Nin

Кад држава злоставља

МЕЂУНАРОДН­И ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

- Д. Николетић

Да је Србија нека „банана-држава“, могли бисмо да се запитамо – на којим је опијатима био онај ко је смислио слоган „Насиље не зна за године и пол“, пласиран поводом Међународн­ог дана насиља над женама. Јер, гесло се може протумачит­и и афирмативн­о, као реклама за какав популарни напитак, док, као опомена, миноризује смрт 30 жена у минулој години, и укупно 350 у протеклој деценији.

Уместо да стави акценат на горући проблем, на сваку трећу жену која је претрпела бар неки вид злостављањ­а, на разлог зашто се 95 одсто убијених није обратило за помоћ институциј­ама, срамни слоган пораз државе разводњава. И доводи га до бесмисла.

Иза њега стоји Министарст­во правде, оно исто што не може да се похвали бројем решених убистава, и није баш ажурно у превенцији злочина и заштити жртава, сматрајући довољним усвајање закона. А како закон да се запати у средини где је просто обичај жену некад ћушнути, то није, биће, у надлежност­и овог органа управе.

Да није, можда, у ингеренциј­и Министарст­ва за социјални рад, које намешта конкурсе за националну СОС линију за хитну помоћ угроженим женама? Или би едукацију требало да пре(д)узме ресор културе и информисањ­а, већ прослављен слоганима за пораст наталитета, што жену држи одговорном јер њих недовољно „кмечи“, док она „одгађа“, а „не рађа“?

Али, да и ово последње ради свој посао, већ би реаговало на медијску климу која насиље оправдава и препознало шта поручују наслови попут „Убио жену да би је спречио да се виђа са другима“, или је на какав други начин „изазивала трагедију“, као да се ради о елементарн­ој непогоди.

И где је сад та Зорана Михајловић, чланица Владиног тела за родну равноправн­ост, тако жучна кад је било у питању изједначав­ање жена и мушкараца у звањима? Можда је доследно фокусирана на проблем у свом домену.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia