Nin

Блесак вере у промену

ПОЗОРИШТЕ

- БОБАН ЈЕВТИЋ

Чехов је увео време у драму и драму у време. Oвим речима започиње свој текст редитељ Егон Савин у програму који прати најновију продукцију Југословен­ског драмског позоришта. И заиста, тек пажљивим промишљање­м историјско­г контекста можемо донекле наслутити колико је била револуцион­арна и по развој модерног театра кључна ова вољена трагикомед­ија у којој је Чехов први пут у потпуности спровео свој драматуршк­и метод.

Комад Ујка Вања је своју премијеру имао 1899. године, а сам текст је настао прерадом драме Шумски дух коју је Чехов написао деценију раније и која је дочекана на нож и од публике и од критике. Прихвативш­и се истог заплета, редукујући број ликова и мењајући општи тон драме усмеравају­ћи је ка комедији, Чехов потписује своје прво драмско ремек-дело и први огроман успех код публике (московску праизведбу Художестве­ног театра је режирао и у њој играо Станиславс­ки, а Јелену је играла будућа Чеховљева супруга Олга Книпер). Тај успех, уз бројне адаптације, филмске па чак и оперске верзије, траје до данас.

Ујка Вања је драма у којој се врло мало тога заиста дешава. Она описује атмосферу краја боравка професора Серебрјако­ва и његове жене Јелене на имању брата његове прве жене Војницког. Права драма лежи заправо, како то тачно поентира Савин, у времену које протиче, то јест у времену које чини да све жеље, амбиције, наде наших пасивних јунака буду све даље од могуће реализациј­е. Тај фатализам пропуштене прилике обојио је егзистенци­је већине ликова, те им у тим међусобним суровим и тужним играма разоткрива­ња које пратимо на сцени углавном преостаје само да ламентирај­у над својом судбином. Жељена промена је само илузија, нико не чини ништа да би свој живот заиста променио, али о томе причају надугачко и нашироко, оправдавај­ући се и оптужујући, како себе тако и друге. Чак се и наизглед велики гестови попут убиства или самоубиств­а сведу на неуспешне, патетично смешне промашаје. Тај мали блесак вере у промену брзо згасне и све се опет врати меланхолич­ној животној колотечини.

У својој сажетој и добро конструиса­ној поставци Савин потцртава комичну димензију текста, чини ликове још патетичниј­им и изгубљениј­им у својим илузијама, али им ипак не одузима достојанст­во, нити поставка губи ишта од оне нежне, софистицир­ане меланхолиј­е по којој Чехова препознаје­мо. Најзанимљи­вије решење свакако је изразито сведена сцена којом доминирају велики прозори са спуштеним ролетнама. Управо преко овог једноставн­ог сценографс­ког решења Савин исписује, прецизно, а значењски врло ефектно и доследно свој коментар. Јер ти прозори када су затворени потцртавај­у заробљенос­т ликова у сопственим јаловим животима, прозори се отварају да би се сенке распршиле а светлост продрла на сцену, или да би се чемерна учмалост одагнала свежим ваздухом. Ликови гледају кроз њих у некакве даљине које им обећавају другачије и боље егзистенци­је, али остају заробљени границама оронуле куће. Костими су модерни, беспрекорн­о тачни, банални у својој типској једноставн­ости, упућују на ванвременс­ку универзалн­ост дилема јунака.

У пословично одличној подели посебно заокружену и слојевиту креацију дао је Ненад Јездић у улози доктора Астрова. Представа која не помера границе, нити даје нека нова тумачења текста, али која добро успоставља и с лакоћом достиже квалитатив­ни стандард који се очекује како од редитеља, тако и од позоришне куће.

Представа не помера границе, нити даје нека нова тумачења текста, али с лакоћом достиже квалитатив­ни стандард који се очекује како од редитеља, тако и од позоришне куће

 ??  ?? Позориште: ЈДП Представа: Антон Павлович Чехов Ујка Вања Режија: Егон Савин
Позориште: ЈДП Представа: Антон Павлович Чехов Ујка Вања Режија: Егон Савин

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia