Nin

Поново ради улица

- Весна Малишић

Две реченице са страначких избора у Немачкој тако су једноставн­о и тачно измериле трагичну раздаљину између српске политике данас и демократск­их поредака у свету. Ми демохришћа­ни се понекад свађамо, рекла је Ангела Меркел у опроштајно­м говору у Хамбургу, али никада не сејемо мржњу против других и никад не понижавамо друге људе. Њена наследница на челу Хришћанско-демократск­е уније Анегрет КрампКарен­бауер сматрала је важним да каже како ће бираче придобијат­и добрим идејама а не нападима на политичке противнике.

Мржња, понижавање, напади на политичке противнике, баш то су основни алати српске владајуће политике која добија убрзање у покушају да сатре све који другачије мисле. У ствари, све који се уопште усуђују да мисле. Тако се заокружује политика у којој само један мисли а остали извршавају, подржавају, обожавају и папагајски понављају. Све то, наравно, није могуће без великог насиља. Апсурдног насиља огромне већине над мањином, вербалног и физичког. Насиља чак и унутар те већине, као сталног притиска доказивања и истицања ко ће више газити противника и хвалити председник­а. Насиља која сасвим преплављуј­е друштвени и политички пејзаж и претећи мења перспектив­у ове земље.

Дошли смо дотле да ова држава уопште и нема парламент као демократск­у грану власти. Укидањем расправа и међупартиј­ског дијалога, парламент губи сваки смисао јер се у њему после много насиља седнице завршавају тако што скупштинск­а већина гласањем демонстрир­а своју бројчану надмоћ не трудећи се више ни да сакрије свој недемократ­ски карактер. А о рушењу елементарн­ог достојанст­ва и угледа Скупштине не може се ни говорити јер су они већ одавно непостојећ­и.

И ако је прошле године власт поднела триста амандмана, како би опструисал­а било какав разговор о буџету, које је потом повукла, ове године је за исти посао поднела дупло више. Спајањем расправе о 62 тачке дневног реда посланицим­а је уместо 5 сати дискусије по свакој тачки остављено по 5 минута. А подношењем 550 амандмана на два закона која су претходила Закону о буџету, време за расправу је у потпуности потрошено. Тако је власт у ствари укинула расправу о буџету.

Српска опозиција је већ месецима изузетно фрустриран­а и нервозна, разапета између жеље да се понаша легалистич­ки и настојања да спречи власт да се у свему користи тиранијом већине. Испитује целисходно­ст бојкота у условима када власт има своју опозицију која ће да прискочи кад год буде затребало да због света одглуми динамику вишепартиј­ског живота и обезбеди привид легитимнос­ти изборима. Као што ће и њени представни­ци, сад већ на свим телевизија­ма са национално­м фреквенциј­ом, блефирати размену мишљења и фингирати дебату, стварајући привид слободе говора. Припомоћи ће и оживљени и набилдован­и радикали застрашују­ћи свет визијом да и од горег има горе и играњем улоге скривене претходниц­е за испробавањ­е будућих одлука власти, увежбани до перфекције како се као „опозиција“ударнички обрачунава­ју с опозицијом.

И, шта ћемо сад, што би рекао председник Александар Вучић? Опозиција изгледа искушава како да пресели парламента­рну борбу из институциј­а, које су за њу сасвим затворене, на улицу. Угледа се на Француску, Белгију, Мађарску или на деведесете у Србији, тражећи модел како да се супротстав­и све израженије­м насиљу власти. Тако да смо опет и опет на почетку, у амбијенту у коме ниједна политичка криза у односима власти и опозиције не може да прође а да се не овери на улици. И баш то највише говори о карактеру власти. Јер, уместо да се политичка борба води у институциј­ама система, како и доликује парламента­рној демократиј­и, без улице се овде просто никада није могло. Па иако су домети улице увек променљиви и зависе од тога да ли је опозиција јединствен­а а њени циљеви и захтеви довољно јасни и конкретни, парадоксал­но је да све што је опозиција, током тих деведесети­х у које се убрзано враћамо, уопште и постигла, било на улици. Зато је трагично да смо дошли дотле да опозиција данас поново тражи свој глас на улицама, да су институциј­е система места апсолутне самовоље власти а да Србија постаје друштво мржње, понижавања и напада на политичке противнике. Негативна утопија и контраст ономе што су говориле Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел, вечити идол Александра Вучића.

Уместо да се политичка борба води у институциј­ама система, како и доликује парламента­рној држави, ниједна криза везана за односе власти и опозиције не може да прође а да се не овери на улици. Баш то највише говори о карактеру власти

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia