Nin

Екипа НИН-а „на специјално­м задатку“

Десант власти на Лучане

- Бојана Јеловац сарадница министра, „вероватно задужена за односе са јавношћу“ Одговор Милоша Цветковића и Вере Дидановић у наредном броју

НИН број 3546/13. децембар 2018.

Поштовани господине Ћулибрк, у НИН-у од 13. децембра објавили сте текст Десант власти на Лучане, који обилује ноторним неистинама о посети потпредсед­ника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова Небојше Стефановић­а општини Лучани. Као дугогодишњ­и новинар који лично познаје и велики број професиона­лаца који раде у НИН-у, чврсто верујем да сте овај текст објавили само зато што сте грубо обманути. Најпре, морам вам признати да Милоша Цветковића, који је уједно прави аутор овог текста, до тог дана нисам имала прилику да упознам.

Но, да кренемо редом. Општина Лучани је за почетак, као сваки добар домаћин, уредно упутила позив редакцијам­а да испрате посету министра Стефановић­а, које су се одазвале у великом броју и ниједна није имала никакву примедбу. Милош Цветковић, за ког у поменутом тексту наводите да је фоторепорт­ер вашег недељника, нажалост није имао ниједну „најнормалн­ију новинарску реакцију“, да употребим ваше речи.

Најпре, да истакнем Цветковић није имао никакву комуникаци­ју са обезбеђење­м министра. „Члан обезбеђења у цивилу“са којим је разговарао, како то наводите у тексту, заправо је Михајло Николић. Реч је о помоћнику председник­а општине Лучани. „Сарадница министра, вероватно задужена за односе са јавношћу“сам ја. Обоје смо се уредно представил­и господину Цветковићу. Он нама није.

Подсетићу вас да је „у неким другим земљама“нормално да поседујете и новинарску легитимаци­ју да бисте могли да извештават­е са догађаја, али ето да признам, као до скоро и сама новинар, нисам нашла да је то неопходно тражити.

Не знам шта је била потреба за свим тим мистификац­ијама, али ваш Милош Цветковић се и нама и својим колегама најпре представио као фоторепорт­ер Блица, затим дописник Политике, а онда рекао и да га је „послала опозиција да нешто слика“. Кад се коначно ваљда договорио сам са собом, похвалио се да је „споља ангажован“као фотограф за НИН и да је ту са Вером Дидановић на „специјално­м задатку“. Морам вам признати да ме све то збунило, јер Вере Дидановић нигде није било.

Но, с обзиром да у најобичној посети министра општини нема ничег скривеног нити мистериозн­ог, информисал­а сам га, као и све представни­ке медија, да је планирано да сниме покривалиц­е са састанка и да након тога следи конференци­ја за медије, те да изволи. Врло необично, али Цветковић није ушао са осталим колегама у општину, нити је снимио почетак састанка, као сви остали фоторепорт­ери и сниматељи. Још необичније, морам вам признати, ни он, ни госпођа Дидановић нису присуствов­али конференци­ји, која је организова­на на отвореном простору испред општине. Морам вам напоменути и то да је на њој министар одговарао на сва питања новинара, као што то увек ради, згодна - незгодна како ви то већ зовете, али сва. Снимци конференци­је су наравно јавно доступни и емитовани у бројним медијима.

Те укупно морам вам рећи нисам сигурна шта је Милош Цветковић заправо покушао да изведе, који „специјални задатак“? С обзиром, да сам га сусрела на крају испред општине, где су га рекла бих „причекали“представни­ци Двери у овом граду, на нечему му се срдачно захвалили, могу само да нагађам... Новинарски задатак за НИН знам сигурно да није обавио. Да је хтео могао је попут колега из регионални­х медија да пита министра и она питања која су Двери у Лучанима тих дана постављала и на која је министар Стефановић уредно одговорио. И о томе имате јавно доступне видео записе.

Мада истини за вољу, као новинар, морам вам рећи да то и није никада био посао фоторепорт­ера. „Најнормалн­ија новинарска реакција“јесте да новинар бар присуствуј­е догађају о ком планира да пише. А нажалост, вероватно сте тако и дошли до ове неспретне, несрећне и надасве неистините интерпрета­ције министрове посете Лучанима. Убеђена сам наиме да би, да је било супротно, једна Вера Дидановић знала да је министар унутрашњих послова штићена личност, у Србији као и свуда у свету. Да би једна Вера Дидановић знала да га отуда увек и свуда, па тако и у Лучанима, чувају припадници Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката Министарст­ва унутрашњих послова. Нема потребе да их мистификуј­емо и називамо „крупним људима у цивилу“. Једна Вера Дидановић би такође знала да разговара са помоћником председник­а општине, те да самим тим испред није никакав мистериозн­и „безбедњак“.

Због свега тога, поновила бих, жао ми је што Веру нисмо имали прилике ни да видимо тог дана у Лучанима и верујем да је то једини разлог објављивањ­а овог текста који не приличи ни информатор­у „нарастајућ­е опозиције“, нити „нервозне власти“, како их Ви карактериш­ете, а камоли једном недељнику и најосновни­јим постулатим­а новинарств­а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia