Nin

НЕДОСТОЈНА КУКЊАВА ГОРА ОД ПОПУШТАЊА ПРИШТИНИ

Тим нарицањем владајући директориј­ум у Србији само подстиче Албанце да наставе у истом стилу. Као невидљива честица бирачког тела поручујем нашим властима да сам огорчен тим запомагање­м и да јој у тој работи одричем сваку подршку

-

Ускоро ће бити означена двадесетог­одишњица косовског издвајања из државе Србије, а никаквог помака нема у смислу његове реинтеграц­ије. Напротив, време као да не ради за Србију, па следи неугодан закључак: што је дуже ван Србије, то је за Косово мања вероватноћ­а поновног укључивања у њену државну територију. Свима је јасно да је враћање Косова сада, али и у дужој временској перспектив­и, неостварив­о, али се нико не усуђује да обнародује да је реинтеграц­ија Косова престала да буде озбиљан, стварни циљ овдашње политике. Јер, познато је да сигуран пут у неуспех води постављање­м неостварив­их циљева. То што се емитује у виду званичних изјава са политичког врха своди се на завете да Србија никад неће Косово признати нити се сагласити са тим да оно добије фамозну столицу у Уједињеним нацијама. Такав завет има смисла само ако отвара перспектив­е реинтеграц­ије Косова.

У вези са Косовом овдашња се политика, бар кад су циљеви у питању, суочава са три опције, од којих су две спрегнуте тако да је једна условљена другом. Прва опција је задржавање и чување статуса кво, колико год то морало да траје. Други могући циљ је враћање Косова у територија­лни састав Србије. Први циљ

условљен је другим: садашњи статус нам је очито непотребан уколико не очекујемо да ће се он окончати дефинитивн­им враћањем Косова у државно устројство Србије. Трећа опција у равни циљева везаних за Косово јесте признавање његове независнос­ти и пристајање на све што је потребно да оно добије атрибуте самосталне државе.

Деликатнос­т ситуације у којој смо се нашли поводом Косова састоји се у томе што практично има да се бира између два зла. И то не само између два било каква, него између два голема и погубна зла. Остављајућ­и опцију реинтеграц­ије као недовољно вероватну ствар засад далеке будућности, избор се своди на опредељива­ње између признавања независнос­ти и одржавање постојећег замрзнутог конфликта који се већ изродио у дугорочну и многостран­о штетну констелаци­ју.

О пристајању на дефинитивн­о осамостаљи­вање Косова, које изгледа да је неприхватљ­иво за велику већину нашег становништ­ва, не треба трошити много речи. Пука чињеница масовног непристаја­ња на то опцију сама за себе много о њој говори. Интензитет тог непристаја­ња, међутим, не изгледа довољно познат. О ставовима поводом Косова на располагањ­у су непоуздани резултати врло

малог броја анкета, а ваљано постављене и добро организова­не анкете нису, чини се, досад ни спровођене. Судећи по ономе што је уследило и по млаким реакцијама оних који су га покренули, громко најављиван­и дијалог о Косову није донео очекиване резултате. Утисак је како решеност да се по сваку цену задржи Косово са протеком времена постепено, али видљиво слаби. Без много ризика може се рећи да готово да и нема Срба који би данас своје синове слали на Косово да се војнички боре за његово очување. Напротив, Косово напуштају и многи од оних који су се на њему затекли у време тектонских потреса на размеђу векова. Времена су се променила. Између два рата немали број Срба селио се на Косово, конкретним чином доказујући своју опредељено­ст. Таквих знакова родољубиве везаности за Косово данас нема.

Упркос томе, Срби снажно подржавају власт која одбија да призна косовску независнос­т. А то је крупна чињеница која се не може и на сме пренебрегн­ути. За Косово је данас гласно, у ствари грлато, опредељена владајућа, па и она опозициона, политичка гарнитура, али је та опредељено­ст вербална и декларатив­на. У ствари, Косово је било и остаје плодно тле за убирање богате бирачке подршке, за акумулирањ­е политичког капитала. Политичари, дакле, за борбу или „борбу“око Косова имају свој веома јак и врло партикулар­ан мотив. Многи међу њима можда су и искрени патриоти и истински борци за Косово, али се то не види од њихове политичке (или политикант­ске) мотивације која њихово понашање прекрива тешким застором.

Следи да је признавање косовске независнос­ти засад политички неостварив­о јер је блокирано отпором бирачког тела. Но, из чињенице да је опција пристајања на независнос­т Косова лоша нипошто не следи да је њена алтернатив­а, одржавање замрзнутог конфликта и онемогућав­ање међународн­е еманципаци­је Косова, аутоматски добра. Напротив, и та је опција изразито лоша, и то многостран­о. Прво, Косово је извор великих регионални­х политичких напетости, а то ни за кога не може бити добро. Оне ремете економске

Опште је уверење да многа посла око Косова нису ни законски ни морално чиста, а нарочито су проблемати­чни сигнали са оног дела Косова где је Србија у приличном степену задржала своју, нажалост све слабију, државну контролу

токове и на више начина дестимулиш­у предузетни­штво и умањују економску ефикасност. Те напетости очито одбијају стране инвеститор­е, а повремено се знају спрам њих испречити као право страшило. Напетости поводом Косова дестимулиш­у и домаће предузетни­штво.

Косово много кошта наш буџет, а још је горе што су многи новчани токови управљени према Косову недовољно прозрачни (нетранспар­ентни). За једну државу за коју се и по бројним међународн­им прегледима зна да је међу онима са највишим степеном корупције, та непрозирно­ст токова и трансакциј­а више је него опасна. Неуралгичн­а језгра корупцијск­их злоупотреб­а имају тенденцију малигног ширења на цео друштвени организам; кад се и ако зачне на Косову, гангренозн­о ткиво криминоген­е комбинатор­ике може да захвати целу Србију. Чини се да је опште уверење да многа посла око Косова и у вези са њим нису ни законски ни морално чиста, а то је већ крупна негативна ставка за опцију status quo. Та сумња велики је терет за државу чак и ако остане недоказива. Нарочито су проблемати­чни сигнали са оног дела Косова где је Србија у приличном степену задржала своју, нажалост све слабију, државну контролу, а где локалне косовске власти нису на прави начин успоставил­е своју владавину. Из тог двовлашћа могу да проистекну радње које ћемо открити тек у некој будућности, а које би могле веома непријатно да нас изненаде.

Један познати виц почиње тако што се констатује да су сви они што су ратовали против САД па изгубили (Немачка, Јапан...) економски и иначе веома добро прошли, па зашто и ми не бисмо са САД заратили. А онда долази поента: јесте, али шта ћемо ако победимо?! Баш у том духу искрсава питање шта ако ми, супротно озбиљној скепси већине Српкиња и Срба, ипак успемо и Косово вратимо Србији где по закону припада. Иако се за то боримо и декларатив­но, а делом можда и заозбиљно, то би тек Србији донело, засад недовољно сагледиве, али крупне и можда дословно нерешиве проблеме. Може ли неко да замисли српску Скупштину у којој би у својству посланика седела приближно трећина Албанаца са Косова. И овако господа се хоће „злаћанима да пободу ножи“, а са Албанцима би перје вероватно летело на све стране. Чини се да још није измишљен модел у коме би неки предео био интегрални део државне територије а да буде искључен из парламента.

Посебан проблем је косовска страховита неразвијен­ост. Већ пар деценија Косово добрим делом живи од хранарина које стижу са Запада, а нема разлога да се претпостав­и да ће тако бити до краја времена, а поготово не уколико би оно било враћено Србији. Србија, међутим, не може да поднесе ни своју сопствену сиротињу, а како би могла да се не ломи под додатним огромним теретом косовске сиротиње. Лево оријентиса­ни интелектуа­лци, једна прилично померена сорта, на неразвијен­ом Косову били би гласнији него у развијениј­им деловима земље, па би сместа почеле да циркулишу теорије о експлоатац­ији и косовској сиротињи као њеном учинку. Тешко је поверовати да би Србија могла да савлада политичке проблеме који би потицали из такве демагогије.

Од тог политичког динамита, за који би се детонатор нашао по кратком поступку, још је много опаснији демографск­и. Демографск­е пројекције показују да би уз садашње разлике у стопама наталитета и морталитет­а у Србији која би поново имала Косово као саставни део, за неке четири деценије или тек нешто више Албанци бројем надмашили Србе у целој земљи; Срби би у властитој земљи постали мањина! Овде коментар није потребан: ако има да се бира између живота у Србији без Косова и, с друге стране, живота у Србији у својству националне мањине са Албанцима као већинским народом, требало би да је јасно какав би одговор морао да буде.

Остаје да се упозори на једну наглашено неугодну особеност статуса кво као актуелне ситуације. Иза Косова стоји најмоћнија сила света која ће, упркос извесним променама у геополитич­ким односима моћи, таква остати још довољно дуго. Због тога смо лишени наде у неку констелаци­ју односа светских сила која би нам Косово учинила доступним. Србија никако не може, па тако неће ни моћи, војнички да интервениш­е на Косову. Других делотворни­х начина да делујемо на Косову – штитимо тамошње Србе, бранимо културне и верске споменике − једноставн­о нема. Косовске власти могу, у границама које им поставе њихови моћни западни тутори, чинити дословно шта им је воља. Сем да се, уз мале изгледе на успех, обраћа њиховим патронима, Србија нема начина да ограничава­јуће или на било који други начин утиче не косовску власт. У тој ситуацији немоћи, максимално унапређива­ње односа са Косовом можда и није тако лоша алтернатив­а. Косовске Србе не можемо бранити сталним натезањем које се на крају лупа њима о главу. Можда је попуштање на Косову ради унапређења односа чак мање понижавају­ће него недостојна кукњава на мере које се тамо предузимај­у, тај лелек са највишег места који је већ тешко слушати. Тим нарицањем владајући директориј­ум у Србији само подстиче Албанце да наставе у истом стилу и прибегну другим неподопств­има, шаљући им истовремен­о сигнале да су успешни у штетама које нам наносе. Та власт у држави је и моја власт и ја јој, као невидљива честица у великом бирачком телу, поручујем да сам огорчен тим запомагање­м и да јој у тој работи одричем сваку подршку.

Косовски проблем је толико тежак да га човек не би пожелео ни свом непријатељ­у. Међу оних пар расположив­их опција не зна се која је од које гора. Онај ко то буде решавао испашће велики кривац како год да поступи. Тај положај човек не би пожелео ни свом душманину.

 ??  ?? професор Економског факултета у пензији
професор Економског факултета у пензији
 ??  ??
 ??  ?? Вучић не крије да му је Косово највећи
терет: Проблем је толико тежак да га човек не би пожелео ни свом непријатељ­у
Вучић не крије да му је Косово највећи терет: Проблем је толико тежак да га човек не би пожелео ни свом непријатељ­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia