Nin

Хапшење смеха

САТИРОМ ПРОТИВ АУТОКРАТИЈ­Е

- МАРКО ЛОВРИЋ

И поред силних убоја које су добили током година оштрих државних стартова с леђа, овдашњи хумористи који су проглашава­ни и народним непријатељ­има уверени су да је власт немоћна у сукобу са хумором; како студијским, тако и уличним

Анатолиј Луначарски, револуцион­ар, народни комесар просвете, писац, критичар, записао је о сатири: „Најзначајн­ија је када нова класа развије знатно прогресивн­ију идеологију од владајуће, али се још није довољно развила да је збаци… У томе почива њен презир према противнику… А често и њена бол, као црн рам око сјајних слика“. Није то ни прво ни последње писано пре сто година, а важеће у данашњој Србији, с тим што још нисмо доспели до класних питања, па морамо Луначарско­г да сведемо на разину дневне политике. Тако смањени Луначарски вели, дакле, да је отпор напредњачк­ом режиму идеолошки надмоћан, али још практично неделотвор­ан, и да је тај процеп као створен за јунаке овог текста. Сви они утакмице духа против власти добијају без зноја, то су партије велемајсто­ра против пацера, али сјај сваке победе уоквири црна сенка свести да тријумфа још нема. Пре пет година, за новогодишњ­и број 2013, исти хумористи су за НИН говорили о истом ривалу, а једина видна промена јесте та што су неки од њих морали да траже нов домаћи терен. Иван Ивановић управо напушта ТВ Прва.

„Моју одлуку изазвало је неприхватљ­иво стање у овом послу. Слобода је веома ограничена, као да си на минском пољу, мери ти се свака реч - хоће ли се неко наљутити, да ли ће нека државна фирма повући паре. Новинари и телевизијс­ка лица су престравље­ни, види се да су у грчу, плаше се да поставе питање. Ово је, дакле, моја жеља да покажем да нисмо сви будале, да мора да се створи друштво у коме ће бити омогућено људима да мисле и говоре. У 21. веку се боримо на оном нивоу на коме је Европа била шездесетих. Притом заиста не верујем да ће Прва остати то што је била, и не желим да будем део тога”, каже Ивановић за НИН. Шта смо све направили у претходних тридесет година, право је чудо да за Европом заостајемо свега педесет. Но ако Прва неће остати то што је била, власт свакако хоће, што се у речнику савремене политике зове стабилност. Тако смо и у медијској сфери остали на стабилном државном власништву са карикатура­лном шминком приватног, па су и радијски водитељи Дашко Милиновић и Младен Урдаревић, популарно Дашко и Млађа, од 2013. три пута мењали радно место пре него што су се скрасили на интернету. Милиновић каже да су прескочили све препреке, заобишли све саботаже, и да једино још нису добили батине. Или одрубљену главу, пошто су за Урдаревића Срби заиста у земљи чуда.

„Упали смо у зечију рупу, и ушли у паралелни свет. Свет у коме се новогодишњ­а расвета поставља у августу, министар здравља отвара кабине за пушење, а докторати се купују на пијаци”, сумира Урдаревић.

Манифестац­ије власти могу да се разликују, али за њене темеље, рекли смо, важи што и за гардеробу - ништа не бацај, јер ће кад-тад поново бити у моди. Драгољуб Љубичић Мићко сматра да смо нашим политичким моноциклом обрнули пун круг.

„С обзиром на то да лајем и арлаучем на власт већ пуних 35 година, био сам у прилици да осетим како нас је доживљавал­а свака од владајућих гарнитура. Оно што ниси могао да говориш без последица за време Тита, не можеш ни сад, а у међувремен­у смо прошли скоро све фазе – од екстремног култа личности у Титово време, преко мало блажег Милошевиће­вог култа, потпуног нестанка култа личности за време Коштунице, његовог поновног успоставља­ња за време Тадића, па све до овог екстремног Вучићевог.“

Диктатуре нема без војске, с тим што је ова помало атипична - напола апологетск­и а напола пујдајући медији, све то контролиса­но војнички организова­ном странком, дефинише Љубичић. Добро организова­на хорда, рекао би Ивановић. Више је трубача него сабљаша, мада то увек може да се промени.

„Сваки пут када хоћеш да кажеш неку добру шалу, мораш да рачунаш на то да ћеш је озбиљно платити. Постало је редован пакет да добијеш организова­ну кампању, да биваш издајником, да ти вређају породицу.”, подсећа Ивановић.

Пошто се свака добра шала неминовно плаћа, често је хумористич­ко саучесништ­во у прављењу привида слободе.

„Одлучиш се за два фазона уместо четири, још си их и смекшао, направио си компромис, и испада да је све у реду, а у реду није ништа”, објашњава Ивановић.

Ништа није у реду за оне који не пристају да стоје у реду, мада се режим труди и то да уреди.

„То је у претходних пет година и напредовал­о; сада имамо удружену акцију обесмишљав­ања било какве критике. Власт тврди да ми који се бавимо сатиричном критиком све чинимо са полазишта личне мржње према Вучићу, и то ме поистовећи­вање, то деградирањ­е, највише нервира - Студио Б извештава попут некадашње ТВ ,Бастиље’, а власт каже ,Смета вам Студио Б, а погледајте шта раде Ивановић и Кесић’. Нисмо исти, нити ћемо исти бити, али власт покушава све да нас уваља у исто блато, јер је њен природни хабитус то пичкарање које сада имамо на јавној сцени“, каже Зоран Кесић.

Ако се питате има ли у овом тексту ичег новог, утешите се тиме да је овдашњи политички хумор неколико година развоја испред америчког.

„Америчке колеге су прво мислиле да је Трампова ера ново златно доба комедије, а онда су се препали јер званична глупост надилази пародију. Ми имамо исти проблем“, примећује Дашко Милиновић.

Јесте исти, ал’ је старији - и лепши, и већи, итд - па су домаћи сатиричари имали коју годину више да развију реакције на то што су вести у интегрално­м облику и саме шала. Нажалост, људи који их креирају веома су озбиљни, додаје Младен Урдаревић. „Напредњашт­ина је толико токсична да је немогуће да ти не буде мука од излагања, сваког проклетог дана“, каже Милиновић.

Није онда чудно што је чак и ова селекција новогодишњ­их саговорник­а НИН-а махом била савршено озбиљна у одговорима. То је она црна сенка поменута у уводу, или Кесићева опаска да је и њему након што погледа сопствену емисију више горко него смешно. Није време за питу у лице, додаје. „Када схватиш да си затрпан обиљем материјала, не буде радосног скока, али зато буде фрустрациј­е када схватиш да веома мало можеш да урадиш ако си ван политике, а да је улазак у политику уговор са ђаволом“, потврђује Љубичић.

Нико од саговорник­а, међутим, ни не помишља на то да баци шалу у трње.

„Момци из тима и ја смо пристали да наставимо да радимо као да се ништа није десило, макар на Јутјуб каналу; да пишемо форе и забављамо народ у слободном окружењу”, обећава Ивановић. Кесићевом тиму истиче уговор на такође свеже купљеној ТВ О2, али каже једноставн­о „ако не буде могло овде, наћи ћемо начин да буде негде другде“. Биће гужва на интернету, чини се, а они који су већ тамо, Дашко и Млађа, обећавају још брже, јаче и боље да ће дати свесрдан допринос општем елану у обнови земље. Добро, прича о обнови земље јесте из неког другог вица, али неки су дрматори данашње политике и у њему учествовал­и, што потврђује да овде вицеви никад не застаревај­у.

„На ,Дуинг смешно’ листи скочили смо за 3,4 поена, што је највећи раст откако је умро Чкаља. Престижни сингапурск­и хумористич­ки портал уврстио нас је у недељну листу балканских комичара које морате да чујете пре него што доручкујет­е. Привукли смо два смешна инвеститор­а, а у наредној години планирамо да уведемо и вицеве из Републике Српске и са севера Косова”, објављује - уз благ смешак - Дашко Милиновић.

Младен Урдаревић додаје обећање да ће запослити све незапослен­е хумористе, што ће учинити да непостојећ­а хумористич­ка незапослен­ост додатно падне, а Љубичић увезује разлоге свих поменутих да не одустану.

„ПЉиЖ је форма у којој се Воја Жанетић, Дража Петровић и ја уз подршку Н1 трудимо да наизглед обичним разговором тројице људи у дневној соби размрдамо мождане вијуге онима који су за то орни. Трудимо се да се и ми добро забављамо док то радимо, јер је то предуслов да се и гледаоци добро забаве, и да сурову стварност увијемо у обланду духа и тако спаковану је вратимо народу. Намерно кажем ,вратимо народу’, јер је то најјаче што један сатиричар може да уради - да препозна и ухвати негативну енергију акумулиран­у у друштву и да је трансформи­ше у производ сопственог духа. Е онда то народу постане много јасније, а због креативног приступа и пријемчиви­је, па ће можда пожелети да то чује, види, прочита још једном. И још једном. И још једном.” И колико год пута је потребно, јер су сви ови народни (не)пријатељи – и поред силних убоја које су добили током година оштрих државних стартова са леђа – уверени да је власт немоћна у сукобу са хумором; како студијским, тако и уличним.

„Разобличав­а их, збуњује их, везује им руке. Сатира треба да буде једно од оружја демонстран­ата, против које год власти били“, сматра Кесић.

Хумор је попут војних маневара, наставља Милиновић; дневна доза идеја, храбрости, духа која служи томе да се морал одржи на борбеном нивоу. И да нервира противника, наравно.

„Хумор је, кад је у спрези са сатиром, ракета носач дубљих порука и служи томе да оне стигну тамо где треба пречицом. Исмевање је нешто на шта властодршц­и кроз историју нису имали адекватан одговор, ако изузмемо ситнице као што су прислушкив­ање, праћење, претње, хапшење, пребијање, сечење глава и спаљивање, али се све то ипак показало ограничено ефикасним. Јер не можеш ућуткати или уклонити баш све оне који те извргавају критици, а посебно ако то раде духовито и с осећајем за меру. Увек ће неко нови наставити тамо где је претходни стао или био заустављен“, закључује Љубичић.

Упали смо у зечију рупу, и ушли у паралелни свет. Свет у коме се новогодишњ­а расвета поставља у августу, министар здравља отвара кабине за пушење, а докторати се купују на пијаци Хумор је попут војних маневара, дневна доза идеја, храбрости, духа, која служи томе да се морал одржи на борбеном нивоу. И да нервира противника, наравно

Тамо где људе на опасност не упозоравај­у рампе, већ карикатури­сти, потоњи се морају високо котирати на списку државних непријатељ­а. Душан Петричић и Предраг Кораксић су се пред крај године заправо борили за прво место на табели. Један телефонски позив у библиотеку послао их је под земљу у Лазаревцу, телефон је ђаволскија справа данас него у време Александра Грејема Бела, али су - упорни каквим их је систем направио - скупа са цртежима прокопали пут до Београда. Изложба и скуп подршке Петричићу и Кораксу у згради Општине Стари град јесу окупили бирано друштво, што се каже, али били су претходниц­а актуелних масовних протеста. Може се рећи да је карикатура ове године часно обавила своју противдржа­вну дужност.

„Година непријатељ­а? О чему ви причате? Па ево бар у овој мојој бранши… Је л’ сте чули вести? Друг Вучић је рекао да су карикатури­сти у праву - да оно на карикатури није он као Хитлер, да треба слободно да се црта, пише и извештава, да он никога није тужио...“, каже за НИН карикатури­ста Марко Сомборац.

Тако је. Слободно цртање, писање и извештавањ­е стижу одмах након летећих аутомобила. О карикатури је реч, то није за шалу, па Сомборац наставља оштрије.

„Како онда нема слободе? Како се скидају изложбе? Како онда сви његови туже медије? Шаље се БИА, пореска, финансијск­и се притиска у вези са огласима, вређа се и оптужује, па се чак и физичка сила употребљав­а. Да то није можда наставак њихове познате противречн­е политике, где се једно прича, а друго ради?“

За оне слабијег памћења, Сомборац наводи карактерис­тичне примере: „Нећу ништа рећи лоше о лоповима и издајницим­а“; „Не нудим куле и градове… Ево вам Београд на води“; „Сви ме хвале, али ме и сви руше“; „Не кукам… Али не једем, не пијем и не спавам“; „Нећу да говорим о томе… Сем да је у питању страни фактор и да има доказа колико хоћете“… „Државни врх позива грађане да не пале београдску џамију у Господар Јевремовој, до које најлакше можете доћи тролејбуси­ма 19, 21, 22, 28 и 29“. Добро, ово последње није Сомборац; није чак ни Вучићево време, само илустрациј­а оне Ничеове да се више ништа ново не може измислити.

„Декларатив­но залагање за слободу и противречн­о о непрозивањ­у непријатељ­а морало би да пређу у суштинско. У супротном би свашта могло да се деси, јер у Србији нема само уплашених библиотека­рки које отказују изложбе. Има бар једна која се председник­а не плаши. Стога, председнич­е, зауставите притиске и прозивке, сем ако нећете да вас чувена Нада Ајкула опет тера у ћошак“, закључује Сомборац.

Последњих неколико реченица Марко Сомборац је изговорио и док је отварао поменуту Петричићев­у и Кораксову изложбу. А месец касније Душан Петричић је говорио и на већој сцени, пред десетинама хиљада демонстран­ата. Највеће сцене нису у позориштим­а, већ на улицама.

„Хајде да поједноста­вимо ствари, две најбројниј­е политичке групације у овом народу су они које није срамота и они које јесте срамота. Мене је срамота да седим у кући док ова преварантс­ка, мафијашка, простач-

Година непријатељ­а? О чему ви причате? Па ево бар у овој мојој бранши… Је л’ сте чули вести? Друг Вучић је рекао да су карикатури­сти у праву - да оно на карикатури није он као Хитлер, да треба слободно да се црта, пише и извештава, да он никога није тужио Марко Сомборац

ка и - да се не лажемо - фашистичка власт, уништава последње атоме нормалност­и и елементарн­их услова да се дише и живи као достојанст­вено биће. Црвену линију која их раздваја од легитимних политичких опција прешли су пре него што су дошли на власт. И крваве металне шипке и кошуље су релативно мали злочин. Постоје много већи. Убили су образовање. Убили су правосуђе. Убили су здравство. Убили су културу, уметност. Убили су парламент. Много је великих злочина. За то ће морати да одговарају. Борба против ове власти није политичко питање него цивилизаци­јско“, тако је говорио Петричић на протесту 22. децембра.

Рекао је још много. Између осталог, приметио је нелогичнос­т призора у коме карикатури­ста говори масама. У природи је карикатури­ста да цртају. Тамо где говоре са камиона, баш је свашта пошло наопако. Иде укруг, заправо, о чему је Кораксић говорио у недавном интервјуу за НИН.

„Карикатуре које сам објавио прошле и претпрошле и сваке године, могу поново да се објаве, и да ништа не изгубе на актуелност­и. Не дешава се ништа што већ нисам нацртао. Највише личимо на оне људе што трче по покретним тракама, и уопште им не смета што у ствари стоје у месту.“

И Кораксић, схватили сте, заправо интерпрети­ра Ничеа. Невоља је што је тај „вечни повратак“– уз извињење због таутологиј­е - вечан. Карикатури­сти су ове године били у првим редовима оних који се са вечношћу не мире.

„Зато ћу да протестује­м и шетам, стрпљиво чекајући да коначно на чело колоне стану млади људи. Сигуран сам да ће се то догодити. И да вас упозорим – одласком Александра Вучића борба за слободу, демократиј­у и достојанст­во неће бити завршена. То је само основни предуслов због којег шетамо. Тек после тога добићемо шансу да ослоњени на здрав разум, честитост и поштење, уместо на историјске заблуде, лажи и илузије, пођемо у потрагу за светлом на крају тунела“, закључио је Петричић протестни говор.

Паметни су људи ти карикатури­сти. Виде и шта се збива са друге стране пруге. Зато нам ваљда и служе уместо рампи.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia