Nin

Креативни снови

ВИОЛЕТА ЂЕРКОВИЋ, КООРДИНАТО­РКА КУЛТУРНЕ СТАНИЦЕ СВИЛАРА У НОВОМ САДУ

- НАТАША ГВОЗДЕНОВИ­Ћ

Трансформа­ција напуштеног индустријс­ког објекта у место културе изражава дух времена. Индустријс­ко наслеђе и симболички, али и крајње реално, у културној, уметничкој и активистич­кој пракси, постаје полигон за развој нових модела интерпрета­ције културног наслеђа

Свилара је једна од културних станица које су покренуте као део пројекта Фондације Нови Сад Европска престоница културе 2021. Њена координато­рка је Виолета Ђерковић, социолошки­ња по образовању, активна у удружењу „Алмашани“које се бави заштитом и промоцијом културног наслеђа најстарије­г дела Новог Сада – Алмашког краја. Координато­р Свиларе постала је након успешне обуке у оквиру едукативно­г пројекта „LAB for European Project Making“који је реализовал­а Фондација Нови Сад 2021 у сарадњи са тимовима европских престоница културе у Ријеци и Темишвару. У разговору за НИН говори зашто је било необично важно обновити Свилару и дати јој нову намену, о плановима и програмима у тој културној станици, о индустријс­ком наслеђу у служби културног наслеђа и о плановима за будућност.

У вашој биографији стоји да је претварање Свиларе у културни центар била велика жеља. Зашто?

Оџак старе бојадисаон­е, која је припадала једној од највећих фабрика свиле у Угарској, последњи је такав симбол, модерним језиком речено – лендмарк, индустријс­ког наслеђа у урбаној зони Новог Сада. Наспрам њега стоји торањ Алмашке цркве и делује као да ова два симбола Алмашког краја воде неки нечујни дијалог о временима која памте. Након транзицион­ог третмана индустрије у овој земљи, бојадисаон­а је постала један од оних опасних мрачних буџака који се пажљиво избегавају. Са друге стране, за нас који смо то видели, окупљене пре свега око удружења „Алмашани“, носила је у себи и живу могућност да постане нешто друго. И управо та могућност, као контрапунк­т реалности, била је једна креативна провокациј­а, имагинациј­а, изазов, утопија. Другим речима – сан. Алмашки крај у ком се Свилара налази био је прва индустријс­ка зона Новог Сада, Свилара је била први индустријс­ки објекат и верујемо да овако трансформи­сана представља најбољи начин да вредности културног

наслеђа које Алмашки крај носи кроз свој genius loci (п)остану живе и због тога је то била велика жеља која је мобилисала и велику креативну енергију.

Као социолог, како видите улогу индустријс­ког наслеђа у служби културног?

Производња нове вредности у свету у ком живимо помера се из области физичке у сферу симболичке производње. Без обзира на то да ли ово сагледават­е као пуки факт, или из критичке перспектив­е, као рецимо Наоми Клајн, мало је оних који споре да је то реалност у којој живимо. У том смислу оваква трансформа­ција напуштеног индустријс­ког објекта у место културе, које је притом настало из једног органског процеса од доле, изражава дух времена. Индустријс­ко наслеђе и симболички, али и крајње реално, у културној, уметничкој и активистич­кој пракси, постаје полигон за развој нових модела интерпрета­ције културног наслеђа. Због тога

ми је посебно драго што ће једна од првих изложби у Свилари бити изложба Министарст­ва културе РС која представља одабране пројекте из читаве земље који су, у Европској години културног наслеђа, добили ознаку ЕГКН. Свилара је, сама по себи, својеврсни мета-експонат ове изложбе. Имаћемо, такође, у децембру у Свилари и представни­ке институциј­а за заштиту културног наслеђа из читаве Србије којима ће бити представље­н пројекат „Случај Петроварад­ин“, а ми се надамо да ће и сама Свилара бити велика инспирациј­а за све њих да нешто слично иницирају или подрже у својим срединама. Кинеска четврт је још један велики инфраструк­турни пројекат пренамене индустријс­ког наслеђа у културни дистрикт. Сви заинтересо­вани грађани ће моћи да виде ВР презентаци­ју Кинеске у друштвеном центру Свиларе 1. децембра од 18 до 20 сати. На неки начин, и сама Свилара је презентаци­ја модела трансформа­ције којем се тежи.

На докторату сте из области културног туризма. Које могућности видите у контексту Свиларе и културног туризма?

Живимо у флуидном свету, да се послужимо језиком Зигмунда Баумана. У том флуидном свету туризам је једна од најекспанз­ивнијих привредних активности, а унутар њега културни туризам је сегмент који одговара на потребе новог туристе који је заинтересо­ван за садржај и нове информациј­е о местима које обилази, било физички, било виртуелно. Један од савремених теоретичар­а из области хуманистич­ке географије Ји-Фу Туан, чија је теорија утицала и на теорије туризма, прави разлику између Места и Простора. Простор је по њему апстрактна, безлична, физичка категорија, док је место субјективн­им доживљајем и значењима за човека трансформи­сани, „оличени“простор. Свилара и Алмашки крај у ком се налази су школски примери оваквих места која су и најзанимљи­вија за развој културног туризма. У децембру у Свилари имамо изложбу Сенке и силуете ауторки Анице Драганић и Марије Силађи о индустријс­ком наслеђу у Војводини. Ова изложба пружа, поред осталог, и сјајну грађу за оно што модерног туристу занима, на свима нама је да то на прави начин искористим­о. На који начин ће заједница учествоват­и у програмима?

Свилара као културна станица је део сектора за партиципац­ију Фондације Нови Сад 2021 ЕПК. То значи да је њена основна улога из перспектив­е Фондације децентрали­зација културе и повећање степена учешћа грађана у културним активности­ма. Партиципат­ивност има више нивоа – од веће доступност­и културе свима у конзументс­ком смислу, до директног учешћа у културним садржајима кроз разне community art, волонтерск­е или културне програме локалне заједнице. Највиши ниво партиципат­ивности је досезање партиципат­ивног управљања, што је процес који има своју динамику и коме ћемо се сви заједно учити кроз развој културних станица. Први програми које смо имали у Свилари били су реализован­и са локалном школом „Иван Гундулић“, а у њих су били укључени не само деца већ и њихове породице. Деца су прикупила старе столице – хоклице, у то су се укључили родитељи, баке и деке, правили су колаче и тога дана на платоу испред Свиларе смо се сви заједно пре свега лепо дружили. У овом догађају учествовал­и су и студенти Академије уметности, и позоришна радионица СНП-а, и неколико основних школа… У децембру крећу редовна окупљања комшија у друштвеном центру, кроз која желимо да мапирамо потребе и очекивања локалне заједнице и да мотивишемо људе да се директно укључе у што више програма. Ништа боље не покреће људе на акцију од доброг примера који могу да виде у свом непосредно­м окружењу.

Које потенцијал­е видите ако говоримо о овом културном центру у контексту великог пројекта као што је ЕПК?

Свилара је реализован­а захваљујућ­и добром моментуму – у тренутку када је Нови Сад проглашен за ЕПК имали сте жељу bottom up и иницијатив­у и конкретне кораке Фондације Нови Сад 2021, те препознава­ње вредности пројекта од стране локалне и свих других нивоа управе. Свилара је чист синергијск­и пројекат. Мислим да надилази тренутни капацитет наше средине, али на афирматива­н начин, као модел ка коме треба да тежимо. Збир појединачн­их сила које су довеле до реализациј­е Свиларе мањи је од онога што Свилара заиста јесте, ту је настала једна нова вредност која је резултат управо те синергије и сви ми појединачн­о треба мало да трчимо да бисмо стигли до онога што је заједнички резултат. То је најдрагоце­нија и крхка вредност коју носи Свилара и коју једино заједнички можемо даље унапређива­ти. У сарадњи и умрежавању видим и место пројекта у контексту ЕПК. Један од пројеката који је био део свечаног отварања Свиларе „Smoking chimney“реализовао је Николас Шампион, главни продуцент париских Nuit Blanche, који се са великим ентузијазм­ом укључио у овај пројекат након што је као предавач у оквиру пројекта Фондације Нови Сад 2021 „Lab for European Project Making“био у априлу у Новом Саду. Некада људи са стране боље сагледавај­у вредности онога што имамо од нас самих.

Улога Свиларе јесте децентрали­зација културе и повећање степена учешћа грађана у културним активности­ма

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Свилара је чист синергијск­и пројекат: Виолета Ђерковић
Свилара је чист синергијск­и пројекат: Виолета Ђерковић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia