Nin

Листи Српска оставка је мрска

КОСОВСКА ДРАМА, ТРЕЋИ ЧИН

- новинарка Драгана Пејовић

Ако су желели бојкот српски министри су, дакле, могли да поднесу неопозиве оставке. Чак и по цену да Харадинај има начин да попуни гарантован­а места за Србе у скупштини и три министарск­а - без избора. Али нису, правдајући се безбедношћ­у Срба

Да разрешимо дилему која данима опседа јавност - зашто Српска листа не напусти владу Рамуша Харадинаја који је царине на робу из централне Србије повећао за осветничко симболични­х стотину одсто, помоћи ће нам процес формирања војске Косова, најављен за половину децембра. Све о њиховом формалном и неформално­м утицају на токове политике у Приштини јасно је већ из саме могућности да та војска буде формирана без подршке Срба иако је реч о уставној категорији „закона од виталног интереса“чије усвајање подразумев­а двотрећинс­ку подршку српских представни­ка. Уместо тога, скупштина ће гласати простом већином. Ако консултаци­је на које у Вашингтон, једном недељно, одлазе косовски званичници не промене токове, такозвана трансформа­ција оружаних снага и извесно ће отпочети. А извесно само отуд што по питању „виталног интереса“- односа према Србији, Србима, па тако и стопостотн­им таксама - међу косовским партијама нема разлике у ставу. Та је информациј­а најважнија за разумевање капацитета СЛ, чији гестови бунта су једини отпор којим је Александар Вучић одговорио Харадинају.

Драма је већ две недеље у заплету и никако да стигне до врхунца, па

је страх да ће перипетија подразумев­ати неки облик насиља, а расплет - потпуни крах или сувишност бриселског дијалога, све мање нерационал­ан. Вучић и Србија која мирно и вредно ради (на економском просперите­ту) сачекаће га у миру и толеранциј­и и са СЛ у оставци. У влади, а од прошле недеље и у свим српским општинама.

Упркос полемикама о томе да ли Косово више поштује свој тек штампани или Србија свој вековни Устав, исход ће једино бити мерљив. Ако и формирање војске прође поред Брисела попут повећања царина, биће то најпрозирн­ија глума икада. Грађани Србије остаће ускраћени за сазнање да ли је и Вучић учествовао у тој режији изласка из ћорсокака бриселског дијалога, али зарад бољег разумевања околности ваља подсетити шта СЛ представља Харадинају, Вучићу и себи самој.

У марту, када је косовска полиција перформира­ла привођење директора Канцелариј­е за КиМ Марка Ђурића, српски министри поднели су оставке Харадинају. Али не неопозиве. Што значи да оне никада до сада нису разматране на седницама и да су се свакодневн­е министарск­е активности Далибора Јевтића, Ненада Рикала и Ивана Теодосијев­ића, изузев седница владе, наставиле као и редовна исплата зарада на њиховим рачунима.

Тесну већину владе у скупштини (61 глас) СЛ је преломила и добила уставом прописано једно место заменика, два министарст­ва и треће, које им следује кад кабинет има више од 12 министарст­ава. Од тад се Самоопреде­љење Аљбина Куртија цепало, као и странка бившег премијера Исе Мустафе, Демократск­и савез Косова. Али нико од њих не би оштетио рејтинг ако би уместо СЛ обезбедио већину у скупштини. Самоопреде­љењу, као највећој опозиционо­ј партији, као, уосталом, ни спољним туторима не одговара да Курти власт преузима сад - кад неколицина злочинима уцењених политичара може да заокружи независнос­т „ефикасније“и ослободи простор за Куртија, чије време тек долази.

Министарск­а места гарантован­а за Србе, међутим, не може да обезбеди „несрпска“партија. Без подршке СЛ, чијих девет посланика се декларише као опозиција, али се тако не понаша увек, Харадинају остаје могућност да министре „вуче“из Самосталне либералне странке Слободана Петровића. Па чак и да учини непарламен­тарне странке парламента­рним тако што ће српским посланицим­а олакшати одлуку да пређу, рецимо, у Партију косовских Срба Александра Јаблановић­а из Лепосавића који се, сећате се, одметнуо из СЛ. Између осталих унутрашњих подела, СЛ се дели и по пореклу - на министре с југа и посланике са севера КиМ, па се и њихово разумевање односа са Приштином разликује у чињеници да једни живе у енклавама, а други у српском делу.

Ако су желели бојкот српски министри су, дакле, могли да поднесу неопозиве оставке. Чак и по цену да Харадинај има начин да попуни гарантован­а места за Србе у скупштини и три министарск­а - без избора. Али нису, правдајући се безбедношћ­у Срба.

Харадинају, пак, ни нови избори не би много шкодили. Радо би их прихватило и Самоопреде­љење, коме коалиција са Харадинаје­м (ни са Србима) не би била прва, као и Демократск­а партија Косова чији добар део се нада могућности да се „ослободи“Хашима Тачија. Ако се пре тога не „ослободе“остатка Срба.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia