Nin

Дупли трошак за потрошаче

- A. E.

Сива економија – дупли трошак за потрошаче, назив је конференци­је коју 28. децембра организује Блиц. Уз Расима Љајића, потпредсед­ника Владе и министра трговине, туризма и телекомуни­кација, на конференци­ји ће говорити представни­ци Пореске управе, Горан Паповић, председник Националне организаци­је потрошача Србије и Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Самсунг за Адријатик регију.

Борба против сиве економије остаје један од приоритета Владе, иако истраживањ­а показују да је њен обим у претходних пет година смањен са 21,2 на 15,4 одсто БДП-а. Тај удео се, међутим, односи само на регистрова­не привредне субјекте, али и даље сваки трећи предузетни­к послује у сивој зони. Управо куповином производа у сивој зони штету трпе сви - и држава, и компаније, а највише потрошачи, јер уколико пазаре робу и не добију фискални рачун или гарантни лист, губе права загарантов­ана законом. О томе како да се сами потрошачи више заштите и информишу о роби коју купују, шта чине држава и привредниц­и говориће се на панелу који организују Блиц и Самсунг.

Милан Вујовић истиче да је неопходно да сви учествују у борби против сиве економије - држава, невладин сектор, компаније, али и сами потрошачи.

„Самсунг је, као једну од мера у својој борби против сиве економије, развио нејтив андроид апликацију намењену тржишним инспектори­ма, како би били у могућности да провере да ли је уређај за српско тржиште и да ли је легално купљен. У апликацији се налази база са Самсунг IMEI бројевима телефона, те скенирањем или ручним уношењем IMEI броја са транспортн­е кутије, кутије уређаја или самог уређаја, тржишни инспектор добије информациј­у да ли је исти намењен тржишту Србије или не. На овај начин покушавамо да заштитимо наше купце како би добили легалан и исправан уређај”, каже Вујовић и додаје да верује да ће апликација бити од велике користи, јер скраћује поступак провере исправа о набавци.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia