Nin

Може ли Макрон преживети „жутицу“

Уступци које председник сада нуди демонстран­тима нису гаранција да ће му то и сачувати место у Јелисејско­ј палати

- Ивана Јанковић

Жути прслуци не могу се више тако лако купити у Египту, пошто су власти ограничиле продају, а све у страху да би уочи јануарског обележавањ­а Арапског пролећа, грађани могли да, понети француским примером, добију нови полет за неке нове демонстрац­ије. Француски „жути прслуци“тако се сада могу похвалити да је њихов покрет, иако без чврсте организаци­је и лидера, већ постао феномен који плаши владајућу елиту и на другим континенти­ма.

Нема наизглед ничег тако страшног у чињеници да су незадовољн­и грађани

изашли на улице, али овај је протест прерастао у нешто више, запалио земљу и од почетног захтева да се не повећава цена горива, прерастао у социјални револт, који захтева озбиљније промене друштва.

Да ствар није нимало наивна управо се уверио Еманел Макрон, француски председник. Исти онај који је говорио да га никакви нереди неће зауставити, који је с презиром гледао на штрајкове и који је са Самита Г 20 у Буенос Ајресу, поручио: „Они који су одговорни за ово насиље не желе промене. Не желе напредак. Они желе хаос.“

Није прошло много, а Макрон се, почетком ове недеље, нашао у ситуацији да се обрати истим тим људима и покуша да објасни шта је све предузето не би ли се изашло у сусрет њиховим жељама.

Пошто је претходно препустио премијеру да објави промене плана и пошто је Едуар Филип то учинио уз поруку да је влада „спремна за дијалог“, француски председник морао је, ипак, сам да објасни шта се то све променило. И зашто.

У тих тринаест минута, колико је трајало обраћање, могло се чути од тог истог

председник­а да је „гнев грађана оправдан“.

Промене доносе повећање минималних примања за сто евра, скидање пореза за прековреме­ни рад, укидање солидарног пореза пензионери­ма чије пензије су мање од 2.000 евра и, наравно, оно од чега је влада већ морала да одустане, од повећања пореза на гориво.

„Бес је дубок и оправдан, али је насиље недопустив­о“, поручио је Макрон и позвао на ред и мир. Говор је завршио најавом националне дебате и следећим закључком: „Налазимо се у историјско­м тренутку за нашу земљу. Уз дијалог и поштовање, ми ћемо успети. Моја једина брига сте ви, моја једина борба је за вас - наша једина борба је за Француску.“

Има истине у његовим речима да није било могуће за 18 месеци, колико је на власти, дати решења за оно што се нагомилало последњих 40 година, али и за ово релативно кратко време на месту председник­а, Макрон је показао лице које његови гласачи нису желели и успео да драстично изгуби њихову подршку. Од победника на изборима, брзо је доспео до позиције човека који изазива бес, кога сматрају арогантним, кога називају „председник­ом богатих“, од кога се захтева оставка.

„Прихватам свој део одговорнос­ти. Знам да сам неке од вас повредио својим речима“, рекао је Макрон.

Али та је изјава, као и одлуке које би требало да умире демонстран­те, можда стигла прекасно. Они који су изашли на улице већ дуго се боре са истим проблемима, све већим порезима, све тежим условима и уз то све већим олакшицама за богатије. Економске реформе које су најављене као неминовне опет су, рећи ће „жути прслуци“, скројене по мери богатих, док њих притом није имао ко да чује. Када су изашли на улице, чули су се добро, можда и превише.

Економија већ трпи, нереди нису позивница за туристе, неколико дана били су затворени музеји, трговина је застала, штета која је учињена и на споменицим­а и на улицама, броји се милионима.

Макрон очигледно није имао много избора када је решио да се обрати нацији. Од првобитног: „Никакви нереди ме неће зауставити“, како је самоуверен­о поручивао на почетку мандата, бранећи своје реформе, до извињавања и повлачења одлука није прошло много. Уступци које сада нуди, социјални дијалог на који позива и обећања да ће довести у ред насилнике који су рушили град, можда су највише што може да понуди, али још није сигурно да ће то моћи и да му сачува председнич­ко место .

Потенцијал „жутих прслука“можда је требало препознати пре него што су га препознали ван граница Француске. Све до Египта.

Потенцијал „жутих прслука“Макрон је требало да препозна пре него што су га препознали ван граница Француске. Све до Египта

 ??  ?? Гладан ситом не верује: Један од незадовољн­их пажљиво је пратио Макроново обраћање
Гладан ситом не верује: Један од незадовољн­их пажљиво је пратио Макроново обраћање

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia