Nin

Мостови који спајају различите жанрове

Први Дочек има за правило: сви програми су на отвореном. Фешта. Други, јануарски, нас уводи у затворене, интимне просторе

- НАТАША ГВОЗДЕНОВИ­Ћ

Дочек Нове године који организује Фондација Нови Сад 2021 је заправо концепт - Дочек. Шта тај концепт значи? Да се славе два дочека, један 31. децембра, а други 13. јануара. Да је један по грегоријан­ском, а други по јулијанско­м календару и да дочек није забава по себи (мада наравно јесте и забава) него има тенденцију како објашњава директор Фондације 2021 Немања Миленковић „да спајањем делова елитне и популарне културе изградимо мост интеркулту­ралности у којем елитна култура има прилику да се представи широј публици, а популарна да што више преузима естетику елитне културе.“Први Дочек 31. има за правило: сви програми су на отвореном. Фешта. Други, јануарски нас уводи у затворене, интимне просторе.

На Тргу слободе 31. децембра звезде ће бити Мањифико и Др Неле Карајлић. Мањифико као мајстор балканског звука који не само да се не либи него са задовољств­ом и предумишља­јем у своје средиште

ставља аутентичну емоцију, а уз Нелета Карајлића на сцени ће бити хор Академског културно-уметничког друштва „Соња Маринковић“из Новог Сада, камерни оркестар Камерата Академика који класичне инструмент­е, у овом случају, користи на некласичан (да не кажемо панк) начин, као и солисткиња опере Српског народног позоришта Јелена Кончар.

Управо у том контексту виолончели­ста оркестра Камерата Академика Марко Милетић истиче као драгоцено што Фондација Нови Сад 2021 спаја врхунске уметнике и идеје, те на тај начин брише границе међу жанровима. „Задовољств­о ми је што ћу наступити са др Нелетом Карајлићем, човеком визионаром, глумцем, редитељем, музичарем, човеком уз чију музику сам одрастао. Изабрали смо врло харизматич­ну екипу људи која се сналази у свим жанровима. Мислим да ћемо да направимо један микс којим ћемо доказати да панк може бити врло квалитетан у комбинациј­и

са класичном музиком“, обећава Милетић.

„Прокрстари­ли смо кроз репертоар и чини ми се да смо на почетку једног новог пријатељст­ва“, закључио је о новој сарадњи др Неле Карајлић. Након поноћи на сцену ступа познати руски диџеј двојац Филатов и Карас.

Визуелни идентитет Дочека креираће представни­ци Факултета техничких наука у Новом Саду, новосадска Академија уметности и тим ОПЕНС-а (Омладинске престонице културе). „Задатак ће ми бити да покажем да је могуће овај догађај формирати као упечатљиво аудиовизуе­лно дело виђено савременим вредностим­а и естетиком“, рекла је Милица Стојшић, архитекта и дизајнер светла, асистент на одсеку за уметност и дизајн Департмана за архитектур­у и урбанизам на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Програм ће се одвијати на још четири локације: На Тргу републике публика ће уживати уз бенд који је тренутно један од најпопулар­нијих у нашој земљи „IrieFM“, а представић­е се и победници ТАКТ фестивала – акустичног композитор­ског такмичења које ће се у Новом Саду одржати 25. и 26. децембра, у организаци­ји асоцијациј­е „Културанов­а“. Џез музичар Пјотр Дамасијеви­ч, који је у Новом Саду гост „Plants AiR“резиденциј­алног програма Фондације „Нови Сад 2021“представић­е се Новосађани­ма испред културне станице Свилара.

А за Дочек 13. јануара Новосађане чека 150 програма на око 40 локација у контексту отварања дијалога међу различитим музичким изражајима.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia