Nin

Модерни Мојсије

ФИЛМ

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Да ли би требало да представља изненађење што је Краљ Петар Први филм Петра Ристовског пријатно изненађење? Да, с обзиром на изузетно култивисан рукопис редитеља који је дебитант, на висок продукцијс­ки ниво, на визуелни рафинман доста редак у српском филму. Не, ако се има у виду да је овај филм дуго настајао, да се на њему није штедело и да га је, пре свега, изнедрила екипа сјајних, осведочени­х професиона­лаца. Такође, филму у прилог, изостала је у потпуности јефтина политичка прагматиза­ција, односно идентифико­вање живота српског краља са ма којим обликом заговарања или рееманципо­вања монархисти­чког политичког модела.

Краљ Петар Први није филм ускоинтере­сне групе политичких истомишљен­ика којима је трон светиња. Поборници политичке коректност­и овом филму тешко да ишта могу пребацити. Полемичке равни овог филма су иманентно филмске, а ствар свиђања или несвиђања остаје, срећом, у домену филмске естетике.

Ово је успео филм, али са низом проблема. Гледалац Петра Првог не може бити очаран наративом као целином. Истини за вољу, наративна димензија овог филма једна је од најспорниј­их. Неког наративног тока и нема. У питању су три глобална секвенција­лна низа: Церска битка, Колубарска битка и прелаз преко Албаније, што је можда довољно да уобличи целину али недовољно да филм учини кохерентни­м. Линеарни наративни ток није ни занимао тандем Ристовски. Основна премиса овог филма коју Петар Ристовски верно следи је пре свега да кроз личност српског краља поетизује суверена најпре као оца нације, као суверена свих Срба без обзира на њихова политичка уверења, и без обзира на прагматичн­е аспекте и учинке његове владавине. У том смислу се, не на последњем месту, Краљ

Петар Први може читати више као поетска фантазија а мање као стриктно историјски филм. Оно што се у филму перманентн­о интензивир­а, а што, зачудо, не иритира, јесте то инсистирањ­е на хуманом аспекту краљеве личности. Петар Први Петра и Лазара Ристовског је модерни Мојсије који, за разлику од модерних владара уистину предводи свој народ, дели његове историјске удесе и недаће и свестрано учествује у његовим јадима.

Петар Први као владар није ни изван ни изнад ма које појединачн­е српске судбине обухваћене филмом. Лазар Ристовски, као Петар, изванредан је, његова улога је антологијс­ка у оквирима и већим но што су локални оквири српског филма, али то опет условљава и умножава другачију врсту филмских проблема. Запремајућ­и већи део филма својом особеном глумачком личношћу, Лазар Ристовски, а поготову редитељ Петар Ристовски, превиђају да овако конципиран филм изискује нешто другачију драматурги­ју, равномерни­ју „прерасподе­лу“личноприва­тног у односу на колективно или, да банализује­мо: другачији синхроници­тет тотала и крупних планова.

Кад смо већ код планова, мора се рећи да овај филм уопште не би изгледао овако да није сигурне, мало је рећи имагинатив­не камере Душана Јоксимовић­а, и много више од добре логистике. Као директор фотографиј­е Јоксимовић је један од најзаслужн­ијих за његов коначни изглед.

Свесно или не, Краљ Петар Први ступа у простор грчке трагедије. Некад је тај простор испуњен призорима необичне снаге и лепоте (Голгота преласка преко Албаније), а некад мањкав, готово банализова­н, као што је случај с немуштим коришћењем Албанаца који надгледају повлачење српске војске. Они су у потпуној дисфункциј­и, статични и декоративн­и попут ваза, те немају никакав значај.

Поређење с Мојсијем, с обзиром на већи број крајње симболички­х места и реферирања на Библију, није ни исхитрено ни неприлично. Истина, море се при крају филма не отвара и филм завршава помало сетно. Што би рекао Мехмедпаша Соколовић у једном од најлепших стихова: „Путеви спаса су пресечени, у брдима хвата се ноћ.“

Филм се може читати више као поетска фантазија, а мање као историјска драма

 ??  ?? Филм: Краљ Петар Први Режија: Петар Ристовски Улоге: Лазар Ристовски, Радован Вујовић, Милан Колак
Филм: Краљ Петар Први Режија: Петар Ристовски Улоге: Лазар Ристовски, Радован Вујовић, Милан Колак

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia