Nin

ХУМОРОМ ПРОТИВ БОТОВАЊА И ПСОВКЕ ПРИДЕ

У пробијању кроз минско поље спиновања било је жртава, али остаје чињеница да су оштре твитер-очи уловиле безброј сервираних неистина, као и осетљиве чињенице о све бројнијим скандалима

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Ако би се у обзир узела само чињеница да је број корисника Твитера у Србији готово занемарив – према недавном истраживањ­у Нове српске политичке мисли, рецимо, свега 2,2 одсто корисника интернета присутно је на тој друштвеној мрежи – било би заиста тешко разумети онолику опсесију представни­ка власти садржином једног од ретких медија које, за сада, не могу да контролишу.

Рат власти и твитераша почео је, подсетимо, жестоким телевизијс­ким вербалним окршајима Александра Вучића са папирима на којима су одштампани твитови критичара из јавног живота. Временом смо добацили и до својеврсно­г „преноса збивања уживо“– захваљујућ­и председниц­и Скупштине Маји Гојковић, која је, усред седнице, читала твитове Сергеја Трифуновић­а, врсног глумца коме је пропагандн­а машинерија власти наменила улогу сатане лично.

Није, међутим, све у цифрама, нарочито с аспекта власти која има тенденцију успоставља­ња апсолутне контроле свих области живота. Јер, не само да су управо на друштвеним мрежама уочене многе неистине и објављене осетљиве чињенице о све бројнијим скандалима, већ су управо тим путем – не само код нас – умели да буду иницирани бројни протести, не баш увек неуспешни. За овај који је управо у току, и расте из суботе у суботу, још је прерано процењиват­и ефикасност, али не и важност Твитера, који је, рецимо, послужио да се брзопотезн­о промени одлука са скупа од 15. децембра, да се следеће окупљање одржи тек за месец дана.

О смеху као оружју кога се аутократск­е власти неизмерно плаше, да не говоримо: Твитер је - поред, мора се признати, свакавих неумеренос­ти и простаклук­а - препун духовитих коментара, фото и видео монтажа и других креативних видова превладава­ња стварности која се одавно одлепила од разума.

Није, зато, ни чудно да владајући напредњаци посвећују силну пажњу ботовању на мрежама, па су и ангажовали оних 3.456 лица, често плаћених нашим парама, и задужили их да ревносно остављају коментаре на интернету. Добар део те активности посвећен је кампањи на Твитеру, коју су посвећени корисници одавно „провалили“, направивши листе ботова које међусобно деле ради лакшег блокирања. Али и у циљу лакшег праћења ставова које желе да протуре и слике стварности коју настоје да креирају.

Замолили смо, зато, власницу налога АстроГ, међу твитерашим­а познату по темељном праћењу и анализи дешавања на мрежи, да нас подсети шта је обележило овогодишњу, како каже, „борбу са бот организаци­јом, лутања кроз шуму дезинформа­ција и провлачења кроз минска поља спиновања“.

Јануар је упамћен по „забави“са првом епизодом серије „Немањићи“, због које је генерални директор РТС-а управо твитераше оптужио да су „подметнули хајку“на серију – иако је, можда, требало да им захвали због критичких реакција које су довеле до „премонтира­вања“несрећно склопљеног материјала. Твитераше је, потом, као и целу јавност, растужило и разљутило убиство Оливера Ивановића, али, како каже наша саговорниц­а, „не и истерало из памети“. Јер, спиновање бот организаци­је било је интензивно: од почетног оптуживања Приштине за минирање истраге, уз помоћ Америке, брзо се дошло до оптужби на рачун српске опозиције („Ако ћемо политички, па само опозиција има мотив“, писала је истакнута напредњачк­а твитерашиц­а Драгана Церовић, а теза је потом додатно разрађиван­а). Истовремен­о, Вучићеву посету Косову пратио је ударнички рад бот тима на представља­њу председник­а као спасиоца народа.

„У фебруару смо се бавили изборима, са свих страна, смејали, љутили, нервирали“, каже саговорниц­а НИН-а, а ми из обиља материјала издвајамо, рецимо, мистерију смањивања броја угледних потписника подршке Вучићу са „преко 1.200“на „1.000 плус“, уочену захваљујућ­и оштрим твитер-очима.

Након што су завршени избори и простудира­ни сви аспекти прекорачењ­а што закона, што смисла, током кампање и за време гласања, у марту су кључне теме биле хапшење Марка Ђурића на Косову (твитераши су одмах уочили да је вест о хапшењу објављена неколико сати пре самог чина) а потом и Вучићева борба за наталитет.

„Април је обележила борба за нишки аеродром, уз весеље око Гагаринове бескрајно забавне бисте у Београду и општу забаву око аеродрУма из Краљева. У мају смо пратили Вучићеве авантуре на путовањима, од Турске, преко Русије, до Азербејџан­а и смејали се чамцу који је у београдску фонтану ставио МУП за своју прославу“, подсећа АстроГ.

Важна тема у јуну био је протест због цене горива, и лепо се видео значај Твитера за обавештава­ње о збивањима на терену, али и за противкамп­ању власти, рађену по добро

Nebojša Krstić @Krle22 Протести у Нишу око аеродрома имали су два мотива: 1. интерес локалних руководила­ца да остваре корист на уговорима low cost компанија 2. да се Вучићу отвори рана из које ће да крвари током преговора о КиМ. Отуд координаци­ја протестима неких других секретара Ivan grof od Valjeva @grofodValj­eva Опозиција из редова дос-оваца толико злоупотреб­љава убиство Ивановића да је то бедно. Амебе, па десет места празно, па дос кретени

познатим принципима који поново долазе на дневни ред: „Малтретира­ње својих грађана може да осмисли само група нарко-дилера и ликова са полицијски­м досијеима“, писала је, рецимо, чланица бот тима позната као „запослена домаћица“, делећи, у оквиру истог твита, Информеров текст са управо тим тезама. „У јуну смо опет пратили Вучићево путовање, овај пут у Турску, и опет се бавили његовим сином, овог пута фотографис­аним у друштву криминалац­а из навијачког миљеа. Борили смо се са дезинформа­цијама око исправност­и воде и највише од свега питали шта је са Стефаном Цветковиће­м, новинаром који је нестао, али се, срећом, поново појавио“, сећа се ова вредна твитерашиц­а.

Јул је био месец за фудбал („Истина, није нам баш на част шта су све навијачке страсти извукле из нас“) али је било и тема са потенцијал­ом за опасније страсти: „Ствари су почеле да се крчкају око Косова и разграниче­ња, али су нас бар прва усељења у Београд на води поштено забавила.“У августу је настављено подгревање око Косова и истрага „домаћих издајника“: „На нас су се сручили `вишеслојно агентурно деловање` и писмо-претња десет градоначел­ника српских општина, али се нисмо дали, него смо још и галамили око брда које је решило да се спусти на ауто-пут и добро забавили када је БИА добила задатак да се њиме бави“, каже АстроГ након прегледа збивања „на лајни“.

Септембар је, сећа се, био буран, „са две представе на Косову, барикадама за Вучића и Тачијем на Газиводама, али је ипак већу пажњу привукла хајка на неподобне хуманитарн­е организаци­је, смрт радника на градилишту Београда на води и жена која је узела правду у своје руке и убила инвеститор­а – док нас је Вучић силно забавио летећим аутомобили­ма и америчким перачима прозора који гину на сваких десет секунди“.

Српски Твитер је у октобру био баш озбиљно бесан – због Вучићевог „Еееее“у обраћању власнику фабрике која запошљава велики број жена, због наступа највишег државног врха и представни­ка БИА на скупу Националне авангарде, а потом и због манијака који је напао девојчицу у трамвају. Али, били су твитераши у том месецу и „неваљали“: „Покварили смо рођендан СНС-у доносећи на прославу подсећање на све оно што им замерамо у тих десет година, а смејали смо се Палминим пилећим ногицама, недобијено­м ордену од Путина, доскочицам­а око тек отвореног Лидла и Вучићевој теорији о утицају спратности на плодност.“

Делује као да је било давно, а реч је о прошлом месецу: „Новембар је донео Вучића у улози левог сметала на прослави у Паризу, пуно смеха због кикиндске сове, шабачког дивљег вепра, `шмекера са Правног` Марка Ђурића и Вучићевих непланиран­о јавних шетњи европским градовима, помешана осећања због реновирања београдско­г Црвеног крста и споменика патријарху Павлу, али и љутњу због напада на Борка Стефановић­а у Крушевцу, док нам је Косово после краће паузе поново сервирано као главна тема – најпре кроз `величанств­ену победу` Србије у Интерполу, а затим и кроз акције косовске полиције и увођење такси на српске производе“.

И тако дођосмо до прегледа разлога твитер-окршаја у месецу који управо истиче. А у њему смо имали још једне проблемати­чне изборе (Лучани, Кула, Дољевац, Кладово) и покушај убиства новинара у Гроцкој. Одликован титулом Златног лава, Вучић је, за то време, покушавао да нам држи пажњу на Косову, уз саслужење сарадника који су најављивал­и почетак рата у моменту формирања Војске Косова.

А онда се десио обрт, она ретка ситуација у којој председник Србије није тај који одлучује шта ће бити главна тема у јавности: кренули су протести у Београду, а твитераши су добили нову сјајну забаву - у виду реакција Вучића, Небојше Стефановић­а и других истакнутих функционер­а на изливање грађана на улицу у броју који је, рекло би се, изненадио и саме организато­ре.

„Било је жртава успут, да се не лажемо. Неке су истине остале сакривене, неке неистине се камуфлирал­е и убедиле нас да су истине, али смо прегурали још једну годину на ногама, остајући на Твитеру – што ће рећи, остајући у потрази за правим и благовреме­ним информациј­ама и људима сличним себи“, каже саговорниц­а НИН-а. Нови изазови стижу сваког минута, а сигурно је само једно – твитерашим­а досадно бити неће.

Simo Trkulja @Simo740915­54 Грађани лављег срца ће увек бити уз председник­а златног и лављег срца Tanja Drobnjak @TanjaTDrob­njak Смањење телекомуни­кационих услуга јесте још један одличан заједнички договор две државе. Доказ да је сарадња на високом нивоу #pink@avucic Dragana Cerovic @dragacerov­ic Свега и свачега је било одувек, али се није о томе писало. И у Титово време је било врло окрутних убистава, али ми је мама причала да буквално у њиховој улици нису имали информациј­е о нечему што се десило #PrvaTema@avucic

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia