Nin

Муке по Терези

РАЗЛАЗ БРИТАНИЈЕ И ЕУ

- З. Прерадовић

То што су споразум о повлачењу Велике Британије из Европске уније пре неколико дана одобрили лидери 27 земаља Уније никако не значи и крај мука за британску премијерку Терезу Меј.

Неће ту помоћи ни патетични иступ председник­а Европске комисије Жан-Клода Јункера који је одлуку назвао „тужним тренутком и трагедијом“, ни нешто реалистичн­ији став холандског премијера Марка Рутеа који је поручио да нема победника и да сви губе, али и да је овакав споразум максимум који могу учинити и Тереза Меј и њена влада, као и ЕУ.

Само што је тај максимум, ако је судити по ономе што се дешавало десетак дана раније, у Британији изазвао политичку кризу, па су споразум критиковал­и и опозиција и владајући конзервати­вци. Два министра и неколико државних секретара поднело је оставке, док је више од 20 посланика званично затражило да се изгласа неповерење Терези Меј на месту лидерке странке, а самим тим и премијерке. Кључна замерка је да би блиске трговинске везе са ЕУ Британију претвориле у вазалну државу. Терезу Меј још један „топли зец“чека у парламенту, највероват­није 11. децембра, када би и посланици морали да аминују споразум. А да невоља за премијерку буде још већа потрудио се амерички председник Доналд Трамп, који је поручио да споразум угрожава трговинске односе САД и Велике Британије.

„Ако сада погледате тај договор, они неће моћи да тргују с нама. А то није добра ствар, сигуран сам да то не желе“, казао је Трамп. Иако Мејова тврди да ће Британија моћи да склапа билатералн­е споразуме са другим земљама, Трампова изјава да овакав разлаз много више одговара ЕУ ставља премијерку у више него тешку ситуацију. Посебно ако се зна да чланови његове администра­ције одржавају блиске контакте с осведочени­м евроскепти­цима међу британским конзервати­вцима.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia