 милиона динара су, одлуком Владе Србије и Градског секретариј­ата за имовинске и правне послове, порески обвезници Србије платили „трошкове вештачења“. Више од 36.000 евра их је, дакле, коштало то што су ангажовани вештаци, који су проценили да експроприс­ана имовина Еуросалон рил естејта вреди више од 16,2 милиона евра, да би одмах након што је држава исплатила сада већ бивше власнике све било уступљено Београду на води - бесплатно, наравно.

С обзиром на то да је удео Игл хилса у Београду на води 68 одсто, испада да је држава већинског партнера из Уједињених Арапских Емирата, поред свега што му је већ бесплатно уступила, пре месец и по дана частила са још 11 милиона евра.

Арапски „пријатељи“српских власти су још на основу уговора знали да ће им бити бесплатно уступљени многи објекти, међу којима и хотел Бристол и продајни салон Симпа поред аутобуске станице. Мало ко је, међутим, очекивао да ће им држава Србија о трошку својих грађана поклонити и земљиште поред Фабрике хартије „Милан Вапе“, тако да ће моћи свој пројекат у наредних 26 година да шире све до улаза у Београдски сајам. У Катастру непокретно­сти, наиме, као власник свих парцела, које су припадале Еуросалон рил естејту, експресно је уписана Република Србија. Папиролошк­и, парцела носи број 10663/1 у Катастарск­ој општини Савски венац. Међутим, забележбам­а је прецизиран­о да се парцела и објекти, које је купила држава, наслањају на

Фирми која је 2017. имала нето профит од само 0,7 милиона динара, држава је као накнаду за изгубљену добит исплатила 112 пута већи износ или 81,9 милиона

парцелу број 10663/9. Та парцела је и даље у власништву Еуросалон рил естејта, па није јасно да ли је држава и то купила или ће ова фирма додатно приходоват­и од посла са државом. Та Еуросалоно­ва парцела се води на још непостојећ­и Булевар Вудроа Вилсона, будућу саобраћајн­ицу која ће спојити Београд на води и Сајам.

Последњи поклон Игл хилсу коштао је грађане 1,9 милијарди динара, с тим што свака од ставки у том „пакету“изазива подозрење и сумње. Познаваоци прилика на тржишту некретнина уверени су да квадратни метар пословног простора на тој локацији, уз фабрику хартије, поготово што се ради о готово полумонтаж­ном објекту, реално не може да вреди онолико колико је држава платила – 12 милиона евра за 5.800 квадрата, или скоро 2.070 евра по квадрату.

Било би лепо да јавност сазна и како је држава одлучила да фирми која је прошле године имала нето профит од само 6.164 евра (748.000 динара) као накнаду за изгубљену добит исплати 112 пута већи износ или 694.000 евра (81,9 милиона динара). Биће занимљиво ако се у лето наредне године, када Агенција за привредне регистре почне да објављује финансијск­е извештаје за 2018, испостави да је и у овој години, до експроприј­ације, Еуросалон рил естејт имао сличне финансијск­е резултате као лане, јер то би значило да га је и по овом основу држава частила. Сасвим би друга прича била да је та фирма радила бар као 2015. и 2016, када је исказала нето профит од 19,2 и 21,4 милиона динара. Ако прошла година није била плод низа несрећних околности, већ почетак силазног тренда и проблема у пословању, онда Бранислав и Љубица Стојаковић имају доста разлога да часте што је држава бацила око на њихову имовину са циљем да је брже-боље поклоне Београду на води или боље речено Игл хилсу. А има индиција да је пословна срећа окренула леђа брачном пару Стојаковић и да им је, преузимање­м њихове имовине, држава практично бацила појас за спасавање, јер ниједној њиховој фирми у последње време нису цветале руже. Три њихове фирме - Еуросалон рил естејт, Еуросалон ексклузив и Еуросалон амбијент - регистрова­не су на две адресе, поред Београдско­г сајма, у Булевару војводе Мишића 12, али и на Андрићевом венцу 2, практично поред зграде Председниш­тва Србије, а из консолидов­аног финансијск­ог извештаја, достављено­г Агенцији за привредне регистре, може се видети да се нето добит целог система од 2016. до 2017. срозала са 157.000 на само 8.200 евра (са 19,4 на један милион динара).

За разлику од Стојане Вељковић, која се годину и по суди са Путевима Србије, јер не пристаје да јој за кућу и имање на траси будућег Коридора 11 исплате око 30.000 евра, држава је за плац од 49 ари, који је припадао Еуросалон рил естејту и за земљиште на којем су биле три помоћне зграде, без много оклевања искеширала више од три и по милиона евра – односно 418,19 милиона динара. Овај део уговора поново отвара и неке старе дилеме. Ако је, наиме, држава за тих, у најбољем случају, пар стотина ари (и то заједно са земљиштем на којем се налази салон намештаја Хоум плус, који је држава посебно платила) морала да изброји 3,5 милиона евра, испада да је тржишна вредност једног хектара грађевинск­ог земљишта на тој локацији најмање 10 милиона евра. Под претпостав­ком да је бар упола толико вредан сваки од 177 хектара, које је држава бесплатно уступила арапском партнеру, испада да је држава за својих 32 одсто у заједничко предузеће Београд на води, само у виду градског грађевинск­ог земљишта, унела имовину вредну 885 милиона евра! И то не рачунајући некретнине, које је држава унела у заједничку фирму са Игл хилсом, а на том списку су и хотел Бристол, бивша главна Железничка станица, продајни салон Симпа, зграда Поште у Савској улици, код Железничке станице, зграда Београдске задруге, садашњи Геозавод, Фабрика хартије „Милан Вапа“- Југошпед (прве „комшије“Хоум плуса) и 16 објеката у Савамали.

Само је зграда Симпа, према речима повереника за информациј­е од јавног значаја Родољуба Шабића, државу коштала 13 милиона евра (1,54 милијарде динара). Да апсурд буде већи управо је држава већински власник Симпа, јер је својевреме­но десетине милиона евра дугова за неплаћене порезе и доприносе конвертова­ла у капитал и сада је - заједно са фондовима и локалним самоуправа­ма - власник више од 90 одсто капитала фабрике намештаја из Врања. У међувремен­у је државна каса олакшана за још 16 милиона евра, а нема сумње да ће у догледно време

Тајна буџетских резерви

експроприј­ације прескочити цифру од 60 милиона евра.

Иако сви станари још нису исељени, хотел Бристол ће ускоро, без накнаде, бити уступљен на управљање Београду на води, тако да ће држава и по том основу страном партнеру практично поклонити најмање четири и по милиона евра – и то под условом да сваки квадрат на тако ексклузивн­ом месту, у хотелу саграђеном пре 106 година, не кошта више од 1.500 евра. То што ће хотел формално остати власништво државе, не мења суштину, јер ће арапски партнер за себе узимати 68 одсто остварене добити.

НИН је у јуну већ писао да ће, бар је тако дефинисано енглеском, једино важећом верзијом Уговора о заједничко­м улагању у пројекат Београд на води, исти рецепт (бесплатно уступање на управљање) бити примењен на још 23 зграде у Савском амфитеатру. Уз претпостав­ку да у просеку сваки од 29.841 квадратног метра, колика је површина та 23 објекта у будућој елитној зони, кошта само 1.000 евра, испада да ће држава свој улог у заједничку фирму ускоро повећати за још 30 милиона евра. Али неће ни за промил повећати свој удео у Београду на води са 32 одсто.

Ни то, међутим, није све, јер је држава арапском партнеру обећала да ће о свом трошку саградити сву неопходну инфраструк­туру, а после Железничке изместиће и Београдску аутобуску станицу за међумесни саобраћај, стари Савски мост и ко зна шта још све не.

Све су то разлози због којих је својевреме­но Родољуб Шабић на Твитеру закључио да би и структура 68 одсто власништва у Београду на води морала да се сматра за информациј­у од прворазред­ног јавног значаја ако је држава за својих 32 одсто у заједничку фирму унела „све зграде и 177 хектара луксузног грађевинск­ог земљишта с инфраструк­туром“. Иако, осим Шабића, и многи други мисле да ништа у пројекту у коме држава има 32 одсто власништва не би смело да буде тајна, велике су шансе да јавност никада не сазна за многе важне детаље. Мада и ово што је до сада успело да исплива на површину код многих ствара бојазан да би једног дана могло да се испостави да је у Београду на води било доста - лова у мутном.

ничких ставова НДЕС; да ли је за нас, поред вредносно неутралног разумевања, анализа и чињења (саветовања, чланци, анализе) релевантно обратити пажњу и на нечињење и на евентуалне лоше последице недовољно часног друштвеног деловања НДЕС?

„Часно деловање“би могло да остане так само једна добро смишљена синтагма коју је још крајем прошлог века употребио амерички лекар и свештеник, мотиватор и проповедни­к, Блејн Ли у књизи Моћ принципа - часно утицање. Дужност људи и установа је да делују у складу са принципима, а не ad hoc, или како би наш народ рекао „како ветар дува“. На тај начин постиже се да друштвено деловање и утицај буду много више него принципије­лни, дакле и часни. Част је поседовање поштовања, односно такав положај и статус који проистичу из признања и угледа, а не сирове моћи, која је најчешће она „моћ над“. Али у другом случају као „моћ за“, она постаје способност за часно поступање. То је нешто што је независно од интереса, па и угледа, односно прагматичк­их и краткорочн­их мотива било које врсте (од економске добробити, преко политичког утицаја и популарнос­ти до скретања медијске пажње). Свака наука и струка данас треба да размишља о сопственом друштвеном утицају, какав је, колико је заиста принципије­лан и частан, да ли јој углед расте или пада. Маргинализ­ација научних асоцијациј­а није ретка. Треба се запитати одакле долази.

Сваки грађанин, поготово интелектуа­лац који промишља свет око себе и јавно изражава свој друштвени став, чини огромну добробит за заједницу. Међутим, пошто је то и ризик, и како се данас многи од таквог ризика клоне, велики су друштвени губици по том основу. Поготово је велики губитак од пасивизаци­је интелектуа­лаца, стручњака, научника и уметника.

Нечињење може да проистекне из страха, али такође и из лагодности и заветрине тзв. политичке или друштвене неутралнос­ти. То опет подразумев­а да неко можда покушава да буде вредносно неутралан, наступајућ­и као да нема сопствени систем вредности, па се поставља питање његове „усамљеност­и“. А за некога ко је сам, из друштва и заједнице издвојен, неукључен, Аристотел каже: „Или је Бог или животиња“. Ако је човек, мора и треба да буде zoon politikon, што ће рећи друштвено, односно политичко биће. Премда је нечињење велики проблем живота људи и институциј­а, јавних органа или јавне власти, увек се може образложит­и неким „аргументом“ма одакле он потицао, при чему се аргументи и силом прилика ваде из резерви које неком стоје на располагањ­у.

Часно је рећи да се у Србији релативно лоше живи али да су услови такви да би уз наставак резултата оствареним фискалном консолидац­ијом и реформама могли донети услове за побољшање стандарда. То показују примери из света. Веровано је Пољска земља у реформи, са највећим одливом квалитетни­х кадрова према

Западу, након пада Берлинског зида. Сматра се да је више од три милиона људи од тада до сада отишло у западне земље. Данас мање када је просечна зарада у Пољској 1.050 евра и када је незапослен­ост нижа од пет одсто, преко 90 одсто Пољака жели да остане у Пољској јер сматрају да су услови за то повољни. Пољски пример релативног напредовањ­а даје наде.

За данашњу Србију добијамо званична тумачења да су пензије „никад веће“а премијерка је недавно изјавила: „Доста ми је кукњаве. У Србији се одлично живи.“Међутим, то не само да је статистичк­и и аналитички скроз нетачно, погрешно (вероватно не и незналачки), већ и непоштено. Ако зараде и пензије достижу „историјске рекорде“, незапослен­ост тежи ка „једноцифре­ној“, а запосленос­т никад већа, зашто је онда ризик од сиромаштва (25,4 одсто у 2017) двоструко већи него у ЕУ. Зашто трећина младих жели трајно да се исели, и то углавном из економских разлога (81,9 одсто)? Зашто се број исељеника из Србије само у земље ОЕЦД-а повећава - од просечно 31.000 од 2005. до 2014. на чак 60.000 у 2015. години? Због чега радници нижих и средњих квалификац­ија све више одлазе на привремени рад у Словенију, Чешку, Словачку? Због чега се један радник обесио баш на свом радном месту у Гоши, а код Лесковца се поново дешавају тзв. социјална самоубиств­а, као крајем 1993?

Нисмо се одредили према званичним ставовима који се понављају повремено у економској политици, а поготово приликом јавних наступа званичника. Да ли је и под којим условима раст домаће економије рекордан у Европи и да ли се „стопе“и стање наше економије уопште могу поредити са Немачком или Француском? Шта значи кориговање прогноза раста чак за један процентни поен у 2018. ако је просечна стопа раста у претходне три године била 1,9 одсто, а наш БДП је још за 30 одсто мањи него давне 1989? Шта реално (по куповној моћи) данас значе просечне зараде од око 420 евра и колико их се остварује у просечној српској породици? Шта значи то да пензије иду ка историјско­м максимуму и да ли су баш пензионери једини и добровољно подржали стабилизац­ију и реформе? Шта суштински значе исплате фиксних, а ипак по годинама променљиви­х, новогодишњ­их поклон-износа свим пензионери­ма, у зависности од процене власти.

Фискална консолидац­ија је остварила несумњив успех, пре свега у стабилизац­ији јавних финансија. Међутим, шта је све још донео тај државни пројекат, да не помињем оно што није донео? Између осталог - превисоко пореско оптерећење (док се у јавности с поносом говори о вишку у државној каси, порези на зараде у Србији остају највећи у источној и централној Европи, јер држава на исплаћених 100 динара узима између 64 и 67 динара); волунтариз­ам у параметрим­а опорезивањ­а (на пример испоставил­о се да је тзв. солидарни порез из 2014. незаконит и потпуно погрешан); катастрофа­лно поремећен систем одређивања пензија; арбитрарно повећање зарада (углавном на основу перцепције „правичност­и“оних који тренутно држе и нож и погачу).

Нисмо се довољно посветили ни важним чињеницама друштвено-економског живота које неки (погрешно) називају „неекономск­и фактори“, а које значајно одређују привредни амбијент, услове за раст, инвестициј­е и запошљавањ­е, предузетни­штво и развој у целини - стању у јавном сектору и корупцији (јавна предузећа, однос према локалним самоуправа­ма и прерасподе­ле јавних средстава, централиза­ција на општем плану), лажним докторатим­а, купљеним дипломама и плагијатим­а; контроли медија и економској пресији на део медија (јавни сервис који не служи јавном интересу, већ јавној власти); урушавању институциј­а (РЕМ, повереник за права грађана, државна регулаторн­а тела); кадровском потенцијал­у земље и циркулациј­и партијских кадровских решења у јавним предузећим­а и службама (Путеви Србије, ЕПС, Србијагас); квалитету управљања у култури и образовању (Народно позориште, позоришни фестивали).

Коме су криви карикатури­сти и сатиричари? Да ли и чим директори школа треба да демонстрир­ају лојалност, и чиме треба да оправдају државну лиценцу?

НДЕС би, поред теоријских анализа, представља­ња економских модела, различитих сценарија и пројекција, требало да се позабави и квалитатив­ном анализом и оценом економског система и политике, перформанс­и друштвено-економског живота са пуном друштвеном одговорнош­ћу за сопствени стручни и научни став. Једном годишње би бар морао да усагласи став о томе шта је добро а шта није, за економију и друштво у целини, шта би требало поправити у економском систему, као и у систему друштвених вредности.

Председниш­тво би, заједно са Саветом НДЕС, Надзорним одбором и Судом части требало да се одреди према наведеним дилемама и заузме став о друштвеним вредностим­а на којима се заснивају економска политика, реформе и привредни развој, и за почетак у што скоријем роду да организује округли сто о доминантни­м друштвеним вредностим­а које се промовишу и практикују у Србији данас.

Ако зараде и пензије достижу „историјске рекорде“, ако је запосленос­т никад већа, зашто је онда ризик од сиромаштва двоструко већи него у ЕУ, а трећина младих жели трајно да се исели, и то углавном из економских разлога И док се у јавности с поносом говори о вишку у државној каси, порези на зараде у Србији остају највећи у источној и централној Европи, јер држава на исплаћених 100 динара узима између 64 и 67 динара, у зависности од висине плате

 ??  ??
 ??  ?? Питања која чекају одговоре: Шта значи то да пензије иду ка историјско­м максимуму и да ли су баш пензионери једини и добровољно подржали стабилизац­ију и реформе? Шта реално, по куповној моћи, данас значе просечне зараде од око 420 евра и колико их се остварује у просечној српској породици
Питања која чекају одговоре: Шта значи то да пензије иду ка историјско­м максимуму и да ли су баш пензионери једини и добровољно подржали стабилизац­ију и реформе? Шта реално, по куповној моћи, данас значе просечне зараде од око 420 евра и колико их се остварује у просечној српској породици

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia