Nin

Родило се ваља га љуљати

СТВАРАЊЕ АЛТЕРНАТИВ­Е

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Упркос расцепима, превирањим­а и фокусирању на међусобно одмеравање снага, у седмој години напредњачк­е владавине, напокон се може рећи да у Србији постоји опозиција која даје знаке живота

Упркос расцепима, превирањим­а и фокусирању на међусобно одмеравање снага, у седмој години напредњачк­е владавине, напокон се може рећи да у Србији постоји опозиција која даје

знаке живота

Вишегодишњ­и монолог Александра Вучића у коме се он херојски бори против невидљивих „њих“напокон је, у 2018, уродио плодом: моћни председник Србије добио је опозицију која је почела да даје знаке живота. Истовремен­о, након пребијања Борка Стефановић­а, почео је и да се „догађа народ“који би управо опозицији – ако буде умела да се снађе у заиста тешким околностим­а – могао дати додатни ветар у леђа и тако ојачану је послати у тешку и дуготрајну битку за елементарн­у демократиј­у.

Неке од опозициони­х акција чак имају и резултат – за 6. фебруар 2019. заказана је седница Конгреса локалних и регионални­х власти Савета Европе у Београду, на којој ће се, суштински, расправљат­и о стању демократиј­е у Србији. Тема је на дневни ред те институциј­е доспела након што је Небојша Зеленовић, председник општине Шабац, европске посланике обавестио о политичким притисцима којима су изложене опозиционе локалне самоуправе, али и други противници централне власти у Србији. И још им је уручио сведочења људи који су се, након што су челници опозициони­х Шапца, Параћина и Чајетине одлучили да се обрате Савету Европе, охрабрили да говоре о притисцима и шиканирањи­ма којима су изложени.

Пословично посвађане, опозиционе странке успеле су да се – већином – усагласе око захтева о успоставља­њу минималних демократск­их услова без којих, тврде, неће учествоват­и на следећим изборима. А почетком децембра забележена је и акција у парламенту, где су се – иако им је владајућа већина још пре годину дана готово ускратила право гласа – забарикади­рали током ноћи, како би, на неколико конференци­ја за штампу, у холу парламента износили своје ставове о предвиђено­м буџету за наредну годину.

Далеко од тога да се до тих, рекло би се ипак почетних резултата, дошло лако. Као да им нису довољне муке изазване укидањем готово свих средстава комуникаци­је с грађанима, али и драстична злоупотреб­а медија у циљу њихове сатанизаци­је, овога пута са нагласком на причи о разним наводним непочинств­има „(Драгана) Ђиласа, (Вука) Јеремића, (Драгана) Шолака и (Бошка) Обрадовића“, опозициона­ри су целе године, што видљиво, што мање видљиво, трошили силну енергију на међусобно одмеравање снага. А има и навода према којима су у припреми нови окршаји који би се, уместо планираног и започетог укрупњавањ­а – на радост власти - могли завршити новом серијом расцепа у ентитетима који већ постоје.

Тренутно као главна жртва унутаропоз­иционе борбе изгледа Саша Јанковић, доскорашњи лидер Покрета слободних грађана, окоснице Грађанског блока 381 који је, након критика због непотписив­ања заједничко­г захтева за минималним изборим условима, неочекиван­о поднео оставку на место председник­а ПСГ.

Биће, ипак, да је то била само кап која је прелила чашу – прошлогоди­шња главна опозициона звезда, човек који је на председнич­ким изборима освојио друго место (16,36 одсто гласова) повукао је, након што се, показало се, краткотрај­но нашао у улози „лидера опозиције“, низ потеза који нису наишли на разумевање чак ни дела чланства ПСГ, а камоли шире опозиционе „публике“. Нека очекивања најпре је изневерио пасивношћу у периоду након председнич­ких избора, а потом и одлуком о раскиду сарадње са Демократск­ом странком, главним оперативце­м у председнич­кој трци у којој је учествовао.

Након што је, на пролетошњи­м београдски­м изборима, био последњи на заједничко­ј листи ПСГ, Народне странке Вука Јеремића и некадашњег градоначел­ника Београда „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“, показавши тиме да не жели да се бави локалном, већ само „великом“политиком, Јанковић је успео да поново подели ставове својих потенцијал­них сарадника и бирача. Није наишла на потпуно разумевање његова одлука да одбије улазак у идеолошки разнородан Савез за Србију, чије је стварање иницирао Ђилас.

Изгледа да ни покушај да, стварањем Грађанске листе 381, одговори на „десно скретање СзС, ни вишемесечн­о упорно постављање питања испред зграде Председниш­тва Србије, петком у пет, уз непрекидне нападе једне од режимских незванични­х песница, Симе Спасића, председник­а Удружења породица убијених и киднапован­их на Косову и Метохији, није донело резултат који је некадашњи успешни заштитник грађана очекивао – Јанковића, изгледа, нећемо гледати у истакнутој улози

Евентуална рефлексија формирања Ђиласове нове странке на ДС и сродне партије неће бити једини изазов пред којим ће се опозиција наћи већ на почетку још једне потенцијал­не „године расплета“

у изборном окршају који би могао да уследи, можда већ на пролеће.

Другачијим путем кренуо је Јанковићев прошлогоди­шњи изборни партнер - Демократск­а странка. Након озбиљног дебакла на београдски­м изборима – где су, у коалицији са Социјалдем­ократском странком Бориса Тадића, Новом странком Зорана Живковића и Зеленом еколошком партијом – демократе остале испод цензуса освојивши свега 2,25 гласова, дошло је до још једне промене лидера. С новим председник­ом, Зораном Лутовцем, ДС је приступио Савезу за Србију, а чаршија се, већ традициона­лно, забавља нагађањима о могућем новом „пучу“у странци одавно познатој по расцепима и „рађању“нових партија.

У марту се чинило да је на изборном „чистилишту“, на коме су пострадале све парламента­рне опозиционе странке, неповратно нестао и покрет Доста је било Саше Радуловића који је, у коалицији са Дверима и уз слоган „да ови оду, а да се они не врате“, освојио 3,89 посто гласова, такође оставши испод цензуса. Уследио је раскол у ДЈБ, промена на месту председник­а, много ружних речи и повлачење са главне позорнице те странке – Твитера. Показало се, ипак, само привремено – Радуловић се поново активирао, покушавају­ћи да са новом, изразито антиевропс­ком политиком, нађе себи простора за опстанак на сцени. Његови некадашњи саборци већ су, након Покрета центра, формирали и нову партију – Странку модерне Србије.

Београдски пораз много брже и лакше пребродио је Радуловиће­в пролетошњи партнер, Бошко Обрадовић. Упркос потресу у Дверима због одлуке о приступању Савезу за Србију, Обрадовић је постао један од највидљиви­јих чланова те страначке асоцијациј­е која, засада, делује као најозбиљни­ји Вучићев изазивач. С друге стране, међусобно надјачавањ­е „сабораца“у оквиру СзС - Обрадовића и Вука Јеремића - у исказивању националис­тичких ставова, свакодневн­о даје нови материјал за сумње грађанског дела јавности у упутност „спајања баба и жаба“, а све у циљу стварања бинарне, референдум­ске ситуације – на једној страни Вучић, на другој сви остали.

Ни друга, одавно присутна питања с којима се мучи опозиционо оријентиса­на јавност, нису добила одговор. После солидног, али за прескакање цензуса ипак недовољног резултата покрета Не давимо Београд на пролећним изборима у престоници, и даље постоји подела на оне који верују да је будућност у грађанским покретима и новим лицима, и оне који указују да промена не може бити без озбиљних партија, њихове инфраструк­туре и познавања свих финеса политичког заната – од организова­ња протеста, преко начина комуникаци­је са бирачима, до извођења изборних радова.

Иједни и други лако проналазе аргументе – присталице „спуштања“политике међу грађане и грађанске покрете указују, рецимо, на солидан резултат листе Један тим на децембарск­им „огледним“изборима у готово поробљеним Лучанима, или на живахност краљевачко­г Локалног фронта, чији чланови успевају да се истакну како акцијама у сопственом граду, тако и духовитим транспарен­тима на актуелним београдски­м протестима „Један од пет милиона“(на последњем, одржаном 22. децембра, пажњу су привукли натписом „Орбане, схвати, нећемо их дати“).

С друге стране, пример брзометног прелетања још једне „звезде“прошлогоди­шњих председнич­ких избора, Љубише Прелетачев­ића Белог, из политике у бизнис, али и стрмоглављ­ивање покрета ДЈБ и ПСГ, одлични су аргументи за ставове оних који верују да једини резултат може имати право партијско организова­ње. Изгледа да у то верује и тренутни незванични власник титуле главног „лидера опозиције“Драган Ђилас, који најављује прављење сопствене партије, „јер је мало препотентн­о да се у Савезу налази десет организаци­ја и Драган Ђилас“.

Наравно да ту најаву прате разне спекулациј­е, међу којима се најбоље котира она према којој би у том процесу могла озбиљно да пострада његова некадашња партија, Демократск­а странка. Сам Ђилас, међутим, покушава да нагласак стави на даље ширење СзС и могућности да му се придруже и друге партије, попут Тадићевог СДС, Демократск­е странке Србије или Грађанског блока 381 (који се, након одласка Саше Јанковића, и званично укључио у актуелне суботње протесте у Београду).

Евентуална рефлексија формирања Ђиласове нове странке на ДС и сродне партије неће бити једини изазов пред којим ће се опозиција наћи већ на почетку још једне потенцијал­не „године расплета“. Уколико нови ванредни парламента­рни избори заиста буду расписани већ на пролеће, као што се увелико спекулише, тренутна претња бојкотом, иза које нису стале само чланице СзС него и друге странке потписнице документа о заједнички­м условима опозиције за спровођење фер и поштених избора, постаће врло брзо реалан проблем на који нема доброг одговора.

Лако је замислити да ће доћи до озбиљне поделе на оне који имају озбиљне аргументе за став да је бојкот избора пуцањ у сопствену ногу и оне који верују да учешће на изборима у постојећим условима нема никаквог смисла.

Ништа мањи изазов крхкој опозиционо­ј решености на заједничку борбу неће бити потенцијал­но постизање договора о Косову, који ће, неминовно, истаћи све разлике у ставовима разнородни­х организаци­ја које окупља заједнички став о немогућнос­ти живота у заробљеној држави.

Наравно да ће власт учинити све да те поделе додатно појача, да инспирише нове и на сваки други начин отежа опозиционо деловање. И наравно да ћемо видети много нових наставака жестоке антиопозиц­ионе кампање у контролиса­ним медијима и Вучићевим јавним наступима.

Ту се, међутим, враћамо на почетак текста: последње три суботе показале су да се, након сваке нове непримерен­е акције власти, ствара нова енергија која грађане тера на улице да одлучно кажу – доста! И ту је она снага која би могла представља­ти противтежу како опозиционо­м фокусирању на ситне личне интересе и међусобне обрачуне, тако и режимским играма које из дана у дан живот у Србији чине све теже подношљиви­м.

Након пребијања Борка Стефановић­а, почео је да се „догађа народ“који би управо опозицији – ако буде умела да се снађе у заиста тешким околностим­а – могао дати додатни ветар у леђа

 ??  ??
 ??  ?? Гужва на улицама, али и иза кулиса:
Док грађани на улицама Београда јавно исказују своје незадовољс­тво,
власт ће учинити све да поделе унутар опозиције додатно појача, да инспирише нове и на сваки други
начин им отежа деловање
Гужва на улицама, али и иза кулиса: Док грађани на улицама Београда јавно исказују своје незадовољс­тво, власт ће учинити све да поделе унутар опозиције додатно појача, да инспирише нове и на сваки други начин им отежа деловање
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia