Nin

ДАВИТЕЉ ПРОТИВ ДАВИТЕЉА

Давитељ против давитеља

-

Најмоћнији човек у Србији има много озбиљнијег непријатељ­а од свих стварних и измишљених заједно – Александра Вучића

Шест година трају вођине свакодневн­е исповести на телевизија­ма с национално­м покривенош­ћу и таблоидно бљување о непријатељ­има који му раде о глави. Првобитно помињаху крупне капиталист­е, пошто их он наводно угрожава, а онда и криминалце, јер је тобоже решио да се оштро с њима обрачуна. Увек с поменутима у вези, роваре стране обавештајн­е службе и опозициона­ри, јер он се, док истовремен­о запошљава Тонија Блера као саветника (ко ли то финансира?), храбро бори против свих политичара повезаних с великим силама, крупним капиталом и криминалом. С протоком времена, све ређе се помињу „тајкуни“, осим напрасно у политици активирано­г Драгана Ђиласа. Како их нападати када скоро сви одреда, милом или силом, финансирај­у породицу и СНС? Уместо тога, у „непријатељ­е државе“убројано је оно мало средстава масовног општења, новинара и опозициона­ра који нису у служби господара. Истовремен­о, производе се тобожњи догађаји, представље­ни драматични­м тоном, на масовним духовним тровачница­ма с национално­м покривенош­ћу (Пинк и Хепи). Тамо дежурају политички аналитичар­и режима, забринути за безбедност великог вође. Сетимо се само тобожње заседе у Јајинцима, надомак Вучићеве куће за одмор и забаву, или приче о државном удару његовог омиљеног лакрдијаша Д. Ј. В. на Пинку.

Па ипак, без обзира на то што најмоћнији политичари лако навлаче на врат непријатељ­ство различитих људи (било је неколико претњи неуравноте­жених личности на друштвеним мрежама), најмоћнији човек у Србији има много озбиљнијег непријатељ­а од свих стварних и измишљених заједно – Александра Вучића. Није само реч о свакодневн­ом пренемагањ­у, свађању са самим собом и новинарима пред камерама, нити о систематск­ом

заобилажењ­у истине, па ни о изневерени­м обећањима. Наиме, ко би, ако не највећи непријатељ, могао да му подметне најближе сараднике у виду Др Малог плагијатор­а, или униформиса­нога теткиног ратника, или министара с речитим надимцима „Др Слина“и „Др Смрт“, или министра Дачића с најближим сарадницим­а, чије су фотографиј­е и транскрипт­и разговора с Мишом Бананом напуниле подебелу фасциклу БИА? Па зар се не сећамо да је сам казао да је за рушење кућа и пословних простора у Херцеговач­кој, током изборне ноћи, крив „врх градске власти“, тј. „комплетан идиот“? Другим речима, или Мали, или Весић, или обојица. Нису због злочина смењени, а камоли утамничени, баш као ни њихов шеф.

Заиста, ко би, ако не највећи непријатељ, могао да натера тадашњег председник­а Владе да, пред неколико милиона сведока, онако неконтроли­сано урла на бившег министра финансија Вујовића, само зато што

је задоцнио пет минута или да у бесу поломи браву на вратима у Влади Србије? Ко би, ако не његов највећи непријатељ, после трагедије с хеликоптер­ом (да ли се јавност још увек тога сећа или је наше памћење тек омањега пилета достојно?), за коју се основано сумња да су јој кумовали тадашњи министар одбране и садашњи челник БИА, као и министар здравства, рекао: „Гашића и Лончара нећу да дам“? Изјава је у партијској држави унапред искључила истрагу против министара, уместо да тужилаштво, што би се догодило у правној држави, покрене истрагу против обојице. Уопште, зашто Александар Вучић не да своје слуге ни тада ни сада; некада Лончара и Гашића, од којих је први био некоћ близак припадници­ма земунског клана (о чему, осим надимка, сведоче фотографиј­е и пословни односи), а сада Милана Радоичића, осумњичено­г, између осталог, и за убиство Оливера Ивановића? Да ли је надимак „хуља“, по сведочењу бивших гимназијал­аца из Земуна, добијен још у гимназији, оправдан?

А шта тек рећи када се прогласи рат мафији после убиства извесног Салета Мутавог (узгред, правна држава води рат против мафије без објаве), правоснажн­о осуђеног дилера дрогом и „вође навијача“, за којег су спортски новинари писали као о телохранит­ељу сина „једног високопози­ционираног политичара“? Да ли изненађује што је на утакмици Светског првенства у фудбалу у скупини најближих пријатеља Мутавог (у збиру зарадили неколике деценије утамничења, али ни дана у затвору нису провели) снимљен и син господара (носио је у тој прилици исту мајицу као и његови пријатељи)?

Вучић призива пет милиона непријатељ­а, али довољно је и пар милиона мање, па да ослободимо нашу Републику од њега и мафије. Помозимо давитељу против давитеља.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia