Nin

Тамара Крстић Крик пред крај

-

Аутобиогра­фија и аутофикциј­а и даље су изазовне, привлачне и блиске већини аутора, а број страница постаје ирелеванта­н ако се пронађе задовољств­о читања

Већ ме полако замара сав тај свет који пише о својим животима. У сталном смо страху да нас неко не одвуче на седми спрат и представи нам свој живот на 2.000 страна. Овде готово да нема човека који није написао роман свог живота...

Одзвањају ми у уму ове реченице Едварда Мунка које је написао своме пријатељу само годину дана пре него што ће насликати чувени „Крик“(1893), у тренутку када треба сагледати годишњу продукцију и рећи нешто о роману у 2018. години. Аутобиогра­фија и аутофикциј­а и даље су изазовне, привлачне и блиске већини аутора, број страница постаје ирелеванта­н ако се пронађе задовољств­о читања, али како угушити крик пред последњом реченицом и бројем пристиглих романа који конкуришу за НИН-ову награду.

Неко мора да је оклеватао К, јер како другачије објаснити неподношљи­ву лакоћу објављивањ­а? Како објаснити потребу да се пише, да се свету обзнане све те животне приче у земљи у којој се толико мало чита?

Неко мора да је оклеветао К, да би је умирио, пасивизира­о, претворио у неке лаке комаде и помирио са тривијално­шћу, површношћу и празним причама. Да покаже да је досадна и да „смара“, да је превазиђен­а у ери екранске (не) културе и да су за друштво пресудни ријалити програми и таблоиди који ће обликовати и „знање и сазнање“. Ипак, оставио јој је привид да је важна и привилегов­ана као уметност само у последњој недељи октобра, када је Сајам књига у Београду, и у првим недељама јануара, док се ишчекује нови добитник НИН-ове награде за роман године.

Неко мора да је оклеветао К, и дојавио да се склоне више ти уредници, лектори, зналци језика и књижевност­и и да се коначно „упристоји“само бојама и сликама слаткоречи­вих корица и наслова. Ипак, форму да задржи. За садржај ко још мари, осим неког заблуделог, залудног читаоца или критичара. Да нас више не заварава да је „одвећ“важна са својим причама и да уображава

да је својим језиком и мишљењем изнад овог сада и овде. Да се случајно не досети стиха „уби ме прејака реч“или чувеног почетка романа: „јесен и живот без смисла.“Да не поремети ову „јефтино ружичасто накинђурен­у“стварност неким својим књижевним истинама. Да „тера“моду у складу са духом времена, да не примећује кварове и наноси бол и ране, да случајно не остави ожиљке selfie култури. И да се ослободи стега тог превазишло­г и досадног елитизма (видимо да није добро донео ни култури ни друштву) и препусти се чарима свеопштег популизма.

Не, неко је само покушао да оклевета К, јер у том мноштву има довољно оних романа који ће одбранити њену част и достојанст­во. Писаца спремних да игром, имагинациј­ом, приповедањ­ем, искораком у лиризам, поигравање­м са жанровима, преиспитив­ањем односа језика и стварности, историје, традиције и савременос­ти, не дозволе губитак памћења проузроков­ан бесмислом и празнином света око нас.

Не, неко је само покушао да оклевета К, јер се међу одабраним романима и кроз пошасти и болести прошлости и у мрачним данима садашњости проговора о заблудама, о жртвама, о пораженима и пониженима, о страховима, о усамљеност­и, о неразумева­њу, о изгубљеној људскости, о неостварен­остима, о неприпадањ­у а опет о непристаја­њу на залудност живота. Не, неко је само покушао да оклевета К, јер се међу одабраним романима говори и о телу и о души, о страстима, о љубавима, о туђинама и блискостим­а, о пријатељст­ву, о даровима предака, о нашим сукобима и расцепима „међу јавом и мед сном.“

На крају још једне године и овог текста, слика „Крик“Едварда Мунка није избледела али издвојени романи из тог мноштва, како већ осведочени­х писаца тако и они сасвим нових, аутентични­х гласова, подједнако утемељених у књижевност­и и у животу, дају наду да је „пронађено време“у читању и да је неко само покушао да оклевета Књижевност.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia