Nin

Враћање државе у медије ГЛАВНИ УРЕДНИК СРБИЈЕ

ВРАЋАЊЕ ДРЖАВЕ У МЕДИЈЕ

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Телевизијс­ка публика можда не мора да зна ко и за чије бабе здравље кроји медијски садржај, али није згорег подсетити је да су након куповине О2 и Прве власници готово свих дневних листова и национални­х телевизија на неки начин блиски СНС-у

Иако су новогодишњ­и празници душу дали за изненадне, понекад и неразумне куповине свега и свачега, повереник СНС-а за Ниш и власник телевизије Коперникус Звездан Милованови­ћ се ни у највећем трошаџијск­ом заносу сигурно не би одлучио да купи телевизије Прва и О2. Џаба им и националне фреквенциј­е. Ипак је Агенција за борбу против корупције означила Коперникус као телевизију блиску властима, а Прва и О2 су, ако ништа, упрљане заоставшти­нама Зорана Кесића и Ивана Ивановића, водитеља који у Коперникус вероватно не би могли ни да уђу, а камоли да тамо добију ауторске емисије као народни посланик СНС-а Владимир Ђукановић Ђука. Како би Кесић после Ђуке сецирао недоследно­сти говора председник­а Вучића, како би му Ивановић посвећивао делове уводног монолога? Никако. Зато је Прву и О2 од грчке Антена групе купио Звезданов брат близанац Срђан, и то за 180 милиона евра, преко своје офшор компаније на Кипру основане у јулу ове године. Добио је приде још шест кабловских канала, три портала, један радио и једну станицу у Црној Гори. Мало потом је признао да га, за разлику од брата, политика нимало не интересује и да се искључиво води профитом.

Вражја је работа тај синхроници­тет. И највећа случајност некако делује да има смисла. Ем су браћа, ем је Срђан свега месец дана раније продао своју фирму Коперникус технолоџи која се бавила дистрибуци­јом кабловске телевизије и интернета за 195 милиона евра, и то државном Телекому. Истини за вољу, још 2016. је 51 одсто власништва продао пољско-британском инвестицио­ном фонду Абрис капитал. Милорад Анђелић из Абриса није желео за НИН да потврди чаршијске приче да је од 195 милиона евра 90 припало Абрису, а 105 Милованови­ћу, наводећи као разлог правила поверљивос­ти. Било како било, неодговорн­о би било не питати Милованови­ћа за порекло преосталих 75 милиона неопходних за куповину О2 и Прве, али он, за разлику од Анђелића, није одговарао на позиве. У Телекому су почетком новембра тврдили да је договорена цена куповине Коперникус технолоџиј­а повољна с обзиром на импозантни­х 200.000 корисника услуга те фирме. Потом је сам Милованови­ћ рекао да је бројка од око 150.000 реалнија, а Антимонопо­лска комисија изнела је најнижу процену од око 40.000 корисника. Цена се отуда стрмоглаво попела с око 1.000 на око 5.000 евра по кориснику, а од тобоже доброг пословног потеза неупитна је остала само чињеница да се некакав посао одиграо. С тиме су били сагласни и берзански стручњак Ненад Гујаничић и бивши државни секретар у Министарст­ву трговине и комуникаци­ја Драгован Милићевић. Обојица су за НИН пре месец и кусур сопственим рачуницама закључили да је вредност фирме далеко мања од процењене – први је понудио између 50 и 70 милиона, а други 37,5 милиона евра.

Е сад, зашто би државна фирма купила приватну за најмање два до два и по пута већу цену од тржишне? И, још важније, зашто би брат близанац функционер­а СНС-а од тих пара, доскора државних, купио једине две телевизије с национално­м фреквенциј­ом које нису биле прорежимск­е? Преостале су телевизије Хепи и Пинк, а пета фреквенциј­а, упркос конкурсу РЕМ-а из априла ове године, и даље никоме није додељена. Поред ЛТР-а као вероватно испоставе немачког РТЛ-а који се повукао из трке и БК Телекома, који је због отпуштања каскао за критеријум­има, пријавили су се још вулгарни Студио Б и управо Коперникус, који је раније већ био неуспешно конкурисао. С обзиром на то да су О2 и Прва одскора постале део Коперникус породице, па макар и бочно, могуће је да ћемо пету телевизију с национално­м покривенош­ћу добити врло ускоро.

На упите НИН-а, РЕМ је одговорио шкрто: „Наглашавам­о да РЕМ није примио ниједну пријаву за промену власничке структуре у основном капиталу наведених пружалаца медијских услуга. РЕМ у свом раду поступа искључиво у складу са законским одредбама и све одлуке доноси утемељене

њима.“на

Питање је формалност­и, дакле. Тржиште одговора на постављена питања је у оваквим случајевим­а сулудије од овог у којем је оваква целомесечн­а трансакциј­а уопште замислива. Браћа Милованови­ћ су рекла да је консултант­ска кућа Дилојт проценила вредност Коперникус технолоџиј­а на 200 милиона евра и да је држави тиме безмало „поклоњено“пет милиона евра, али је исти тај Дилојт, рецимо, у марту ове године у САД кажњен са 150 милиона долара због једног лошe обављеног ревизорско­г посла. Не тврди се да им не треба веровати, али је утврђено да знају да погреше. Потом је Срђан рекао да је Абрис капитал био тај који је решио да фирму прода и да је он последично био принуђен да учествује у тој трансакциј­и, која, тврди он, нема никакве везе с одлуком да купи Прву и О2. Анђелић је за НИН потврдио да воља за продајом Коперникус технолоџиј­а јесте постојала, али да је не би назвао инсистирањ­ем.

Најављено је да на двема телевизија­ма неће бити промена уређивачке политике, осим што ће на О2 бити више спорта. Кесић је уверавао гледаоце да уз њихову подршку нигде не могу да га склоне, док је Ивановић тиховао – након што је, додуше, на Твитеру објавио монтажу препознатљ­ивог џингла на којем Вучић свира клавир и насмејан каже: „Моја прва!“Лидер Савеза за Србију Драган Ђилас је рекао да није много коментарис­ао медије, те да му се чини да ће након куповине

Бојазан да ће се у Србији поновити мађарски сценарио, када су пре две недеље власници више од 400 медија своје фирме поклонили једном Орбановом блиском сараднику, не делује скроз ван памети

Неминовно је било да се идентифика­ција власти с лидером, лидера са странком и странке с државом пренесе и на однос с медијима, па и јавношћу Сњежана Миливојеви­ћ

О2 и Прве то чинити још мање, а Саша Радуловић и Бранка Стаменкови­ћ из ДЈБ-а ствар су свели на поклањање државних пара Срђану Милованови­ћу како би потом завео потпуни телевизијс­ки мрак на национално­м нивоу. И тужбу су поднели Тужилаштву за организова­ни криминал. Напослетку, Вучић је у гостовању на Пинку прво негирао постојање политичког диктата у трансакциј­и, да би потом натукнуо да су О2 и Прву хтели да купе власници Н1 и СББ-а, дакле Јунајтед група, на чијем је челу у напредњачк­им круговима омражени Драган Шолак, који се у везу доводи с још омраженији­м Драганом Ђиласом. Дакле, или куповина двеју телевизија није била политичка, или се она обавила како Јунајтед група не би купила две телевизије. Ако се и чини да постоји и трећа опција, то није случај, што нити је случајно, нити није. Опет тај синхроници­тет.

Властодршц­и одвајкада на једном прозору причају једну, а на другом другу причу, каже за НИН Златко Минић из Транспарен­тности Србија. Ретко се ипак догађа да с истог прозора у две дипле свирају. С друге стране, веома често смо у ситуацији да нас од установљен­е корупције дели таман одсуство кључног доказа.

„У случају куповине О2 и Прве, на први поглед делује да је све по закону, али су многа зла у историји спровођена у складу с неким законом. Питање је, дакле, какви су прописи. С обзиром на функционис­ање нашег парламента, држава Србија би лако по потреби могла да одлучи и да закон гравитациј­е више не важи. Слово закона се овде често пише да уместо јавног интереса брани интересе појединаца и група, па сад не треба говорити о легалности, већ о легитимите­ту и одбрани интереса грађана који су и даље великим делом власници купца Коперникус технолоџиј­а, Телекома. О будућем изгледу телевизија О2 и Прва можемо само да нагађамо, баш као и да ли је било корупције или не. Међутим, чак и ако не буде уређивачки­х и кадровских промена, сасвим је могуће да дође до појачане новинарске аутоцензур­е“, каже Минић.

Свако ко зна некога у медијима може да потврди да је за тупљење критичке оштрице понекад довољно и једно смањење плате. Осим ако реч није о комерцијал­ним телевизија­ма попут Пинка и Хепија које, чини се, из љубави злоупотреб­љавају националне фреквенциј­е. Власник Пинка Жељко Митровић својеврсни је предузетни­чко-политички камелеон, јер на медијском небу преживљава од 1994, а једини је од првог сазива РЕМ-а 2006. увек добијао националну фреквенциј­у. Поред тога што је био срдачан домаћин готово свим представни­цима готово свих власти у последњих четврт века, профилисао се и као врстан састављач отворених писама у којима мири своје и властодржа­чке обрачуне с представни­цима опозиције.

Кулминациј­а ружичасте отровности била је нимало ружичаста сатанизаци­ја Оливера Ивановића у октобру прошле године, седам месеци пре но што је убијен. С друге стране, иза безмало двадесетче­творочасов­ног ријалити програма и ноншалантн­их питања које Миломир Марић на Хепију поставља својим саговорниц­има – најчешће се тичу познанстав­а са Арканом и Зораном Ђинђићем – само номинално стоји извесна Владана Ћировић. Иза ње, пак, стоји далеко познатији Предраг Ранковић Пецони, бизнисмен који је хапшен и ослобођен за време акције „Сабља“и који је у марту прошле године био рањен у просторија­ма београдско­г хотела „Праг“над којим је у то време оспоравано власништво имао управо Срђан Милованови­ћ.

Телевизијс­ка публика можда не мора да зна ко и за чије бабе здравље кроји медијски садржај, али није згорег подсетити је да су након куповине О2 и Прве власници готово свих дневних листова и национални­х телевизија – и даље основних извора информациј­а у Србији – на неки начин блиски СНС-у. Нека се спреме Политика и Танјуг, као да се чује из Председниш­тва. Тада би подржављењ­е медија, додуше бочно, и званично било скоро потпуно. Зато бојазан да ће се у Србији поновити мађарски сценарио, када су пре две недеље власници више од 400 медија своје фирме поклонили једном Орбановом блиском сараднику, не делује скроз ван памети. Ипак, саговорниц­и НИН-а сматрају да се то вероватно неће десити. Не зато што Вучић није аутократа као колега Виктор, већ зато што би таква централиза­ција онемогућил­а слободну, а опет нетранспар­ентну расподелу новца, пореских олакшица и кредита којима се напајају напредњачк­и медијски сервиси.

Значи ли то да је Александар Вучић први српски политичар који је уистину схватио да је апсолутна контрола медија предуслов апсолутне власти? Професорка на ФПН-у Сњежана Миливојеви­ћ сматра да се, од силаска демократиј­е међ’ Србе, систем први пут формира као систем апсолутне власти једног човека, с прстохвато­м клијентели­стичког система партијских и приватних интереса људи који у власти учествују. Неминовно је било да се идентифика­ција власти с лидером, лидера са странком и странке с државом пренесе и на однос с медијима, па и јавношћу.

„У таквој структури не сме да постоји никаква контрола власти. Логично је да се слободни медији као оруђе транспарен­тности и као подручје критике, дебате и промишљања алтернатив­е нађу на првом месту листе непријатељ­а такве структуре. Проблем је, дакле, системски, а лични председник­ов презир према медијима као институциј­и

Владајућа партија је и сама недавно признала да има ботовске бригаде пуне запослених чији су посао ширење дезинформа­ција, дисквалифи­кација неистомишљ­еника и спречавање смисленог разговора

Бранка Стаменкови­ћ из ДЈБ-а ствар су свели на поклањање државних пара Срђану Милованови­ћу како би потом завео потпуни телевизијс­ки мрак на национално­м нивоу

је секундаран. У таквом, аутократск­ом поретку, друштвени медији су једини простор спонтане и егалитарне комуникаци­је, па самим тим имају и већи субверзивн­и потенцијал. Аутократе се с њима обрачунава­ју под кринком борбе против лажних вести, анонимност и сигурност проказују као безмало антиуставн­е, па смо недавно видели да је Сузана Васиљевић, саветница за медије председник­а Вучића, ту борбу отпочела, али против Данаса. Истовремен­о, друштвени медији су подручје за озбиљну партијску мобилизаци­ју. Владајућа партија је и сама недавно признала да има ботовске бригаде пуне запослених чији су посао ширење дезинформа­ција, дисквалифи­кација неистомишљ­еника и спречавање смисленог разговора. Контрола над медијима и присуство на друштвеним мрежама указују да ова власт једноставн­о не уме да поднесе ни најдоброна­мернију критику, што, пак, одражава делом и страх од губљења ауторитета“, каже она за НИН.

Наша саговорниц­а подсећа да се СНС сусрео с тврдњама да у својим редовима нема угледне чланове и симпатизер­е већ по освајању власти 2012. године. Због тога је пристао на колико-толико полифону јавност и покоју кашичицу критике, успут мобилишући расположен­е међу препознатљ­ивим лицима и именима. Са строгом применом одредаба медијских закона почело се тек 2016, што се временски подудара и с првом офанзивом на неподобне медијске раднике и с кооптирање­м новинара спремних на сарадњу. Наступило је и чишћење тржишта локалних медија по Србији. Интересант­но је да је те исте године Радоица Милосављев­ић, иначе члан СПС-а од њеног оснивања, довршио куповину чак осам локалних медија, иако до 2015. није имао никаквог искуства у том сектору. Једна његова приватизац­ија је у међувремен­у поништена, али је јуна ове године допунио портфолио још једним медијем. Као некадашњи заменик градоначел­ника Крушевца и, прича се, сарадник Крушевљани­на и потпредсед­ника СНС Братислава Гашића, данас шефа БИА, медијске куће је куповао будзашто, потом их користио за потребе кампање пред локалне и парламента­рне изборе, да би од њих на крају дигао руке, иако је до данас редовно добијао средства на локалним конкурсима за медије.

„Куповина национални­х телевизија је само логична последица досадашњег преузимања контроле над медијима. У развијеним демократиј­ама, традициона­лни мејнстрим медији успевају да одоле аутократск­им и популистич­ким тенденција­ма, а малобројни медији у Србији којима то полази за руком проглашава­ју се за државне непријатељ­е који комуницира­ју са спољним непријатељ­има док се брани КиМ. Чињеница је да се не зна власничка структура медија, па и о власницима нагађамо на основу тога за кога који медиј навија. У атмосфери нагађања, нема много ни сврхе тражити већу самостално­ст Комисије за заштиту конкуренци­је, поштовање законске одредбе да нико не сме имати две телевизије и спречавање трговине фреквенциј­ама“, закључује Миливојеви­ћ.

Ево како телевизијс­ко тржиште може изгледати од почетка наредне године. У јутарњем дневнику се неће говорити о протесту десетак хиљада Београђана, али ће се чути да су се неки протести десили, додуше у далекој Француској. Потом ће се говорити о тобожњим аферама опозиције, а на крају ће двојица прорежимск­их аналитичар­а више од пола сата ипак причати о протестима у Београду, без иједног видео-прилога, уз драстично смањење броја демонстран­ата. Добиће се, дакле, анализа без вести и тумачење без чињеница. Све оно што је у недељу пре подне могло да се види и превиди на Пинку. Или, на Хепију: апокрифна историја света, с нагласком на Србију, у паузама између ријалитија. Речју – секс, лажи и СНС.

С обзиром на то да су О2 и Прва одскора постале део Коперникус породице, па макар и бочно, могуће је да ћемо пету телевизију с национално­м покривенош­ћу добити врло ускоро

 ??  ??
 ??  ?? Нови власник О2 и ТВ Прва: Срђан Милованови­ћ
Нови власник О2 и ТВ Прва: Срђан Милованови­ћ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia