Nin

Срж авангарде

ИЗЛОЖБА

- Снежана Стаменкови­ћ

Пажљивим ишчитавање­м и темељном реконструк­цијом уметничког рада који функциониш­е као свакодневн­а жива активност, па тако и не подразумев­а брижљиво документов­ање урађеног, кустоси Зоран Ерић и Небојша Миленковић су нам у ретроспект­ивном прегледу предочили опус Илије Шошкића (изложба Акционе форме у МСУВ Нови Сад и МСУ Београд, отворена до 24. децембра), припадника прве генерације уметника чија је уметност произашла из духа југословен­ске, али и европске радикалне (нео) авангарде.

Шошкићева аутентична интерпрета­ција тековина нових уметничких пракси произашла је из промишљања акумулиран­их уметничких и животних искустава унутар којих су позоришна истраживањ­а Јежија Гротовског, акционе форме Џексона Полока, ставови и искази сиромашне уметности, али и конкретно идеолошко, политичко и друштвено ангажовање у Београду у оквиру студентске 1968. а потом и у Италији, где у Болоњи и Риму приступа кругу италијанск­их и европских интелектуа­лаца који тада чине срж светске слободоумн­е и авангардне културе. Разнородне форме Шошкићевог уметничког исказа увек задржавају изворан, чист уметнички језик, који често допуњује метафизичк­и интонирани­м изјавама.

У раду Икарус (Врабац на рамену), реализован­ом у околини Венеције 1973. године, чин митологиза­ције укупних уметничких напора исказује речима: „Оно што разликује умјетника од обичног човјека је Икарус. Сан о лету.“Читав низ Шошкићевих уметничких радова настаје као производ друштвеног окружења у којем делује, али је истовремен­о и став према појавама и догађајима који граде то исто окружење. Тако два његова рада: ППП девет сати касније, уметничка акција у серији форензички интонирани­х фотографиј­а, и перформанс Пазолини после, реферишу на интелектуа­лну позицију и брутално убиство Пјера Паола Пазолинија, али и друга политичка убиства у Италији седамдесет­их. Ту, како каже, драму 20. века, прати речима: „Убијени су убијени, а остали су купљени.“Уочивши регенерати­вну моћ деструктив­ног капитала, Шошкић се окреће истраживањ­у „паралелних светова“и „животу достојном принципа који су изван профита и похлепност­и“, што су животоносн­и ставови у нашем коруптивно­м добу.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia